Новата Dacia Duster беше показана за първи път в края на ноември миналата година и още на първите снимки се видя, че новият модел изпъква с по-мускулест дизайн, който ще привлече още потребители към марката. В своята вече 14-годишна история, Dacia Duster спечели над 40 награди, а производството надхвърли 2,2 милиона броя. Първото поколение на Dacia Duster дебютира през 2010 г. Второто издание се появи през 2017 г. и се издигна на върха, като създаде нови правила в класа на компактните SUV.

Вижте новата Dacia Duster на пътя и на офроуд   >>  >>  >>

Третото поколение на модела има всички предпоставки да бъде по-успешно от предшествениците си, благодарение на своя атрактивен дизайн и силна идентичност на марката. Освен това новата Dacia Duster е изградена на новата платформа CMF-B на Renault Group, която позволява приемането на електрифицирани решения за задвижване. Новият модел е обзаведен с по-устойчиви материали в интериора и е оборудван с нови технологии за още повече безопасност и комфорт.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Duster се предлага с два бензинови двигателя и един хибриден агрегат, включително и във версия LPG, която работи на бензин и пропан-бутан. За съжаление вече няма дизелови двигатели на европейския пазар. Надеждният турбодизелов мотор 1.5 dCi беше пасваше идеално на този модел и имаше много почитатели, които ще трябва да направят компромис в бъдеще.

Предлагат се три варианта на Dacia Duster с предно предаване и една версията със задвижване на всички колела 4х4, която впечатлява с още по-големи възможности извън пътя. Версията 4х4 се предлага за първи път със системата Terrain Control, която предлага пет режима на шофиране - Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road и Eco.

Снимка: Dacia

Благодарение на голямото разнообразие, новата Dacia Duster обещава да удовлетвори изискванията на широк кръг от потребители. На българския пазар новата Dacia Duster се предлага в четири нива на оборудване - Essential, Expression, Journey и Extreme, като скоро ще може да се види в шоурумите на Dacia у нас. Със стартова цена от 36 790 лева, моделът си осигурява най-доброто съотношение качество-цена в своя клас, като отново се превръща в най-добрата сделка на пазара.

Изпъква с по-мускулест дизайн и LED светлини с Y-образна форма

Дължината на новата Dacia Duster е 4,34 метра, ширината е 1,81 метра, височината е 1,66 метра, а междуосието е 2,66 метра. Тези пораснали размери са допринесли за по-просторния салон. Това безспорно е най-красивият Duster по отношение на дизайна през последните години. Новият модел привлича вниманието с фарове, в които изпъкват новите LED светлини с Y-образна форма, като същият мотив се съдържа и в алуминиевите джанти.

Снимка: Dacia

Моделът е способен да се справя с предизвикателни терени и това се подчертава от раздутите калници и страничните предпазни панели. Протекторите на калниците, изработени от издръжлив материал, осигуряват висока надеждност и впечатляващ външен вид. Новият Duster предлага много опции за персонализация, включително пакет аксесоари за открито, като спален пакет и кутия за багажника, идеални за приключения сред природата.

Модулните релси на покрива подчертават практичния характер на модела и го правят по-функционален. Новата Dacia Duster се предлага в цветове като ледниково бяло и зелено "Каки", а също и в няколко цвята металик - пясъчно бежово, кедрово зелено, перлено черно, теракотено кафяво и сиво, така че новият модел ще удовлетвори предпочитанията на повечето потребители.

Снимка: Dacia

Когато седнах зад волана на новата Dacia Duster, имах малко по-големи очаквания. Таблото е ергономично от гледна точка на дизайна, но в интериора преобладава твърдата пластмаса. На места тя е добра, защото се възползва от някои приятни на допир текстури, но на други места не се усеща толкова добра и не изглежда особено добре. В интериора са интегрирани материали, които могат да се рециклират, както и нова тапицерия от миещ се текстил.

