Това ще доведе до засилване на вноса у нас на коли "втора ръка" от Германия, предава факти.бг.

Работата е там, че през последните месеци в Германия се случиха няколко знакови събития. Първо, правителството готви мащабно отзоваване на дизелови коли, които подлежат на доработка, за да отговарят на стандарта Euro 6.

Кампанията ще започне от септември тази година, като за нея ще бъдат похарчени 12 млн. евро. Не всички дизели обаче подлежат на доработка. Останалите просто ще бъдат обявени за продан и ще се изнесат в страни като нашата.

Първи, строгите мерки по отношение на "мръсните" дизели ще бъдат приложени в Мюнхен. Там, градската управа е с намерение да забрани на автомобили, неотговарящи на стандарта Euro 6 да се движат по улиците на града.

Освен това, немският автомобилен клуб ADAC, който отдавна е доказан авторитет в Германия, призова всички германци да не купуват нови дизелови автомобили докато в страната не влязат в сила новите еко норми Euro 6D.

Така че в дилърските центрове за нови автомобили в Германия могат да останат доста нови дизелови коли, неотговарящи на новите стандарти, които също да попаднат на нашия пазар. Известно е, че у нас за коли втора употреба все още не важат строгите европейски еко норми.