Германският концерн Volkswagen направи значителни подобрения в модела Golf GTI. Спортният хечбек получи нова информационно-развлекателна система, нов софтуер, нов дизайн и ново задвижване. Най-емблематичният автомобил в гамата на Volkswagen може да бъде разпознат благодарение на характеристики като новите LED фарове и осветеното лого на Volkswagen отпред, както и преработените LED задни светлини и също така новите 19-инчови алуминиеви джанти Queenstown.

Вижте как изглежда новият Volkswagen Golf GTI  >>  >>  >>

Вътре новият спортист е също толкова впечатляващ, като е получил обновена информационно-развлекателна система, която се управляват интуитивно с помощта на визуално свободно стоящ сензорен екран или от IDA, новия гласов асистент с интеграция на ChatGPT. Новото издание на Golf GTI сега разполага с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 2.0 TSI с максимална мощност от 265 к.с. и така е с 20 к.с. по-мощен от своя предшественик. Оригиналът при компактните спортни автомобили е оборудван със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG като стандарт. Новият Golf GTI вече може да бъде конфигуриран и поръчан на цени, започващи от 44 505 евро в Германия.

Снимка: Volkswagen

Сърцето на Volkswagen Golf GTI е двигателят, който сега е още по-мощен. Последният еволюционен етап на неговия двигател 2.0 TSI с турбокомпресор доставя максимален въртящ момент от 370 Нм към предната ос, който е комбиниран с електронен блокаж на диференциала, започвайки от 1600 об/мин. Тази мощност вече е налична до 4590 об/мин и по този начин в още по-широк диапазон на оборотите на двигателя. Двигателят на Volkswagen GTI генерира своята максимална мощност от 265 к.с. в диапазона на оборотите на двигателя от 5250 до 6500 об./мин.

Снимка: Volkswagen

Бързо превключващият 7-степенен автоматик DSG гарантира, че мощността на Volkswagen Golf GTI се прехвърля към предната ос без практически никакви прекъсвания на сцеплението по време на смяна на предавките. Скоростната кутия може да се превключва и ръчно с помощта на лостчета на мултифункционалния волан. Новият Golf GTI достига 100 км/ч за 5,9 секунди, така че за първи път сваля това време под 6 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

Снимка: Volkswagen

Volkswagen придаде на този емблематичен автомобил още по-динамичен вид. Предницата е преработена и сега разполага с новите LED Plus фарове. Заедно със светещата емблема на Volkswagen, те създават впечатляващ светлинен дизайн. Клиентите могат да изберат и най-новото поколение интелигентни LED матрични фарове. Те предлагат ефективни дълги светлини с 15% по-голям обхват от предшественика. Стандартно новият Volkswagen Golf GTI напуска завода във Волфсбург със 17-инчови лети джанти Richmond. Други опции за джанти включват новите 19-инчови алуминиеви джанти Queenstown. Със своя впечатляващ дизайн от пет овални полукръга, това напомня за класическото колело Detroit, което беше въведено за петото поколение на Golf GTI.

Снимка: Volkswagen

Други екстериорни модификации включват преработените LED задни светлини. Дори и без логото GTI на капака на багажника, Golf GTI е лесно разпознаваем, благодарение на своята изпускателна система с две тръби, с хромиран ауспух от лявата и дясната страна на автомобила.

Отвътре Golf GTI се характеризира с първокласни спортни седалки с интегрирани облегалки за глава и отличителната шарка GTI. Има червени декоративни шевове на седалките, централния подлакътник, подовите стелки и мултифункционалния волан, за да подчертаят факта, че този интериор принадлежи на Volkswagen Golf GTI.

Снимка: Volkswagen

Ексклузивна функция на GTI е бутонът за Старт/Стоп на двигателя. След отваряне на вратите той мига в червено, докато двигателят с турбокомпресор се стартира. Стандартно са монтирани и планки на педалите от полирана неръждаема стомана, черен таван и подобрен дигитален кокпит с цифров инструментален панел. Новата информационно-развлекателна система може да се управлява интуитивно с помощта на свободно стоящ 12,9-инчов сензорен дисплей.

Снимка: Volkswagen

Стандартното оборудване включва информационно-развлекателната система Ready 2 Discover, като навигационната система се предлага като надстройка. Системата Discover, включително навигация, се предлага като допълнително оборудване. Добавена е и новата функция за управление на осветените сензорни плъзгачи за автоматичния климатик и контрола на звука, както и гласовия асистент IDA, който има достъп до базирания на изкуствен интелект софтуер ChatGPT, за да отговори на допълнителни въпроси.

Снимка: Volkswagen