Сензорен екран улеснява бързия достъп до мултимедийната система

В по-високите версии Journey и Extreme, кокпитът на новия SUV е оборудван със 7-инчов дигитален инструментален панел пред погледа на водача и с 10,1-инчов централен сензорен екран, който улеснява бързия достъп до иконите и функциите на информационно-развлекателната система. Тя е съвместима безжично с Apple CarPlay и Android Auto, което позволява бърза интеграция на вашия смартфон, включително може да се използват приложения като Waze или Google Maps.

Снимка: Dacia

Модерният интериорен дизайн включва по-добре оформени седалки и мека на допир тапицерия, създавайки приветлива среда за всички пътници. Само оборудването Extreme се възползва от пяна, нанесена върху подлакътника на вратата, което носи допълнителен комфорт. В новия Duster има по-малък и по-дискретен селектор на автоматичната трансмисия при хибридната версия, като пространството на централния тунел е оптимизирано.

Има и два порта USB-C, което улеснява свързването и зареждането на мобилни устройства. Новият Duster предлага разумни обемни джобове в предните врати и добър достъп до тях. Имате достатъчно място в средния тунел. В основата на централната конзола има щедро място за съхранение, което включва и индукционно зареждане за телефони. Над него има място за съхранение с приличен размер, където можете да оставите телефон или портфейл.

Снимка: Dacia

И двете пространства разполагат с леко повдигнат ръб, който не позволява на поставените предмети да паднат в случай на принудително спиране. Зад зоната, където се намира скоростният лост при ръчната кутия или малкия селектор при автоматичната трансмисия, има и малко местенце за съхранение на дребни предмети, като монети, както и две поставки за напитки или чаши. В подлакътника има и място за съхранение.

В салона вече има значително повече пространство, особено за пътниците отпред, както и повече място за краката на пътниците отзад. Вътрешното пространство предлага комфортни места за четири човека, а на кратки разстояния могат да се возят и до пет пътника. Достъпът в колата е добър и отварянето на задните врати позволява удобно влизане и излизане, предвид сегмента на Duster.

Снимка: Dacia

Пътниците на задните седалки имат джобове в задната част на предните облегалки, малко място за съхранение в предния подлакътник и джобове във вратите с леко неудобен достъп. Обемът на багажника в новия Duster с предно предаване е 472 литра под кората, което е идеално за дълги пътувания. Багажникът при версията Hybrid има капацитет от 430 литра, а моделът със задвижване на всички колела предлага обем от 456 литра. Подът на багажника е по-нисък, а отворът му е по-широк и по-висок. При сгъване на задните седалки товарният капацитет се увеличава съответно до 1609, 1545 и 1548 литра. Подът на багажника може да се регулира в две позиции, което ви позволява да имате скрито място в по-високата позиция, където да съхранявате дребни вещи.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Duster е оборудвана с усъвършенствани двигатели, които подобряват изживяването при шофиране и помагат за намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Предлагат се два бензинови двигателя и един хибриден агрегат, сред които и версия LPG, работеща на бензин и пропан-бутан. За голямо съжаление, от моторната гама отпадна 1,5-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател, който пасваше много добре на модела.

Отпадна 1,5-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател

Новият Duster има само една версия със задвижване на всички колела 4х4, която се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. Dacia препоръчва двигателя 1.2 TCe 130 за тези, които правят дълги пътувания, като при такъв режим двигателят предлага ниска консумация. Пълната хибридна версия се препоръчва за тези, които изминават по-голямата част от пробега в градска среда.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Duster Hybrid 140 използва хибридна система, която включва 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен двигател и два електромотора - един задвижващ и друг в ролята на стартер-генератор. Към тях е свързана и литиево-йонната батерия с капацитет 1,2 кВтч, която се зарежда бързо чрез възстановяване на енергията от забавяне. Само хибридния вариант е съчетан с автоматична скоростна кутия, като задвижването е на предните колела.

