Британската марка за луксозни спортни автомобили Bentley представи откритата версия на ексклузивния си модел Batur Convertible. Купето дебютира преди две години и беше продадено само в 18 екземпляра. Новият открит модел Batur Convertible е още по-ексклузивен и още по-скъп.

Вижте как изглежда новото открито Bentley Batur Convertible  >>  >>  >>

Уникалният автомобилен шедьовър е проектиран и изграден от майсторите на изработването на каросерии по поръчка от подразделението на марката за ексклузивни автомобили - Mulliner, на базата на серийния модел Bentley Continental GT. Ателието Mulliner е най-дългогодишният производител на каросерии в света.

Снимка: Bentley

С кабриолета Batur, Mulliner продължава своята дълга традиция да създава наистина индивидуални автомобили, съобразени с желанията на всеки от своите необикновени клиенти. Основната му характеристика е оригиналната каросерия с различен дизайн, което предвещава бъдещите модели на компанията. Откритата версия е създадена по същата рецепта, но ако Continental GT Convertible е кабриолет с два реда седалки, то Batur е направен като двуместен роудстър и вместо заден диван има място за повече багаж, подобно на предишния роудстър Bentley Mulliner Bacalar.

Снимка: Bentley

Новото Bentley Batur Convertible има мек текстилен покрив, като трансформацията му отнема 19 секунди и може да се сгъва и разгъва при скорост до 50 км/ч, трансформирайки автомобила от луксозно купе в открит Grand Tourer с едно натискане на бутон. Кабриолетът осигурява естетика на красотата като модерна алтернатива на твърдия покрив. Комбинацията от изолационния материал, уплътнителната система и акустичните обработки създават привлекателна среда, независимо дали покривът е разгърнат или прибран. Зад седалките е монтиран дефлектор за успокояване на въздушния поток, наречен "въздушен мост", който осигурява на водача и пътника до него приключение в уютна, затворена среда. Въздушният мост и заострените капаци са не само естетични, но също така осигуряват полузатворено багажно отделение зад двете предни седалки.

Снимка: Bentley

Първият прототип на роудстъра със сериен номер 0 е боядисан на два слоя - гланц върху матова боя, и има уникален оранжев цвят Vermillion. Боята е използвана и за вътрешните повърхности на радиаторната решетка, което създава допълнителен триизмерен ефект на фона на останалия тъмен титаниев гланц. Предната част на автомобила се отличава с решетка с ювелирно изкуство, като основната матрица е завършена в гланцов тъмен титаниев цвят, подчертана с контрастни хоризонтални шеврони. Отличителната лайстна на предния капак и 22-инчовите джанти със спици с оранжеви акценти от Vermillion са от тъмен титан.

Снимка: Bentley

По желаниe на бъдещия собственик и под наблюдението на специалисти от студиото Mulliner, всеки един от произведените екземпляри може да бъде боядисан във всякакъв външен цвят и да получи уникални декори, както и напълно индивидуални тапицерии в интериора. Широката гама от опции за персонализация продължава и в интериора. Например, една от опциите включва декориране на волана, селектора на скоростната кутия и режимите на шофиране, както и бутона за стартиране на двигателя с 3D отпечатани части от розово злато. Същият благороден метал може да се използва за направата на регулаторите на отворите за въздух на вентилационната система.

Снимка: Bentley

Подобно на оригиналното купе, новото Bentley Batur Convertible е оборудвано с най-мощната версия на 6,0-литровия W-образен 12-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор и с максимална мощност 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1000 Нм. Двигателят е свързан с 8-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител, която предава тягата към четирите колела. Поставена е титаниева изпускателна система и спортен ауспух, за да осигури саундтрак в съответствие с нивото на производителност.

Снимка: Bentley

Производството на този двигател трябваше да приключи през април, но беше удължено до лятото. Освен това Bentley Batur Convertible съвсем не е последният модел с такъв двигател. Вече беше обявено, че ще се появи още един ексклузивен модел в тираж от 12  автомобила. Новото Bentley Batur Convertible ще бъде произведено само в 16 екземпляра в завода на марката в Крю. Ако купето струва от 1,65 милиона британски лири, тогава за роудстъра компанията ще иска поне 2 милиона. Въпреки това, твърде е вероятно, всичките 16 екземпляра вече да са продадени.