Новото Volvo EX30 беше обявено за "Световен градски автомобил" на 2024 година. Изцяло електрическият компактен SUV получи голямото отличие на престижните Световни автомобилни награди. Новото Volvo EX30 беше отличено с титлата "Световен градски автомобил 2024" на церемония, проведена на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк. Най-компактният SUV на шведската марка беше класиран и сред първите три най-добри автомобила в света от 38 номинирани участници.

"Спечелването на тази награда с Volvo EX30 е невероятно удовлетворяващо и категорично потвърждение на нашата амбициозна стратегия за електрификация", каза главният изпълнителен директор на Volvo Cars Джим Роуън. "Реакцията на клиентите към EX30 надхвърли очакванията ни и той се оказа перфектният автомобил за съвременния пазар, тъй като все повече хора преминават към изцяло електрически превозни средства. Убеден съм, че новото Volvo EX30 ще допринесе значително за нашия растеж през тази и следващите години", допълни Джим Роуън.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX30 беше представено миналото лято и посрещнато с почти всеобщо одобрение, като вече спечели няколко големи награди, включително "Автомобил на годината" от The Sun, "Малък SUV/Кросоувър на годината" от Sunday Times и "Еко автомобил на годината" от списание Top Gear. По този начин Volvo EX30 се превръща в ценно допълнение към електрическото портфолио на марката. Това е важен мост към амбицията на Volvo Cars да продава само електрически автомобили до 2030 г.

Новото изцяло електрическо Volvo EX30 е най-компактния SUV, който шведската компания е създавала някога и е изграден върху изцяло електрическа платформа. Освен че не отделя вредни емисии, той е разработен с фокус върху намаляване на въглеродния отпечатък през целия жизнен цикъл на автомобила.

Снимка: Volvo

Новото Volvo EX30 се предлага в три версии - Single Motor с един електромотор с мощност 272 к.с. и батерия с капацитет от 51 кВтч, Single Motor Extended Range, като капацитетът на батерията е увеличен до 69 кВтч и Twin Motor Performance с два електромотора и с мощност 428 к.с. и батерия от 69 кВтч. Моделът предлага автономен пробег до 476 км, а батерията му може да се зареди от 10 до 80% за малко над 25 минути. Цената на новото Volvo EX30 у нас започват от 79 900 лева за версията Single Motor с ниво на оборудване Core.