Екологичен и икономичен хибрид, ако шофирате предимно в града

Многорежимната автоматична скоростна кутия в новия Duster Hybrid 140 не е най-интуитивната, но очевидно се е подобрила, като реагира по-адекватно. В града колата предлага завидна ефективност, с възможност да пътувате дори до 80% от времето в чисто електрически режим в градски условия, намалявайки разхода на гориво с до 40%. При скорости до 90 км/ч, след няколко забавяния и леки ускорения, бензиновият двигател се стартира за кратко и се колата се движи предимно на ток с нисък разход на бензин от само 5,1 л/100 км.

Снимка: Dacia

Ако ви потрябва тяга за изпреварване например, хибридната система мобилизира всичките 140 к.с. В града, при скорост между 50 и 80 км/ч, можете лесно да се придвижвате с по-малко от 5 литра на 100 км. В града ще получите среден разход по-нисък от този на дълъг път. В градска среда можете да постигнете автономен пробег над 1000 км. На магистралата със скорост 130 км/ч, реалният разход е около 6,5 л/100 км. Има моменти при ускорение, когато бензиновият двигател става твъде шумен.

Ако шофирате предимно извън града, най-рационалният избор за вас е Duster TCe 130 с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мека хибридна технология. Този съчетава ефективност с производителност. Може да се избере само с 6-степенна механична скоростна кутия, като може да бъде с предно предаване 4х2 или със задвижване на всички колела във версията 4х4.

Снимка: Dacia

1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател за извън града

Този 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател развива 130 к.с. при 4500 об/мин и въртящ момент от 230 Нм при 2100 об/мин. Агрегатът се подпомага от електромотор, чиято мощност е много малка, но неговата мисия е да възстановява енергията, съхранявана в батерия с капацитет от 0,8 кВтч.

За достигане на 100 км/ч от място са необходими почти 10 секунди, а максималната скорост от 180 км/ч е дори повече, отколкото ви трябва някога зад волана на такъв модел. В тази конфигурация Duster е автомобил с маса от едва 1,3 тона и средният разход е 5 литра/100 км. Ако сте спокойни и ви предстои дълго шофиране, с 50-литровия резервоар можете да разчитате на пробег от 1000 км.

Снимка: Dacia

На офроуд Duster доказа, че остава най-способният SUV в сегмента

Ако често се впускате в малко по-трудни офроуд маршрути, тогава ще трябва да изберете Dacia Duster в конфигурация със задвижване на всички колела 4х4. В този случай ще получите Duster с пет работни режима на трансмисията 4х4. Първият е Eco, когато се предпочита само предно предаване, в режим Auto мощността се разпределя автоматично между предния и задния мост в зависимост от сцеплението и скоростта.

Режимът Mud/Sand (Кал/Пясък) е за минаване по кални или пясъчни повърхности, а Snow (Сняг) е с оптимално разпределение на въртящия момент между двете оси и със специфични настройки на ESC и системите против поднасяне. Най-добрите възможности извън пътя или по трудни терени предлага режимът Off-road, който е близък до режима Lock на предишния Duster, но автоматично и по по-интелигентен начин разпределя мощността между предния и задния мост.

Снимка: Dacia

На взискателно офроуд трасе с множество екстремни зони, новият Duster доказа, че остава най-способният SUV в сегмента. С ъгли на атака от 31 градуса отпред и 36 градуса отзад, ъгъл на рампата от 24 градуса и просвет от 217 мм, новият Duster се движи уверено извън асфалтираните пътища, без да се страхува от нищо. Системата за контрол на спускането улеснява спускането по стръмните наклони, осигурявайки по-добра управляемост при неравен терен.

С известна смелост и малко умения от страна на водача, новият SUV може да премине през най-разнообразни препятствия. Вече разполагате със система от 360-градусова видеокамера и бордови графики, които показват ъгъла на накланяне на колата надясно и наляво, ъгъла на наклона нагоре или надолу, както и разпределението на мощността между предната и задната ос. Видеокамерите помагат много да насочите колата по-прецизно в траекторията.

