Американският автомобилен производител Tesla изтегля близо 1,1 млн. електрически автомобила поради неизправност на системата за автоматично затваряне на прозорците, съобщи Ройтерс, като се позова на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). Проблемът ще бъде отстранен чрез актуализация на софтуера.

NHTSA съобщи, че неизправност в системата за автоматично затваряне на прозорците създава риск от нараняване на пътниците и водача. В тази връзка агенцията посочи, че електрическите превозни средства с този дефект не отговарят на изискванията на федералния стандарт за безопасност на превозните средства за електрически повдигачи на прозорци.

Изтеглянето се отнася за някои модели Model 3 от 2017-2022 г., Model Y от 2020-2021 г. и Model S и Model X от 2021-2022 г. Производителят на електрически автомобили е уведомил регулаторния орган, че ще извърши актуализация на софтуера, отговорен за системата за автоматично затваряне на прозорците.

Tesla също така отбеляза, че не знае за инциденти, наранявания или смъртни случаи, свързани с дефекта. Компанията съобщи, че от 13 септември електрическите автомобили в производство и в очакване на доставка получават актуализация на софтуера, която регулира работата на електрическите повдигачи на прозорците, за да отговарят на изискванията на федералния стандарт.