Малко над три години след лансирането на третото поколение на Nissan Qashqai, в Европа са продадени повече от 350 000 бройки. Моделът продължава да задава стандартите в сегмента на кросоувърите, който именно Nissan създаде с пускането на първия Qashqai. Като пионер и еталон при кросоувърите, сега Nissan Qashqai получи фейслифт, който включва цялостно естетическо освежаване, както и значителни технологични актуализации.

Вижте още снимки на новия Nissan Qashqai  >>  >>  >>

Философията на промените на Nissan Qashqai е да се запази същността на това, което потребителите харесват и обичат в модела, но и да се засилят силните му страни, и да се добавят още по-интуитивни технологии. Освен смелите промени във външния дизайн, моделът е получил цялостни актуализации на информационно-развлекателната система и свързаните услуги на борда.

Снимка: Nissan

Смели промени в екстериора освежават външния вид на Qashqai

Новият Nissan Qashqai излъчва усещането за острота и динамика, благодарение на обновения си дизайн. Предната радиаторна решетка е изцяло обновена, за да създаде по-внушително първо впечатление. Вдъхновена от шарките на древните японски самурайски брони, тя е съставена от десетки триизмерни декоративни елементи, боядисани в черно, които сякаш плуват в пространството между ръба на капака и бронята.

Отстрани на централната част тези елементи образуват триъгълна форма под новите фарове, която стига до нивото на регистрационния номер. Новите фарове с още по-заострен вид придават усещане за целеустременост и присъствие. Те разполагат с модул за адаптивни дълги светлини, допълнен от по-малък модул за по-широко разпределение на светлинния поток, осигуряващ по-добра видимост при слаба осветеност и мъгла.

Снимка: Nissan

Под основната леща на дневните светлини са обособени пет малки светлинни източника, които са със същата форма като декоративните елементи на радиаторната решетка. Горният модул на дневните светлини служи и за мигач, когато е активиран и вече разполага със стреловидни светлини.

В задната част на новия Nissan Qashqai формата на светлините остава непроменена, но композицията на модулите в блока е преработена. Червените светлинни елементи сега се състоят от четири отделни компонента, които повтарят формата на декоративните елементи на предната решетка. Те сякаш плуват в корпуса на лещите и са изпълнени в отличителен нюанс на червеното. Лещите вече са прозрачни, за да позволяват по-добра видимост, а тънкият светлинен елемент тип "бумеранг", който рамкира горната страна на светлинния блок, продължава в задната светлина.

Снимка: Nissan

Бронята е с променена форма и сега се отличава с черен гланц при версиите от по-високите нива или в цвета на каросерията при версията N-Design. Новите 18-инчови алуминиеви джанти с диамантена шлифовка вече са стандартни за Qashqai от средните нива нагоре. За по-високите версии се предлагат нови 19-инчови алуминиеви джанти и нов дизайн на 20-инчови алуминиеви джанти.

Гамата от забележителни джанти дава една от най-широките възможности за избор на колела в сегмента. Към палитрата на Qashqai са добавени три нови цвята. Бялата перла е нова и се отличава с по-чист оттенък, който сякаш придава блясък при определени ъгли на светлината. Черната перла замества предишната черна опция и има по-богат черен оттенък, подчертаващ визуалната геометрия на Qashqai.

Снимка: Nissan

Синият цвят с нюанс на "дълбок океан" привлича вниманието и се намира някъде между тъмносиньото и сивия металик, в зависимост от преобладаващите светлинни условия. Пет от цветовете на Qashqai - бяла перла, океанско синьо, червено Fuji, магнитно синьо и керамично сиво се предлагат в комбинация с черен покрив за още по-отличителен вид. Ново допълнение към гамата на Qashqai е новото ниво на оборудване във версията N-Design.

Тя е замислена така, че да се хареса на клиентите на Qashqai, които биха искали автомобилът им да се отличава с уникални естетически елементи. Отвън долната част под вратите и арките на колелата са в цвета на каросерията при N-Design. Има и уникални, изцяло нови 20-инчови алуминиеви джанти, които допълнително подчертават присъствието на пътя.

Снимка: Nissan

По-комфортен интериор, благодарение на новите материали и тапицерии

След като интересът на потенциалните или настоящите клиенти на Qashqai е предизвикан от обновения екстериор, любопитството им ще се засили още повече, щом седнат в автомобила. При по-високите нива има нови елементи от алкантара върху арматурното табло, вложки на вратите, подлакътниците, капака на централната конзола за съхранение и дори подложки за коленете.

Всичко това допринася за подобряване атмосферата и усещането на борда. Нови материали украсяват централната конзола около скоростния лост и декоративната вложка между горната част на арматурното табло и жабката, подчертавайки вниманието към детайла, което е в основата на японската изработка. Обновени тапицерии на седалките са въведени в горните три нива на Qashqai за още по-голям комфорт на водача и спътниците му.

Снимка: Nissan

Най-забележителна е черната частично ватирана премиум кожа при най-високата спецификация на Qashqai. Седалките в новото ниво N-Design са с черна кожа и вложки от алкантара. Специфичен релефен надпис Qashqai украсява частта точно под облегалката за глава. Ново измерение на повишеното усещане за атмосферата в купето е добавянето на амбиентно осветление при нивата от N-Connecta.

Усъвършенствани червени, зелени и сини светодиоди, разположени дискретно, позволяват на водача или пътника да персонализира вътрешното осветление според собственото си настроение. При двете най-високи версии светодиодите са разположени и в задната част, така че всички пътници да могат да се насладят на ефекта. Настройките на амбиентното осветление могат да се управляват чрез централния екран на инфотейнмънт системата.

