По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург се състоя първото официално представяне на изцяло новия модел на АвтоВАЗ - седанът "Лада Искра". Този модел ще запълни нишата между "Гранта" и "Веста". В дизайна на "Искра" има по-малко изпъкнали профилни стени и повече ръбове. АвтоВАЗ подчертава, че каросерията на новия модел е преминала щателно аеродинамично изследване.

Новата "Лада Искра" е създадена на адаптираната платформа на Renault - CMF-B, тъй като нейното развитие започва много преди френската компания да напусне Русия, тоест в много компоненти "Лада Искра" е унифицирана с актуалното трето поколение на европейския модел Dacia Logan.

Лада Искра

Снимка: АвтоВАЗ

Новата "Лада Искра" ще разполага с аналогови инструменти, мултимедийна система и до четири въздушни възглавници. След седана ще има комби, както и версия с повишена проходимост "Крос". Клиентите ще могат да избират между два 1,6-литрови 4-цилиндрови двигателя. Базовият е 8-клапанов с мощност 90 к.с. Предлага се само в комбинация с 5-степенна механична скоростна кутия. По-мощният мотор е 16-клапанов със 106 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или автоматична трансмисия CVT.

Новата "Лада Искра" все още преминава през цикъл от финални тестове и фини настройки. Успоредно с това тече подготовка за производство, като стартът му е планиран за началото на 2025 г. От АвтоВАЗ разкриха, че цените на "Лада Искра" ще започва от 1 милион рубли, което се равнява на около 20 200 лева. По-високата версия ще струва 1,2 милиона рубли или приблизително 24 240 лева.