Най-малкият, бърз и устойчив SUV на Volvo до момента - EX30, беше представен на българската публика днес. Новата шведска звезда ярко засия в Кино и телевизионен център UFO близо до София, сред устойчив декор, представящ сърцето на модерния кросоувър.

Вижте снимки от премиерата на новото Volvo EX30 у нас  >>  >>  >>

Несъмнено това е най-устойчивото Volvo до момента, затова връзката с природата, нейното опазване, както сигурността, бяха основни мотиви на родната премиера. Стартовата цена на новото Volvo EX30 на българския пазар е 79 900 лева.

Снимка: Тони Тончев

Потребителите имат избор от три варианта на електрическо задвижване. Основната версия с един електромотор с мощност 272 к.с. и батерия с капацитет 51 кВтч има автономен пробег до 344 км в комбиниран цикъл и до 475 км в градски цикъл. Втората версия с разширен обхват Extended Range с един електромотор и с увеличен капацитет на батерията до 69 кВтч достига 475 км в комбиниран цикъл и до 660 км в градски цикъл.

Третата версия е най-динамичният модел Performance с два електромотора с мощност 428 к.с. и батерия с капацитет 69 кВтч. Автономният пробег на модела Performance достига 450 км в комбиниран цикъл и до 590 км в градски цикъл. Батерията на електрическото Volvo EX30 може да се зарежда от 10 до 80% за около 26-27 минути. Представеният у нас модел Volvo EX30 Performance укорява от място до 100 км/ч за спиращите дъха само 3,6 секунди.

Снимка: Тони Тончев

Новото Volvo EX30 блестящо съчетава стил, пространство, мисъл за природата и безопасност на най-високо ниво. Градският кросоувър ЕX30 е и важна стъпка към амбициозния план на Volvo да бъде изцяло електрическа компания до 2030 г. като въглеродният отпечатък от производството му е най-ниския за автомобил на Volvo до момента.

Изцяло електрическото Volvo EX30 въплъщава най-доброто от скандинавския дизайн. Моделът предлага щедро вътрешно пространство в компактна опаковка, интелигентно съхранение и интуитивна технология. Интериорът е стилен и интелигентен, с разумно използване на рециклирани и възобновяеми материали като деним, лен и вълна, което показва,.че и старите дънки могат да заживеят нов живот.

Снимка: Тони Тончев

Новото електрическо Volvo предлага по-фокусирано и приятно шофиране с помощта на един екран. Освен това в модела за първи път се внедрени функции като звукова лента, покриваща цялата ширина на таблото.

По отношение на устойчивостта, новото Volvo EX30 вече покрива амбициозните цели на компанията, постигайки 25% по-малък въглероден отпечатък от електрическите си братя XC40 и C40 Recharge. Компактният размер и разумното използване на ресурси го превръщат в най-устойчивото Volvo създадено някога, с най-високото използване на рециклирани материали до сега.

Христина Баева, бранд мениджър на Volvo в "Мото-Пфое", представи новото EX30

Снимка: Тони Тончев

Малкото иновативно Volvo EX30 е голямо по отношение на сигурността. В него инженерите от Volvo са вложили всички знания и опит за съхранение на човешкия живот, натрупани в последните 96 години. Всички системи за безопасност, които се грижат за спокойствието на пътниците в и извън него, и са стандартно монтирани в колата, са обединени под името Safe Space Technology.

Освен дългата редица от познати системи, Safe Space Technology включва и иновации, сред които предупреждение за отваряне на врата, която предотвратява инциденти с преминаващ велосипедист или друг участник в движението и е ценен инструмент в градската среда.

"Когато говорим за планетата неминуемо трябва да стигнем до живота. Животът на всеки един от нас. По-ценно от живота, който притежаваме, няма. В последните години Volvo се фокусира не само върху запазване на живота на тези които са вътре в автомобила, но и на тези извън него. В този смисъл новото Volvo ЕX30 бележи една нова ера за марката Volvo. По отношение на сигурност, технологии и не на последно място по отношение на бъдещето, такова каквото Volvo го вижда", сподели Александър Костадинов, изпълнителен директор на "Мото-Пфое", официален представител на Volvo за България.

"Днес е голям ден за нас. Новото Volvo EX30 е тук и съм убедена, че ще бъде страхотен успех. Едно голямо Volvo в малка опаковка, което ще промени света и ще го направи едно по-сигурно и чисто място", допълни Христина Баева, бранд мениджър на Volvo в "Мото-Пфое".

Христина Баева, бранд мениджър на Volvo в "Мото-Пфое", представи новото EX30

Снимка: Тони Тончев