Снимка: Nissan

Обновени информационно-развлекателни функции и технологии

Темпото на напредък в света на автомобилите е тясно свързано с напредъка в областта на дигиталните технологии. Този напредък е залегнал и в обновения Qashqai, за да направи ежедневното шофиране още по-интуитивно и уверено. Една от най-често използваните функции на Qashqai е значително усъвършенствана. Функцията за 360-градусово наблюдение от птичи поглед Around View Monitor е характерна технология на Nissan, която датира още от 2007 г.

Обновената система вече разполага с 3D функция, която позволява на водача да вижда автомобила не само отгоре, но и да избере една от осемте различни гледни точки на външните камери, за да визуализира автомобила отпред, отзад, отстрани или под ъгъл, за да идентифицира евентуално потенциални външни опасности. Тя работи в тандем със системата на Nissan за разпознаване на движещи се обекти, която издава предупредителен сигнал, когато разпознае движещ се обект в близост до Qashqai.

Снимка: Nissan

Друга нова интелигентна функция на системата е "Памет за местоположението на мястото за паркиране", която позволява на водача на Qashqai да запаметява често посещавани места за паркиране, така че автомобилът автоматично да разпознава местоположението с помощта на GPS. Когато това се случи, автомобилът ще запомни точната позиция, за да позволи перфектно паркиране всеки път - особено полезно, когато наличното място е тясно.

Усъвършенствани системи за подпомагане на водача

Пакетът от системи за подпомагане на водача е значително усъвършенстван, за да осигури по-добра бдителност и намеса за максимално спокойствие. Функциите на автономното аварийно спиране са калибрирани отново, за да се изостри разпознаването на рискови ситуации и да се реагира по-бързо в случай на евентуален сблъсък. Това се отнася за задействането на предната аварийна спирачка, предната аварийна спирачка с опция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти и интелигентната аварийна спирачка.

Снимка: Nissan

В случай на рязко натискане на спирачките, при скорост над 60 км/ч, ще се активира сигналът за аварийно спиране. Той задейства режим на мигане на задните спирачни светлини, за да се привлече вниманието на автомобилите отзад. Подобрена е системата за интелигентно подпомагане на скоростта, която помага на водача да адаптира системата на автомобила към ограниченията на скоростта, като използва както камера за разчитане на пътните знаци, така и GPS данни. Мигаща иконка вече привлича вниманието на шофьора, когато той превишава ограничението на скоростта, и подава сигнал за тревога, ако няма реакция от страна на водача.

Добавяне на нови функции с вграден Google

Обновеният Qashqai е първият автомобил в гамата на Nissan с вграден пакет на Google (от ниво N-Connecta). Qashqai се предлага стандартно с Google Maps, а след като влязат в системата, с личния си профил в Google, водачите могат да получат достъп до любимите си места и точки на интерес. По този начин се намалява зависимостта от мобилен телефон и клетъчна телефонна мрежа.

Снимка: Nissan

Актуализациите по въздуха гарантират, че информацията на картата е винаги актуална. Асистентът на Google позволява на водача да използва гласа си за помощ в движение. Например, водачите могат да кажат Hey Google, за да управляват вентилационната система на автомобила, отопляемите седалки и предното стъкло или да се ориентират за следващата дестинация.

Освен това водачите могат да провеждат телефонни разговори и да слушат гласови инструкции, без да откъсват поглед от пътя. Шофьорите получават и достъп до екосистема от приложения, които са достъпни за изтегляне от Google Play. Те могат удобно да слушат любимата си музика и други директно от автомобила си.

Снимка: Nissan

За да сте спокойни, актуализацията на Nissan Connected Services ще наблюдава Qashqai от името на водача. Тя може да напомни на клиентите, ако са забравили да заключат автомобила или да затворят прозорците, ако те останат отворени една минута след спирането на двигателя. Клиентите могат да затворят прозорците и да заключат автомобила от приложението за смартфон.

e-Power - бензинов двигател генерира електричество за задвижване на ток

В унисон с пионерския дух, който роди оригиналния Nissan Qashqai и който създаде сегмента на кросоувърите, e-Power е уникалното електрифицирано задвижване, което се оказа много популярно сред клиентите, след пускането му на пазара през 2022 г. Системата e-Power разполага със сумарна мощност от 190 к.с. Бензиновият двигател генерира електричество, което се използва за задвижване само на предните колела чрез безстепенна автоматична трансмисия.

Снимка: Nissan

Това е далеч по-просто решение от безбройните традиционни хибриди, които се продават на пазара. Резултатът от тази простота е усещане за шофиране, което съчетава отзивчивост и изтънченост с ефективност, без компромис с удоволствието от шофирането.

Благодарение на e-Power, клиентите вече не трябва да се примиряват с посредствено изживяване при шофиране, както е при традиционните хибриди. Ключът към уникалното и иновативно задвижване на e-Power е, че няма скоростна кутия. Колелата се задвижват директно само от електромотора.

Снимка: Nissan

Новият Nissan Qashqai запазва и 1,3-литровия 4-цилиндров турбобензинов двигател с мека хибридна технология и мощност 140 или 160 к.с., като по-мощният е оборудван автоматична трансмисия Xtronic и предлага задвижване на всички колела като опция.

Обновеният Qashqai вече се произвежда в завода на Nissan в Съндърланд, от където са излезли повече от 1,3 милиона бройки след пускането на оригинала през 2007 г. Qashqai е вече най-произвежданият модел в завода в Съндърланд, а миналото лято заводът достигна 11-милионния си автомобил от началото на производството през 1986 г.