Volkswagen пусна нов вариант на електрическия хечбек  ID.3 с обширно надграждане. Следващото поколение на софтуера, инфотейнмънта и подобрената операционна концепция вече навлизат и в електрическия компактен клас на Volkswagen. Подобрени са Head-up дисплеят с добавена реалност, има съвсем ново приложение Wellness App и опционална премиум аудиосистема от Harman Kardon.

Вижте в детайли новия модел ID.3 Pro S   >>   >>   >>

Подобреното задвижване на новия модел ID.3 Pro S е с увеличена мощност до 231 к.с. Новата батерия позволява автономен пробег до 559 км. Предварителните продажби за модела Pro S с литиево-йонна батерия със 77 кВтч вече са отворени. Ще има и други варианти налични за поръчка.

Снимка: Volkswagen

Оформлението на интериора в продуктовата линия на ID.3 вече има нов дизайн. Най-новото поколение информационно-развлекателна система разполага с по-голям 12,9-инчов сензорен екран и нова, интуитивна структура на менюто.

Мултифункционалният волан също е подобрен, което позволява опростена и по-интуитивна работа. Селекторът за режимите на шофиране е премахнат от корпуса на дигиталния кокпит и е проектиран като отделен превключвател на кормилната колона, като в ID.7, например.

Снимка: Volkswagen

Сензорните плъзгачи се намират под дисплея на аудиосистемата и вече са осветени и ергономично проектирани, като се използват за управление на вътрешната температура и силата на вентилатора. Новият гласов асистент IDA може да се управлява с естествен език. Той не само позволява да се контролират редица функции на автомобила, но също така отговаря на въпроси чрез достъп до онлайн бази данни като Wikipedia. Друга нова функция е интегрирането на изкуствен интелект чрез ChatGPT.

Снимка: Volkswagen

Обновеният Volkswagen ID.3 ще бъде оборудван с подобрена версия на предишния електрически мотор, който не само впечатлява с повече мощност, но и с икономична консумация. На германския пазар ID.3 Pro S вече доставя мощност от 231 к.с. като стандарт, докато клиентите на други пазари могат да решат след покупка дали искат да увеличат основната мощност от 204 на 231 к.с. чрез функция при поискване.

Тази опция "захранване при поискване" е нова за Volkswagen и е друг компонент в развитието на дигиталните бизнес модели. Увеличаването на мощността до 231 к.с. подобрява ускорението от 0 до 100 км/ч до 7,1 секунди. Комбинираният автономен пробег по стандарта WLTP за модела ID.3 Pro S достига до 559 км. Комбинираната консумация на електроенергия при ID.3 Pro S варира от 15,6 до 16,3 кВтч/100 км в зависимост от допълнителното оборудване.

Снимка: Volkswagen

Когато сте на път, иновативната функция за зареждане и управление на топлината гарантира, че батерията е предварително кондиционирана преди следващото спиране на зареждането с постоянен ток. Това означава, че ID.3 Pro S се захранва с енергия възможно най-бързо на дълги разстояния.

Батерията се нагрява до оптимална температура, така че да може да се зарежда с максимална мощност до 175 кВт. Това позволява времето за зареждане да бъде намалено с няколко минути, особено през зимата. Когато воденето по маршрута от навигационната система с подобреното устройство за планиране на маршрути на електрически превозни средства е активно, предварителната подготовка се стартира автоматично по пътя към следващата станция за бързо зареждане.

Снимка: Volkswagen

Без активно насочване по маршрута функцията може да се активира и ръчно чрез менюто за зареждане в системата за информация и развлечения. При маршрути с до 10 спирки за зареждане и 10 междинни спирания могат да бъдат планирани на смартфон или на уеб портала и след това прехвърлени към системата.

Обновеният Volkswagen ID.3 Pro S вече разполага с широка гама модерни асистиращи системи на борда. Те включват адаптивен круиз контрол ACC, автономно аварийно спиране с наблюдение на пешеходци и велосипедисти, система за поддържане на лентата, функция за спиране на насрещно превозно средство при завиване и динамичен дисплей на пътните знаци.

Снимка: Volkswagen

Стандартно е включена още: функцията Car2X за предупреждение за опасност в трафика. Системата подпомага водача, като предоставя информация за случващото се на пътя и следователно е в състояние да даде ранно предупреждение за ситуации като пътни работи, злополуки, край на опашки или аварийни превозни средства.

Опциите за оборудване включват иновативни системи като подобрена система Travel Assist с използване на данни онлайн. Това позволява подпомагано насочване в целия диапазон на скоростта, както и подпомагана смяна на лентата на магистрали. Асистентът за паркиране и функцията за памет за системата, която автоматично изпълнява запаметена маневра за паркиране на разстояние до 50 метра се предлагат като допълнително оборудване.

Снимка: Volkswagen

Усъвършенстваният асистент за паркиране е разширен и включва функция с възможност за дистанционно паркиране чрез приложение за смартфон. Системата за предупреждение при излизане е ново допълнение към продуктовата линия на ID.3: като разширение на системата за страничен асистент при смяна на лентата.

В рамките на системните ограничения може да предотврати отварянето на една от вратите, ако превозно средство се приближи отзад. Системата издава звуково и визуално предупреждение и в случай на остра опасност предотвратява за кратко отварянето на въпросната врата или врати.

Снимка: Volkswagen

Приложението Wellness е нова функция, разработена за повишено благосъстояние по време на шофиране или по време на почивки. В новия Volkswagen ID.3 Pro S приложението използва функции като фоново осветление, звук и климатизация за това. Налични са няколко уелнес режими във фазата на стартиране: Fresh Up, Calm Down и Power Break. Режимите също могат да бъдат персонализирани: може да се използва плейлист на Spotify вместо предварително програмиран звук, например.

Снимка: Volkswagen

Обновеният Volkswagen ID.3 Pro S получи още един акцент под формата на опционалната 480-ватова звукова система от аудио специалиста Harman Kardon. 12-каналната звукова система предлага четири предварително конфигурирани звукови настройки: Pure (неутрален студиен звук), Relax (лесно слушане), Speech (фокус върху изговорени думи) и Vibrant (динамичен звук на живо). Звукът също може да се регулира индивидуално според личния вкус с помощта на еквалайзер.