Новото Volvo EX30 беше удостоено с първите си големи награди, дори преди най-ранните автомобили да достигнат до собствениците си. Като прелюдия към пристигането на напълно електрическия малък SUV по-късно тази година, той беше коронован за "Автомобил на годината" от вестника с най-висок тираж на английски език The Sun и "Малък SUV/кросоувър" на годината в британската класация на News UK Motor Awards.

Отличията бяха обявени на церемония в Лондон вчера и подчертават качествата, които правят Volvo EX30 еталонният модел в своя клас. Новият градски SUV предлага избор от чисто електрически задвижвания, авангардни технологии и високо качество, оптимална безопасност и скандинавски дизайн, като всичко това е на приемлива цена.

Снимка: Volvo

"EX30 е всичко, което очаквате да бъде едно модерно Volvo - безопасно, симпатично и устойчиво - на цена, която никога не бихте очаквали", каза Роб Гил, редактор на Sun Motors, при връчването на наградата. "EX30 ще стане огромен хит. Напълно сме убедени в това. Не само, че носи нашата корона "Малък SUV/кросоувър" на годината, той е изключителният победител на The Sun - "Автомобил на годината", допълни Роб Гил.

Наградата "Малък SUV/кросоувър" на News UK представлява подкрепа за Volvo EX30 в редица национални медийни платформи на организацията, включително в изданието The Sunday Times, чийто автомобилен редактор Ник Ръфърд коментира: "Клиентите се надяваха на електрически SUV, който изглежда интелигентно, има жизненост и чар, и не струва прекалено много".

Снимка: Volvo

"Тези награди потвърждават нашето убеждение, че Volvo EX30 ще ни помогне да променим възприятията на хората за чисто електрически автомобили с кола, която отговаря на техния начин на живот, техните нужди при шофиране и най-важното - на техните бюджети. Неговият успех ще бъде ключов за растежа на нашата марка, издигайки нашето лидерство в електрифицираното автомобилостроене на по-високо ниво", каза Кристиан Елвефорс, управляващ директор на Volvo UK.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX30 е най-малкият SUV, пускан някога от Volvo Cars и е изграден върху специално проектирана платформа за електрически превозни средства. Благодарение на електрическата енергия на батериите, която осигурява нулеви емисии от ауспуха, новият модел е разработен с фокус върху поддържането на въглеродния си отпечатък до минимум през целия жизнен цикъл на колата.

Снимка: Volvo

Потребителите имат избор от три електрически задвижвания - версия с един електромотор с мощност 272 к.с. и батерия с капацитет 51 кВтч, с разширен обхват с един електромотор с увеличен капацитет на батерията до 69 кВтч и модел Performance с два електромотора с мощност 428 к.с. и батерия с капацитет 69 кВтч. Автономният пробег на модела достига 476 км, а батерията му може да се зарежда от 10 до 80% за малко повече от 25 минути.