Британската марка Rolls-Royce показа обновения кросоувър със задвижване на всички колела Cullinan. Най-луксозният високопроходим автомобил в света дебютира през 2018 г. и вече беше време да бъде модернизиран. От дебюта си Cullinan стана бестселърът на Rolls-Royce. През миналата година той представляваше повече от половината от всички продажби - 3523 от 6032 автомобила.

Нещо повече, това дори промени предпочитанията на клиентите на марката. Ако преди 6 години по-малко от 70% от клиентите на кросоувъра са го карали сами, без нает шофьор, сега този дял надхвърля 90%. Cullinan също помогна за намаляване на средната възраст на клиентите на Rolls-Royce от 56 години през 2010 г. на 43 години сега. Поради това вкусовете на по-младата публика бяха поставени на преден план при подготовката на обновения модел Cullinan Series II.

Rolls-Royce Cullinan Series II

Снимка: Rolls-Royce

Първоначално върху дизайна на кросоувъра работи Джайлс Тейлър, но след това се премести в китайската компания Hongqi, така че за актуализацията отговаря новият главен стилист на компанията Андерс Уорминг. Основните промени са по "лицето". Дневните светлини вече са под формата на огромни LED скоби, висящи от класическите правоъгълни фарове. Има по-малко прорези на бронята, а радиаторната решетка вече има LED осветление, което вече беше демонстрирано при седаните на Rolls-Royce.

Вижте как изглежда обновеният Rolls-Royce Cullinan  >>  >>  >>

Променена е формата на задната броня, появил се е различен дизайн на тръбите на изпускателната система, а между тях има полирана облицовка от неръждаема стомана. Максималният диаметър на колелата е увеличен от 22 на 23 инча. Клиентите могат да избират всякакъв цвят на корпуса като част от програмата за персонализация, но палитрата от стандартни цветове е обновена.

Rolls-Royce Cullinan Series II

Снимка: Rolls-Royce

В интериора на обновения Rolls-Royce Cullinan също има сериозни промени и подобрения. Цялата горна част на предния панел вече е покрита със солидно стъклено покритие. Под него са разположени както виртуални инструменти, така и централният екран на новата мултимедийна система Spirit, като вече не е възможно да се затваря с капак. Има модифицирана графика и поддържа допълнителни приложения, като например телеметрия Whispers.

Пред очите на пътника отпред има позната вече от моделите Ghost и Spectre графично осветление, състоящо се от 7000 светодиода. Фирменият часовник, разположен наблизо, придоби нов дизайн на корпуса с вградена фигурка на "Духа на екстаза" с осветление. За пътниците на задния ред има два таблета на облегалките на предните седалки с безжична мрежа Wi-Fi и Bluetooth връзка. Новата аудиосистема разполага и с 18-канален усилвател с мощност 1400 вата. При поръчка на клиента ще бъде предоставен каталог с материали за тапицерията с безброй артикули.

Rolls-Royce Cullinan Series II

Снимка: Rolls-Royce

Задвижването на обновения Rolls-Royce Cullinan не се е променило. Под дългия преден капак е поставен 6,75-литров V-образен 12-цилиндров двигател с двоен турбокомпресор, комбиниран с 8-степенна автоматична трансмисия ZF, задвижване на всички колела и заден мост с пневматично окачване. Двигателят на кросоувъра произвежда максимална мощност от 571 к.с. и максимален въртящ момент от 850 Нм.

От самото начало се предлага и специалната версия на Rolls-Royce Cullinan Black Badge със същия двигател, но с увеличена мощност до 600 к.с. и увеличен въртящ момент до 900 Нм, по-твърдо шаси и множества черни декорации. Обновените кросоувъри Rolls-Royce Cullinan и Cullinan Black Badge вече са налични за поръчка. Цените във Великобритания започват от 330 000 британски лири.