Скорошното обновление на управляващия софтуер с подобрен режим за бързо ускорение Ludicrous+ позволява на Tesla Model S P100D да спринтира от 0 до 100 км/ч за 2.276 секунди, което превръща калифорнийския електромобил в най-пъргавата серийна кола в света.

Вижте снимки >> >> >>


Новият рекорд е поставен по време на тест на специално трасе за драг рейсинг от журналисти от американското сп. Motor Trend, преда Факти.

Замереното време е значително по-кратко от заявените от Tesla 2.5 сек. и досегашното върхово постижение от 2.389 сек., регистрирано от Tesla Racing Channel през януари. С новия си резултат Model S P100D набързо детронира Faraday Future FF 91, който неотдавна успя да ускори от 0 до 100 км/ч за 2.39 секунди.

Динамиката на ъпдейтваната Tesla изглежда втрещяваща за семейна кола, но при достигане на по-високи скорости електромобилът губи предимствата си, коментират от Motor Trend.

Ferrari LaFerrari, например, ускорява до 113 км/ч с 0.1 сек. по-бързо, а след достигане на 129 км/ч Model S P100D изпреварват и Porsche 918 и McLaren P1.

Резултатите от тестовете на Motor Trend явно са надхвърлили очакванията на Елън Мъск. Преди поставянето на рекорда той бе обявил, че очаква новият софтуер да подобри времето за ускорение от 0 до 100 км/ч с 0.1 сек.

След като изгледал видеото от изпитанията обаче, шефът на Tesla коментирал, че постижението можело да бъде още по-впечатляващо ако се махнели стелките и кората на багажника.