През 2018 година Rolls-Royce представи първия си високопроходим модел, наречен Cullinan, носещ името на най-големия известен диамант в света. Неслучайно от Rolls-Royce са избрали това име, тъй като това е най-големият автомобил в гамата на марката. Въпреки колосалната си цена, Cullinan се превърна в истински хит сред клиентите на марката и допринесе за рязкото увеличение на продажбите. В началото на 2020 г. компанията със седалище в Гудууд отчете скок с 25%, достигайки 5152 броя продадени коли през 2019 г. в сравнение с 4107 броя през 2018 г.

Успешната стратегия на марката продължи и през 2020 г., когато Rolls-Royce представи нова модификация на кросоувъра Cullinan - изпълнението Black Badge с мощност 600 к.с. и черно покритие на хромираните детайли. Пазарните резултати на марката продължиха да вървят нагоре и през миналата година Rolls-Royce се похвали с 6021 продадени автомобила за 2022 г., а неотдавна отчете поредния рекорд с доставени 6032 автомобила, от които най-продаваният е Cullinan.

Снимка: Светослав Ханджийски

През миналата година Rolls-Royce Cullinan за пореден път гостува в България, като освен че беше в изпълнението Black Badge, у нас беше представен уникален екземпляр от колекцията Inspired by Fashion (Вдъхновение от модата). Новото издание се предлага в два варианта - по-функционалния Fu-Shion и дръзкия Re-Belle.

Вижте в детайли Rolls-Royce Cullinan Black Badge Re-Belle  >>  >>  >>

И двата са базирани на модела Cullinan Black Badge и в същото време показват елементи от програмата за персонализация Bespoke (по поръчка), което позволява на всеки клиент да създаде уникален автомобил с детайл, съобразен с неговия вкус. За тази поръчка дизайнерите на Bespoke са създали изцяло нов багажник, обсипан със звезди. Този уникален модел разполага с 192 звездички с мека светлина, вградени в перфорираната кожена тапицерия, като звездният таван намира своето продължение отвъд интериора, при отваряне на багажника.

Снимка: Светослав Ханджийски

Всеки Rolls-Royce, изработен ръчно в Гудууд, Великобритания, е автомобил Bespoke, създаден за да изпълнява желанията на клиента. Поръчването на автомобил Rolls-Royce е много личен, понякога дори интимен процес и в голяма част от случаите клиентите предпочитат да запазят своя шедьовър за себе си, далеч от любопитните погледи.

Представеният у нас Rolls-Royce Cullinan Black Badge Re-Belle представлява едни от най-добрите нови екземпляри на програмата Bespoke, който ни разкрива много малка селекция от чудесните творения, проектирани и произведени на ръка, чиято изработка и прецизност утвърждават реномето на марката като "Дом на лукса".

Снимка: Светослав Ханджийски

Изпълнението Black Badge на Rolls-Royce Cullinan се отличава с черно покритие на фигурката Spirit of Ecstasy (Духът на екстаза) и черна емблема на марката, както и черен декор на облицовката на радиаторната решетка, капака на багажника, долните въздухозаборници и накрайниците на изпускателната система в черен хром. Rolls-Royce Cullinan е качен на 22-инчови колела с джанти със специален дизайн и червени спирачни апарати. Отличителното в интериора на Cullinan Black Badge е облицовката с фурнир от карбонови влакна с алуминиеви нишки.

Снимка: Светослав Ханджийски

Специалният вариант Re-Belle е с боя Wild Berry (горски плодове) и интериор, тапициран с бяла кожа Arctic White (арктическо бяло), допълнена от акценти в Peony Pink (розов божур) и фурнири, наподобяващи на фини карбонови влакна. Каросерията е четириместна, като багажникът е отделен от купето със стъклена преграда зад задните седалки. Под пода на багажника този Rolls-Royce Cullinan има електрически прибираща се платформа със сгъваеми седалки за пикник за двама. Таванът е покрит със стотици светодиоди, напомнящи за звездното небе.

Снимка: Светослав Ханджийски

Rolls-Royce Cullinan, особено в изпълнението Black Badge, е един от моделите на марката, които собствениците му шофират сами и много по-рядко се возят на задната седалка. За това има конкретна причина. Под дългия преден капак се крие V-образен 12-цилиндров бензинов двигател с традиционен работен обем от 6,75 литра, обогатен с чифт турбокомпресори. Този агрегат е претърпял настройка за версията Black Badge. Това означава увеличаване на мощността до точно 600 конски сили. Освен това въртящият момент вече е 900 Нм.

