Мултинационалният автомобилостроителен концерн "Стелантис" (Stellantis) обяви днес, че е създал съвместно предприятие с китайската стартъп компания за производство на електрически превозни средства "Лийпмотър", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новото дружество ще започне продажбата на електрически превозни средства в 9 европейски страни през тази година.

То е наречено "Лийпмотър интернешънъл" (Leapmotor International) и 51 на сто от него е собственост на "Стелантис", а 49 на сто - на "Лийпмотър".

През септември на пазарите в Белгия, Франция, Италия, Германия, Гърция, Нидерландия, Румъния, Испания и Португалия ще започне предлагането на електрическите модели T03 и C10. Това съобщи главният изпълнителен директор на "Стелантис" Карлош Тавареш пред журналисти в китайски град Ханджоу. Той посочи, че съвместното дружество с "Лийпмотър" планира да пуска на пазара по един нов модел годишно през идните три години.

Предвижда се през последеното тримесечие на годината дружеството да започне продажбата на електрически превозни средства и в Южна Америка, Близкия изток, Африка, както и в Индийско-тихоокеанския регион, посочи още Тавареш.

"Стелантис" купи 21-процентов дял от "Лийпмотър" за 1,5 млрд. долара през октомври 2023 г., припомня АП.