Китайските автопроизводители бавно изпреварват германските си конкуренти по отношение на иновациите, посочва ново проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Според Центъра на автомобилно управление (CAM), базиран в западния германски град Бергиш Гладбах, китайските компании отговарят за 46 на сто от глобалните иновации в сектора.

В периода 2019-2020 г. те са владеели едва 21 на сто от т. нар. "иновационна сила".

В същото време германските автопроизводители спадат значително по този показател - от 45 на сто през 2020 г. до 23 на сто сега.

В периода 2022-23 г. трите основни германски автопроизводители са били изпреварени по иновации от китайските си конкуренти, се посочва в проучването. Това се отнася и за внедрените иновации в масовото производство.

Центърът събира и представя данни за иновациите в автопроизводството от 2005 г. насам. В тазгодишния му доклад присъстват данни за над 700 иновации от 30 автомобилни групи с над 100 автомобилни марки.

Периодът на анализ е от февруари 2023 г. до януари 2024 г. и включва теми като три степени на иновации, ползи за потребителите и оригиналност.

Данните показват, че сред първите 10 най-иновативни автопроизводители вече има пет китайски компании, а това се случва за пръв път.

Все пак BMW все още оглавява класацията, тъй като е въвел в експлоатация много иновации, свързани с автоматизираното шофиране и зареждането на електромобилите.

В списъка следват китайските Geely и SAIC, които реализират силен напредък в секторите на електрическата мобилност, системите за помощ на шофьора и концепциите за дисплеи.

Според основателя и директор на центъра Щефан Братцел автомобилната индустрия е под въздействието на "тектонична промяна в баланса на силите в полза на китайските автомобилни компании".