Министерството на търговията на Турция наложи строги условия за вноса на плъг-ин хибридни автомобили от някои държави, включително Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация днес в турския държавен вестник.

Този ход следва решението от юни да бъде ограничен вносът на електрически превозни средства, напомня агенцията, цитирана от БТА.

Китай се сблъска с масови критики заради износа на превозни средства, които според много страни са силно субсидирани от Пекин.

Анализатори твърдят, че Анкара се стреми също да засили натиска върху китайските производители на автомобили, с които води преговори за инвестиране в производство в Турция.

В известието, което влиза в сила след 30 дни, се посочва, че вносителят трябва да отговаря на редица условия, включително да има 20 оторизирани сервиза в седем различни региона на Турция, за да може да внася плъг-ин хибридни автомобили, които не са произведени в Европейския съюз или в страни, с които Турция има споразумение за свободна търговия.

Анализаторите твърдят, че нито един вносител не отговаря на условията.

"Всички плъг-ин хибридни превозни средства, които ще бъдат внасяни от сега нататък, ще бъдат блокирани, с изключение на тези, които вече са на склад. Други хибридни автомобили вече се облагат с висок митнически налог", каза Ерол Шахин, основател на консултантската компания EBS Danismanlik.

Той допълни, че правителството е "затвърдило посланието си да побързат" към китайските фирми, с които преговаря за вътрешно производство.

През юли китайската компания BYD се договори с турското правителство за изграждане на завод за 1 милиард долара в Турция с годишен производствен капацитет от 150 000 автомобила.

Миналата седмица турски източници заявиха, че инвестиционният процес на BYD в Турция продължава без проблеми, след като Китай предупреди за риска при инвестиции в чужбина, посочва Ройтерс.

Китайските компании Chery и SAIC също водят преговори.

В Европа продажбите на изцяло електрически превозни средства намаляват по-бързо, отколкото на хибридните автомобили, сочат данни от тази седмица.

Вътрешният пазар на леки и лекотоварни автомобили в Турция е бил на равнище от 762 000 броя за първите осем месеца на годината, приблизително същото като през миналата година. Вносът на китайски марки е скочил повече от два пъти до 63 000 единици, заемайки 8-процентов пазарен дял, според данни на сектора.