Южнокорейската компания Hyundai Motor затвърди лидерските си позиции в дизайна, като спечели престижната награда Red Dot за 2024 г. за новия Hyundai Santa Fe в категорията "Продуктов дизайн: Автомобили и мотоциклети". Спечелвайки една от трите най-добри награди за дизайн в света, Hyundai Motor демонстрира стремежа си към съвършенство на своя ориентиран към клиентите дизайн, ориентиран към начина на живот.

Вижте как изглежда петото поколение на Hyundai Santa Fe   >>  >>  >>

"За нас е огромна чест да получим признание от наградите за дизайн Red Dot", каза Санг Лий, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Hyundai и Genesis Global Design. "Това признание служи като доказателство за огромната всеотдайност, проявена от нашия екип от дизайнери и визионери, които вложиха непоколебимата си страст и отдаденост в този проект, заедно с нашите сътрудничещи инженери в центъра за научноизследователска и развойна дейност. Той подчертава забележителната конкурентоспособност на дизайнерската идентичност на Hyundai на световния пазар", допълни Санг Лий.

Снимка: Hyundai

Конкурсът за наградата Red Dot е един от най-големите световни конкурси за дизайн. Наградата се разделя на три различни категории — продуктов дизайн, марка и комуникационен дизайн, и дизайнерска концепция. Наградата Red Dot за дизайнерски концепции кани дизайнери, ателиета, компании и университети да предизвикат статуквото и да представят своите най-вълнуващи дизайнерски концепции и прототипи пред международен панел от експерти по дизайн.

Със своята дизайнерска концепция Open for more (Отворен за повече), новият Hyundai Santa Fe се фокусира върху активния начин на живот на открито, като предлага водещо в класа пространство, подобно на тераса, което е възможно благодарение на удълженото му междуосие и по-голямата врата на багажника. Това по-дълго междуосие също увеличава пространството на третия ред седалки, осигурявайки комфортно пътуване.

Снимка: Hyundai

Изцяло новият Hyundai Santa Fe се отличава с квадратна форма и ръбест силует, произтичащ от дългото междуосие и широката зона на задната врата. Предната част на автомобила създава величие с високия си преден капак, H-образни фарове и смели калници. Н-образните дизайнерски елементи преосмислят емблемата "H" на Hyundai. Удълженото междуосие включва смела линия на покрива, мощен обем около калниците, рязко очертани калници, скъсен преден надвес и 21-инчови джанти. Задната част е балансирана и опростена с H-образни задни светлини.

Снимка: Hyundai

Интериорът на новия Hyundai Santa Fe предлага щедро пространство и усещане като на тераса, когато вратата на багажника е отворена. Сгъваемите втори и трети ред седалки осигуряват водещо в класа вътрешно пространство. Изисканият интериор подчертава хоризонталните и вертикалните линии с H-образен мотив на дизайна.

Високотехнологичните характеристики включват панорамен извит дисплей и двойно безжично зареждане. Включени са устойчиви материали, включително рециклирана пластмаса и екологична изкуствена кожа. Цветовете на интериора и екстериора са вдъхновени от естествената светлина, внасяйки вдъхновение и жизненост в ежедневието и приключенията.

Снимка: Hyundai

Hyundai Motor спечели също награда Red Dot в категорията "Продуктов дизайн: оборудване за открито и къмпинг" със своя "Мултифункционален фенер". Този универсален продукт съчетава две функции, за да се погрижи за различните потребителски нужди. Функционира като преносимо фенерче и може също така да се трансформира в светлина за настроение с топъл цвят, когато се използва с полупрозрачен светлинен дифузьор.

Мултифункционалният фенер отразява целта на компанията да създава продукти, които потребителите ще ценят дълго време, като включва познати материали като дизайнерски мотиви, за да осигури свеж, актуализиран външен вид. За мултифункционалния фенер дизайнерите са използвали традиционна корейска светлина, като мотив, който визуално и символично предава усещане за стабилност и топлина на потребителите чрез своята форма и визуални елементи.

Първите автомобили от петото поколение на Hyundai Santa Fe се очаква да пристигнат в България още през месец юли.