Чешката компания Skoda Auto бавно разкрива новия изцяло електрически модел Elroq, макар и все още под камуфлаж. Компактният електрически SUV ще предлага нов стил на дизайн, пробег от над 560 км и редица практични детайли. Новата Skoda Elroq е на път да се присъедини към най-популярната категория автомобили в Европа днес, а именно компактните SUV.

Вижте новата Skoda Elroq под камуфлаж  >>  >>  >>

"Elroq е крайъгълен камък в нашето електрическо портфолио, първият в предстоящата гама от шест нови напълно електрически модела, след успеха на Enyaq и Enyaq Coupe", подчерта изпълнителният директор на Skoda Клаус Зелмер. В този клас той представлява електрическа алтернатива на Skoda Karoq с двигател с вътрешно горене. В йерархията на електрическите превозни средства на чешката марка, Elroq ще застане между Enyaq и бъдещия градски кросоувър Epiq.

Skoda Elroq

Новият Elroq е първият автомобил на чешкия автомобилен производител, който носи чисто новия модерен солиден дизайнерски стил. "Неговият функционален, минималистичен и изчистен модерен и солиден външен вид излъчва автентичност и здравина, като по този начин запазва отличителните черти на дизайна на Skoda, които са отличителни белези на нашата марка", описва новия стил главният дизайнер на Skoda Оливер Стефани.

Електрическата Skoda Elroq е базирана на модулната платформа MEB на Volkswagen. Дължината на Elroq е 4490 мм, ширината е 1890 мм, височината - 1660 мм, а междуосието е 2770 мм. Един характерен елемент на новия дизайнерски език е радиаторната решетка Tech Deck Face, която съдържа радара и предната камера, и елегантно продължава новия дизайн на фаровете. Още базовата версия на автомобила използва LED технология, а матричните LED фарове с 36 отделни светлинни сегмента ще се предлагат като опция. Надписът Skoda вече е на предния капак на модела.

Дизайнерският стил се усеща и в интериора. Head-up дисплеят е с графики в стила на новата корпоративна идентичност на марката. Водачът ще се радва на 5,3-инчов цифров инструментален панел, а информационно-развлекателната система разполага с 13-инчов сензорен екран. Различните дизайнерски селекции на интериорния дизайн наблягат на използването на рециклирани материали и такива, които подлежат на рециклиране. Новата Skoda Elroq предлага пространство за багаж от 470 литра, а ако се сгънат задните седалки, товарното пространство се увеличава до 1580 литра.

Skoda Elroq

Снимка: Skoda

За пореден път колата ще предлага набор от така наречените функции Simply Clever, както и интелигентни пространства за съхранение с капацитет до 48 литра. Допълнителните функции включват нов джоб за съхранение на кабел за зареждане и регулируем рафт за пакети за багажника. Друга интересна нова функция е QR код, който отвежда клиента до преглед на оборудването и наличните функции на неговия автомобил и му позволява да гледа видео инструкции за използване на някои от интелигентните решения на автомобила.

Skoda Elroq

В техническо отношение новата Skoda Elroq е близък роднина на семейството Enyaq и се базира на същата платформа MEB. Новият Elroq ще се предлага в общо четири варианта на задвижване: Elroq 50 има батерия с капацитет 55 кВтч и електромотор с мощност 170 к.с. (125 кВт), задвижващ задната ос. Elroq 60 получава батерия от 63 кВтч и електрически мотор с 204 к.с. (150 кВт), докато Elroq 85 предлага батерия от 82 кВтч и електромотор с мощност 285 к.с. (210 кВт). Най-мощният Elroq 85x има същия капацитет на батерията плюс задвижване на всички колела и мощност от 299 к.с. (220 кВт).

Skoda Elroq

Снимка: Skoda

Според цикъла WLTP, новият Elroq ще има пробег от над 560 км с едно зареждане, а бързото зареждане от 10% до 80% е въпрос на по-малко от 28 минути за всички варианти. Зареждането у дома, например с помощта на една от стенните кутии на Skoda с до 11 кВт мощност може да отнеме между 5 часа и 30 минути до 8 часа при максимална мощност, в зависимост от дизайна.

За новата Skoda Elroq се предлага широка гама от стандартни системи за безопасност и помощ. Новите функции включват използването на базирани в облак данни за подобряване на функционалността на системата Travel Assist и разширени функции за улесняване на паркирането.

Skoda Elroq

Новата Skoda Elroq ще предлага дистанционно паркиране и обучено паркиране със запаметяване на мястото за паркиране. Последната функция позволява на водача да научи колата да паркира на пет места с максимално обучено пътуване до 50 метра. Автомобилът може да извършва маневри по този маршрут напълно автоматично и дори дистанционно чрез приложението MySkoda. Приложението също така прави зареждането лесно благодарение на услугата Powerpass или контрол на домашното зареждане от Wallbox.

Skoda Elroq

Първите тестове на камуфлажната Skoda Elroq се състояха в холандската столица Амстердам. Изборът на място не е случаен. Холандия е традиционен пазар за Skoda Auto и марката процъфтява там през последните години. Холандският пазар е известен и с високия дял на продажбите на електрически и електрифицирани автомобили,, които съставляват повече от една трета от пазара.

С повече от 200 000 точки за зареждане, страната разполага и с най-гъстата мрежа от станции за зареждане в Европа. Това е и причината Skoda Enyaq да има успех там. Холандия всъщност е третият по големина пазар за модела. В същото време холандските клиенти пренасочват интереса си към по-достъпни електрически превозни средства. Това е голяма възможност за новия Elroq и за Skoda да разшири базата си от клиенти в Холандия, но и в Европа като цяло.