Санкцията ще им бъде наложена заради манипулации на софтуера (компютърни програми) на колите им с дизелови двигатели, с цел да бъдат занижени отчитаните стойности на вредни емисии от изгорели газове, които те отделят.

Концерните Бе Ем Ве (BMW), "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) и "Фолксваген" (Volkswagen Group), част от който е и "Ауди" (Audi), са "замесени в сговор, който нарушава правилата на конкуренцията и ограничава правото на избор на потребителите", се казва в съобщение на южнокорейската Комисия за честна търговия (FTC).

Глобата на "Мерцедес-Бенц" възлиза на 20,7 милиарда южнокорейски вона (16,42 милиона долара), на Бе Ем Ве на 15,7 милиарда вона (12,46 милиона долара), а "Ауди" ще трябва да плати 6 милиарда вона (4,76 милиона долара).

През миналата година "Мерцедес-Бенц" и неговото корейско подразделение бяха глобени с 20,2 милиарда вона (16,03 милиона долара) поради некоректна рекламна практика, свързана с газовите емисии на пътническите им моторни превозни средства с дизелови двигатели.

Европейската комисия наложи през 2021 г. санкция в размер на 875 милиона евро на "Фолксваген" и Бе Ем Ве, обвинявайки двете компании в сговор за ограничаване на използването на технология за пречистване на вредните газови емисии, която са разработили, припомня Ройтерс.