Повече от 250 клиенти, представители на медии и почитатели на марката BMW имаха възможност да видят новото BMW X3 дни преди германската компания да публикува първите снимки и информацията за модела. Представянето е част от стратегията на BMW България и търговските партньори в цялата страна да създават по-разнообразни и по-интересни възможности за контакт и комуникация с клиентите и любителите на марката.

Вижте новото BMW X3  >>  >>  >>

Клиентите с интерес в този клас имаха възможността да се запознаят с всички детайли за новия модел и да го видят на живо близо 6 месеца преди въвеждането на пазара. Това им дава възможност да направят информиран избор и да преминат процеса на поръчка още преди въвеждането на новия модел на българския пазар.

Новото BMW X3 в България

Снимка: BMW Group

Представянето под мотото "Вижте невижданото" акцентира върху всестранните възможности на BMW X3, които му позволяват да комбинира привидно изключващи се характеристики като изтънченост и суров характер, динамика и практичност, спортен характер и офроуд възможности.

Четвъртото поколение на модела има потенциала да продължи историята на успеха, започнала преди повече от 20 години, с още по-внушителен външен дизайн и прецизно изработен, модерен и елегантен интериор. Широката гама от варианти на новото BMW X3 включва високоефективни бензинови и дизелови двигатели, както и Plug-in хибрид от най-ново поколение със значително повишен изцяло електрически пробег.

BMW X3 M50 xDrive

Снимка: BMW Group

Новото BMW X3 носи фирменото кодово обозначение G45. Четвъртото поколение на модела притежава всички характеристики на съвременните модели на BMW. Самата компания нарича външния вид на новото BMW X3 монолитен, но с разпознаваеми пропорции и характерни черти на марката.

Признаците на времето включват големи решетки със странна комбинация от вертикални и диагонални ламели, вдлъбнати дръжки на вратите и тесни задни светлини. Само мощната топверсия има четири изпускателни тръби, а при всички останали ауспухът е скрит под бронята.

BMW X3 M50 xDrive

Снимка: BMW Group

Инженерите са работили сериозно върху аеродинамиката и базовата версия има коефициент на челно съпротивление Cx намален от 0,29 на 0,27. Гамата от цветовете за екстериора включва девет варианта, а програмата BMW Individual добавя повече от 15 нюанса. Пакетът M Sport носи повече външна агресия, а M Sport Pro добавя контурно осветление за решетките и червени спирачни апарати. Предлагат се колела с диаметър от 18 до 21 инча.

Новото BMW X3 е пораснало спрямо своя предшественик с 47 мм на дължина до 4755 мм и е добавило 29 мм на ширина до 1920 мм. В същото време височината е намалена с 16 мм до 1660 мм за основната версия. Междуосието е нараснало със символичния 1 мм до 2865 мм. Заявеният пътен просвет е увеличен от 204 на 216 мм. Собственото тегло на базовото BMW X3 се е увеличило от 1800 на 1855 кг. Обемът на багажника е увеличен от 550 на 570 литра при използване на всички седалки, при сгънати задни облегалки капацитетът е нараснал от 1600 на 1700 литра.

BMW X3 20 xDrive

Снимка: BMW Group

Интериорът на новото BMW X3 е направен в стила, познат на съвременните модели на марката. Предният панел има извит блок с екрани за инструментите и мултимедийната система iDrive. Тя работи с операционната система BMW OS 9 и поддържа менюто за бърз достъп QuickSelect, като има възможност за инсталиране на приложения чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Физическите бутони са сведени до минимум, като контролът се осъществява от сензори, вградени в LED лентата в центъра на предния панел. Вместо централната конзола вече има две зони с безжични зарядни устройства за смартфони, миниатюрният джойстик за управление на скоростната кутия остава на централния тунел.

Снимка: BMW Group

На предните врати са се появили големи декоративни контурни осветителни елементи с чувствителни на допир дистанционни управления. Още в базовото ниво новото BMW X3 е оборудвано с отопляеми спортни седалки с електрическо задвижване и с тапицерия от изкуствена кожа. Срещу доплащане се предлага интериор с кожа Veganza или Merino, както и покритие на предния панел и горната част на вратите от висококачествени рециклирани материали.

При новото X3 компанията BMW въвежда нова система за наименование на модификациите. Бензиновите версии вече няма да имат буквата i, като също така е променена и последователността от букви и цифри. Например, ако досега базовата версия се казваше X3 xDrive20i, то в новото поколение това е X3 20 xDrive.

BMW X3

Снимка: BMW Group

Базовият модел BMW X3 20 xDrive се задвижва с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и 48-волтова хибридна система, съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и развива системна мощност от 208 к.с. и въртящ момент 330 Нм. С него кросоувърът ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,8 секунди. Единственият дизелов вариант засега X3 20d xDrive е оборудван с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор със 197 к.с. и 400 Нм. Двигателят е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,7 секунди.

BMW X3 30e xDrive

Снимка: BMW Group

Предлага се и зареждащ в контакта Plug-in хибрид BMW X3 30e xDrive, който също използва 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател със 190 к.с. и 310 Нм, като се подпомага от електромотор, вграден в автоматичната скоростна кутия с още 184 к.с. и 250 Нм. Пиковата мощност на хибридната система достига 299 к.с. и 450 Нм въртящ момент, ускорявайки кросоувъра от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди. Литиево-йонната батерия с капацитет 19,7 кВтч е достатъчна за чисто електрически пробег от 90 км, като може да се презарежда с бордови токоизправител с мощност 11 кВт.

BMW X3 30e xDrive

Снимка: BMW Group

Топверсията BMW X3 M50 xDrive се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров бензинов битурбо мотор с мощност 381 к.с. и 540 Нм въртящ момент, а като се вземе предвид 48-волтовият електромотор, мощността достига 398 к.с. и 580 Нм. Ускорението от място до 100 км/ч става за 4,6 секунди, а максималната скорост е ограничена до 250 км/ч. Топверсията може да се похвали със спортни настройки на 8-степенната автоматична скоростна кутия, спортно окачване и по-големи спирачни апарати, както и с наличието на електронно контролиран заден диференциал. Стандартни за модела са 20-инчовите джанти с М-дизайн.

BMW X3 M50 xDrive

Снимка: BMW Group

Новото BMW Х3 ще се произвежда в заводите на BMW Group в Спартанбърг (САЩ) и Рослин (Южна Африка). Въвеждането на пазара в Европа ще започне през четвъртото тримесечие на 2024 г., като множество други пазари ще последват от януари 2025 г. Вече са известни цените на новото BMW X3 за България. Базовият кросоувър BMW X3 20 xDrive струва от 110 100 лева, а за топверсията BMW X3 M50 xDrive искат поне 156 500 лева. Единствената дизелова модификация засега BMW X3 20d xDrive струва от 113 500 лева, а цената на зареждащия се в контакта Plug-in хибрид BMW X3 30e xDrive започва от 121 400 лева.