Това се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван във връзка със Световната седмица на ООН за пътна безопасност (8-14 май), предава Франс прес, цитирана от БТА.

"Тази тенденция не се е променила през последните няколко години", заяви говорителката на СЗО Лора Сминки. С доклада се лансира кампанията "Спасете човешки животи - "Намалете скоростта".

Стотици инициативи за привличане на общественото внимание са планирани край училища в РЮА, Бразилия и Китай, в частност в страни с ниски и средни доходи, където смъртоносните пътни инциденти са най-многобройни.

"Скоростта е в основата на глобалния проблем, свързан с пътнотранспортните произшествия. Ако страните се заемат с този основен риск, ще извлекат бързо полза от по-сигурните пътища, независимо дали става дума за спасени човешки животи, предпочитанието да се кара велосипед или избора да се ходи пеш, като се има предвид, че карането на велосипед и ходенето пеш имат траен ефект върху здравето", каза генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан.

От СЗО са установили, че 5-процентното намаляване на средната скорост може да доведе до 30-процентно ограничаване на смъртоносните пътни инциденти.