Румънската марка Dacia, чест от Renault Group, обяви пазарната премиера на новата Dacia Spring. Най-малката електрическа кола с 4 врати е налична отново в две версии, насочени към частни и към бизнес клиенти. Версията Car Sharing е предназначена за автопаркове със споделяне на автомобили, а 2-местната Dacia Spring Cargo е компактна и с голяма товароносимост. Поръчките за новата Dacia Spring в България вече са отворени, а първите доставки се очакват в началото на есента. Цените на Dacia Spring започват от 38 990 лева, а на бизнес версиите - от 40 990 лева.

Вижте как изглежда новата Dacia Spring в детайли  >>  >>  >>

От лансирането си през 2021 г. от първата Dacia Spring са продадени над 140 000 броя в Европа. През 2023 г. глобалните продажби бележат рекорд с 61 803 броя и ръст от 26,4% спрямо 2022 г. Малката Dacia Spring е третият най-популярен електрически автомобил сред частните клиенти в Европа и прави електрическата мобилност достъпна за все повече потребители. С почти 300 продадени броя, Dacia Spring е и най-продаваният електрически автомобил в България през 2023 г.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Spring въплъщава новия дизайн на марката, въведен с новото трето поколение на Duster. Солидният и отличителен стил подсилва привлекателността на модела. Тази впечатляваща трансформация се вижда както в интериора, който е напълно преработен, така и отвън, където покривът е единствената част от каросерията, запазена от предишния модел. Новата Dacia Spring се предлага с гама от шест цвята, включително новия бежов цвят Safari и керемидено червен цвят.

Снимка: Dacia

Стандартно оборудване в ниво Expression включва контролирана от волана мултимедийна система Media Control, която извежда медийна информация и телефонни обаждания на дигиталния инструментален панел. Тя включва също два високоговорителя, Bluetooth връзка и USB порт.

Навигационната система Media Nav Live е стандартно оборудване в ниво Extreme и опция при Expression, като съдържа голям 10-инчов централен сензорен екран, осигуряващ свързана навигация за 8 години, информация за трафика в реално време и непрекъснато обновявани европейски карти. Освен това тя позволява безжична връзка с Apple CarPlay и Android Auto. Мултимедийната система Media Nav Live съдържа също два USB-C порта.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Spring придобива и набор от нови системи в помощ на водача, отговарящи на най-новите европейски стандарти за безопасност, като подобрена система за автоматично аварийно спиране в града и извън него с отчитане на превозни средства, пешеходци, велосипедисти и мотористи, разпознаване на пътните знаци с предупреждение за превишаване на скоростта.

Оборудването включва асистент при паркиране на заден ход, аварийна спирачка, асистент за придържане в лентата, електронна система за динамичен контрол на траекторията, предупреждение за вниманието на водача. За улеснено ежедневие на клиентите Dacia добавя умен бутон My Safety (Моята безопасност), осигуряващ лесен достъп до предпочитаната от водача конфигурация.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Spring е оборудвана с електромотор с мощност 65 к.с. Сега той е по-широко достъпен, защото се предлага в двете нива на оборудване - Expression и Extreme. Електромоторът осигурява ускорение на колата от 0 до 100 км/ч за 13,7 секунди. Със своята умерена маса и ефективно задвижване, новата Dacia Spring поддържа най-ниските експлоатационни разходи в сегмента.

Батерията с капацитет от 26,8 кВтч е достатъчна за изминаването на над 220 км автономен пробег в комбиниран цикъл, а в града новата Dacia Spring ще предложи над 300 км пробег. Колата е оборудвана с изцяло нова система за регенериране на спирачната и инерционната енергия. За зареждането на батерията от 20 до 80% са необходими 45 минути чрез зарядно устройство DC с мощност 30 кВт. От 7-киловатово AC зарядно ще са необходими близо 11 часа за зареждане на батерията до 100%.

Снимка: Dacia

Електрическата Dacia Spring се нуждае от по-малко от 14,6 кВтч за изминаването на 100 км. Една от най-интересните новости при Dacia Spring е интегрирането на системата V2L (Vehicle-to-Load) за двупосочно зареждане, която с помощта на допълнителен адаптер дава възможност за подаване на електрическа енергия към външни електрически уреди.

Новата Dacia Spring е единственият изцяло електрически автомобил в Европа, който тежи под един тон с маса в ненатоварено състояние от 984 кг за най-високото ниво Extreme. Той е само с 6 кг по-тежък от предходния модел в сравнима версия, независимо от наличието на много нови системи за безопасност в отговор на нормативните изисквания и по-широка гама на стандартното оборудване.