Новата Dacia Duster официално е на разположение за поръчка в България. През февруари марката лансира ексклузивна кампания за предварителна продажба на лимитирана серия от модела. От 15 март Dacia Duster вече е налична за поръчка във всичките си версии. Цените на третото поколение на модела започват от 36 790 лева, като автомобилът отново предоставя оптимално съотношение между качество и цена в своя клас. Новият Duster се очаква в шоурумите на Dacia в България от средата на тази година.

Вижте в детайли как изглежда новата Dacia Duster  >>  >>  >>

Новият Duster въплъщава всичко, което Dacia отстоява през годините от появата на първото поколение през 2010 г. Второто издание дебютира през 2017 г. и за пореден път се издигна на върха, като пренаписа правилата за SUV. Новата трета генерация на Dacia Duster е привлекателна, с приключенски дух, надеждна, достъпна и екологична.

Снимка: Dacia

Гамата на новия Duster включва три нива на оборудване - Essential, Expression и новата топверсия с две нива - Journey и Extreme, с по-богато стандартно оборудване, налични на еквивалентна цена от 43 390 лева. Новият Duster Extreme се отличава с ексклузивен дизайн и елементи в меднокафяво, като се превръща идеален избор за любителите на откритите пространства, търсещи солиден и практичен автомобил. Той е оборудван с миеща се с вода тапицерия Micro-Cloud, модулни релси на покрива и още много други.

Новият Duster Journey е за клиентите, които предпочитат дизайн със сдържана елегантност, редом с комфорт и технологии като автоматична паркинг спирачка, мултимедийна система Media Nav Live и други. Цветовата палитра е разширена с включването на нов цвят бежов металик Sandstone. Предлагат се още шест цвята - зелен Lichen Khaki, кафяв Terracotta, зелен Cedar, сив Schiste, черен Nacre или бял Glacier.

Снимка: Dacia

Изцяло в духа на Dacia, новият Duster е оборудван с нова практична система YouClip, която прикрепва здраво няколко специфични аксесоари в определени зони в купето. Новата Dacia Duster е оборудвана с четири при Essential или шест точки на закрепване YouClip, като една се намира на таблото, една на конзолата от страната на пасажера, една зад централната конзола, две от двете страни на багажника и една на капака на багажника. Те могат да държат стойка за таблет, калъф за съхранение, стойка за смартфон с индукционно зарядно устройство или три в едно - поставка за чаша, кука за чанта и подвижна лампа. Тази гениална система "3 в 1" е фабрично вградена в Duster Extreme и всички аксесоари, съвместими с YouClip се предлагат от мрежата на Dacia.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Duster е първият автомобил, оборудван с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCe 130, предоставящ първа стъпка в електрификацията с 48-волтова технология Mild-hybrid. Моделът е наличен с версии с предно предаване 4х2 и със задвижване на всички колела 4х4, като и в двата варианта е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Двигателят TCe 130 е с максимална мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент от 230 Нм, като намалява средния разход на гориво и CO2 емисиите с около 10% до 5,0 л/100 км в комбиниран цикъл. Базовата цена на Duster TCe 130 е 43 390 лева за 4х2 и 47 790 лева за 4х4.

Снимка: Dacia

Новата Dacia Duster се предлага и с хибридния двигател Hybrid 140, който съчетава 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател и електромотор с автоматична скоростна кутия без съединител. С това задвижване новият Duster може да бъде шофиран в изцяло електрически режим до 80% от времето в града. Това намалявайки разхода на гориво с до 40% в градски цикъл, в сравнение с еквивалентен бензинов двигател при сравним стил на шофиране. Базовата цена на Duster Hybrid 140 е 50 690 лева.

Снимка: Dacia

Dacia е единственият производител, който предлага новия Duster с фабричен двигател с вътрешно горене, работещ на бензин и пропан-бутан LPG. Това е 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 100 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия и задвижване на предните колела. Новият Duster се предлага стандартно с тази тествана и изпитана технология за моделите с етикета ECO-G. Когато работи с пропан-бутан (LPG), новият Duster ECO-G 100 отделя средно с 10% по-малко CO2 в сравнение с еквивалентен бензинов двигател. Новият Duster ECO-G 100 може да измине до 1300 км, тъй като двата резервоара съдържат 100 литра - 50 литра бензин и 50 литра пропан-бутан, като вторият е под пода на багажника, така че не влияе на товарния капацитет. От бутон, вграден в таблото, водачът може да превключва двигателя от едното гориво на другото бързо и неусетно. Базовата цена на Duster ECO-G 100 е 36 790 лева.