Новата Dacia Duster е чудесен семеен автомобил, както за ежедневните маршрути, така и за дългите пътешествия през уикендите и ваканциите. Благодарение на високия пътен просвет, колата е практична както на пътя, така и извън него. Изцяло електрическото сервоуправление е калибрирано при шофиране със средна и висока скорост.

От около 80 км/ч кормилното управление става значително по-директно и осигурява по-добра обратна връзка на водача за прецизен контрол. Версията със задвижване на предните колела е снабдена стандартно с екологични гуми с по-ниско съпротивлението при търкаляне. Благодарение на големия просвет и комфортното окачване, новият Duster с лекота се катери по високи планински върхове, минава неусетно през легналите полицаи и преодолява неравностите и дупките на пътя.

Снимка: Dacia

Новият Duster е оборудван с усъвършенствани системи за подпомагане на водача като автоматично аварийно спиране и предупреждение за напускане на лентата. Тези системи повишават безопасността и комфорта, независимо от пътните условия.

Най-достъпната версия е на газ пропан-бутан

Безспорно най-интересният вариант за българския пазар ще бъде новият Duster ECO-G 100, който работи на бензин и пропан-бутан (LPG). Версията ECO-G 100 се задвижва от 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 100 к.с., работещ фабрично на пропан-бутан LPG. Моторът има технология за намаляване на емисиите на CO2 с 10% в сравнение с бензинов двигател. Новата Dacia Duster ECO-G 100 се предлага с вградена изпитана технология, която гарантира безопасност и надеждност.

Снимка: Dacia

Когато работи с пропан-бутан, Duster ECO-G 100 отделя средно с 10% по-малко CO2 от сравним бензинов двигател. Колата може да измине до 1300 км автономен пробег, тъй като двата резервоара побират 50 литра бензин и 50 литра пропан-бутан, като вторият е под пода на багажника, така че не влияе на товарния капацитет. От бутон, вграден хармонично в таблото, водачът може да превключва двигателя от едното гориво на другото бързо и неусетно. На пропан-бутан, средният разход достигна 8,1 л/100 км, а на бензин консумацията е 6,5 л/100 км

Новата Dacia Duster дойде на българския пазар с начална цена от 36 790 лева за версията на пропан-бутан ECO-G 100 в базовото ниво на оборудване Essential. Във второто ниво Expression цената започва от 40 190 лева, а в Journey и Extreme тръгва от 43 390 лева. Версията TCe 130 mHEV с предно предаване се предлага от 43 390 лева, а версията TCe 130 mHEV 4х4 струва от 47 790 лева. За хибрида ще платите минимум 50 690 лева.

Снимка: Dacia

Всеки може да изберете двигателя в зависимост от това, от което се нужда, но по-високите версии си струват доплащането за функциите, които получавате. Третото поколение на Dacia Duster безспорно запазва силните качества на предшествениците си, които го направиха приемлив за толкова много клиенти, но ви дава шанса да имате по-красив и технически актуален продукт.

Благодарение на голямото разнообразие от версии, новият Duster може да бъде автомобил за широк кръг от клиенти. Има двигатели, пригодени както за градско, така и за извънградско използване, а версията 4х4 доказва, че ще бъде също толкова надежден катерач.

Технически характеристики

Dacia Duster TCe 130 mHEV 4x4

Размери

Дължина: 4343 мм

Широчина: 1813 мм

Височина: 1661 мм

Междуосие: 2658 мм

Собствено тегло: 1390 кг

Обем на резервоара: 50 литра

Двигател

Тип: 3-цилиндров бензинов с турбокомпресор

Работен обем: 1199 куб. см

Максимална мощност: 130 к.с. при 4500 об/мин

Максимален въртящ момент: 230 Нм при 2100 об/мин

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Задвижване на колелата: двойно/4х4

Динамика

Максимална скорост: 180 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 11,0 секунди

Среден разход: 6,1 л/100 км

Емисии на СО2: 137 г/км

Цена на модела с ДДС: от 47 790 лева (Expression)