Новият компактен електрически SUV - Volvo EX30, беше удостоен с престижната награда Red Dot: "Най-добър от най-добрите" в продуктовия дизайн за 2024 г. Призът отличава върхови постижения в дизайна въз основа на четири основни принципа на добрия дизайн - функция, привлекателност, използване и отговорност. Журито от 39 експерти от цял свят избра Volvo EX30 за победител в конкурентна област с общ резултат 93 от 100.

Снимка: Volvo

"Volvo EX30 въплъщава ценностите на дизайна на Volvo Cars в по-малък формат и е отражение на премиум скандинавски дизайн, където формата следва функцията", каза Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. "Новото Volvo EX30 показва най-ниския въглероден отпечатък от всеки изцяло електрически автомобил на Volvo досега и е проектиран да бъде толкова безопасен, колкото бихте очаквали от автомобил на Volvo. Той е пълен върховни технологии и е идеално пригоден за днешния пазар, тъй като все повече клиенти на нови автомобили преминават към електрически модели", допълни Джим Роуън.

Снимка: Volvo

Дизайнът на новото Volvo EX30 се отличава с дълго междуосие, големи колела и равни разстояния между предната и задната част на автомобила за баланс и изтънченост на външния вид. Използването на естествени и рециклирани материали в автомобила е стъпка към целите на марката за устойчивост. Вътрешното пространство е оптимизирано, от отделенията за съхранение до контроли и екрани, което води до гъвкаво пространство с първокласни пропорции.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX30 вече спечели повече от 20 големи награди, включително престижната награда Car Design за 2024 г., създадена през 1984 г. от списание Auto&Design. Моделът получи също и наградите "Световен градски автомобил 2024""Автомобил на годината" на The Sun, "Малък SUV/Кросоувър на годината" от Sunday Times и "Еко автомобил на годината" от списание Top Gear.

Снимка: Volvo