Black Badge също има различен софтуер за 8-степенна автоматична скоростна кутия, по-шумна изпускателна система с активни клапи, по-твърди настройки на въздушното окачване и по-директно кормилно управление. По-твърдото шаси с активни амортисьори и стабилизатори ограничава накланянето на купето и дава усещане за по-голяма сигурност и стабилност.

Снимка: Светослав Ханджийски

Cullinan се справя с неравностите с неподражаемо изящество, като усеща леко само дълбоките дупки, заради голямата маса и големите си колела с нископрофилни гуми. Кросоувърът има пренастроено окачване с напълно контролирано шаси и спортна изпускателна система.

Най-забележимата разлика в поведението на колата е, когато натиснете бутона Low на скоростния лост, тъй като автомобилите от тази марка не могат да имат обичайния бутон Sport, с който сме свикнали. Този режим изостря характера на колата, като например трансмисията превключва при по-високи обороти, отколкото в нормален режим.

Снимка: Светослав Ханджийски

Тогава колата е наистина по-пъргава и започвате да усещате превключването на трансмисията, благодарение на леко потрепване, а ауспухът започва да ехти с бълбукане. Клапите работят дори в режим на паркиране. Самият производител заявява, че това е така, за да може водачът да покаже звуковия характер чрез ентусиазирано натискане на педала на газта. Избраният режим Low и промените в настройките на отделните компоненти правят този гигант една идея по-пъргав и или може би малко по-спортен.

При по-рязко влизане в завой, шасито на колата се опитва да покаже на шофьора, че така не се кара Rolls-Royce. Луксозният кросоувър няма да позволи на водача да прави резки, неподходящи движения с оглед на огромното му тегло от почти 2,7 тона. Воланът е голям и не може да се върти като при спортен автомобил, управлението е с насоченост към комфорта. Въпреки това можете да насочите колата точно към върха на завоя и да го опишете по идеалната крива, като на излизане от завоя подадете газ.

Снимка: Светослав Ханджийски

На магистралата Cullinan Black Badge показва динамичните си способности и може да ускорява толкова бързо, колкото някои спортни модели. Трансмисията използва огромната тяга от двигателя и позволява на преобразувателя на въртящия момент да се изстрелва напред при потегляне, като по този начин колата тръгва с лек скок. Ако натиснете педала на газта рязко, Cullinan Black Badge се ускорява мигновено и достига 100 км/ч от място само за 5,2 секунди. Все пак това е най-пъргавият Rolls-Royce, въпреки че никога не е имал амбицията да бъде чистокръвен състезател.

Снимка: Светослав Ханджийски

Шофьорът на Rolls-Royce Cullinan трябва добре да познава габаритите на колата, особено ако му се налага да се промушва в тесните улички на големия град като столицата. Системата от камери помага много при маневриране и паркиране, но най-добре винаги да имате запазено широко място на голям паркинг. Дори с ниска скорост този динамичен Cullinan Black Badge се движи като истински Rolls-Royce, а това толкова специфично изживяване, няма да изпитате в никой друг автомобил.

В салона на Rolls-Royce Cullinan имате възприятието, че по-скоро се намирате в изолирана капсула, отколкото в кола. Усещането за комфорт по време на пътуване се издига на ново, неподражаемо ниво. На задната седалка в разкошния кросоувър можете да имате всичко, което пожелаете - офис, място за отдих, концертна зала, киносалон и дори охладено шампанско.

Снимка: Светослав Ханджийски

Технически характеристики

Rolls-Royce Cullinan Black Badge

Размери

Дължина: 5341 мм

Широчина: 2000 мм

Височина: 1835 мм

Междуосие: 3295 мм

Собствено тегло: 2690 кг

Обем на резервоара: 100 литра

Задвижване

Тип: 12-цилиндров V-образен бензинов с двоен турбокомпресор

Работен обем: 6749 куб. см

Максимална мощност: 600 к.с. при 5250 об/мин

Максимален въртящ момент: 900 Нм при 1600-5800 об/мин

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична ZF

Задвижване на колелата: двойно/4х4

Показатели

Максимална скорост: 250 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 5,2 секунди

Среден разход: 16,3 л/100 км

Емисии на СО2: 370 г/км

Цена на модела: от 1 000 000 лева