Чешкият автомобилен производител Skoda Auto разкри как ще изглежда новият изцяло електрически градски кросоувър на марката с дизайнерски прототип, показващ първи поглед върху новия модел. Новата Skoda Epiq трябва да бъде представена през 2025 г. и ще струва около 25 000 евро.

С дължина от 4,10 метра, моделът ще се отличава с просторен интериор и багажен капацитет до 490 литра. Автомобилът ще включва изцяло новия мускулест, функционален и автентичен дизайнерски език на Skoda, наречен Modern Solid - отвътре и отвън. Това ще бъде допълнено от безупречно дигитално изживяване с нови технологии и помощни функции.

Снимка: Skoda

"Бъдещата Skoda Epiq ще съчетае много практичен автомобил на атрактивна цена и голям интериор с компактен размер. Нашите клиенти искат избор, поради което разширяваме нашето нарастващо портфолио за електрическа мобилност в този популярен сегмент. Надявам се, че тези първи дизайнерски скици демонстрират, че Epiq ще блесне поради своя модерен дизайн, ежедневна практичност и гама от удобни за потребителя технологии, и всичко това на достъпна цена", каза Клаус Зелмер, главен изпълнителен директор на Skoda Auto.

Дължина от 4,10 метра, над 400 км автономен пробег и 490 литра обем на багажника

Новият дигитален дизайн, публикуван от Skoda, подчертава ключови характеристики на бъдещия сериен автомобил. С дължина от 4,10 метра, градският кросоувър Skoda Epiq ще има достатъчно място за петима човека и капацитет на багажника до 490 литра. С начална цена, започваща от около 25 000 евро, той е идеалният избор за клиенти, които са нови в електрическата мобилност. Отвън и отвътре, новият модел се характеризира с новия дизайнерски език, наречен Modern Solid и предлага максимален електрически пробег от повече от 400 км.

Снимка: Skoda

"Нашият нов дизайнерски език - Modern Solid, представлява следващото ниво на модерна визия. Интелигентната функционалност и практичността са хармонично балансирани от атрактивен нов външен вид и нашия подход за устойчивост. Прототипът на новата Skoda Epiq перфектно въплъщава всички ключови атрибути на новия дизайнерски език", каза Оливер Стефани, ръководител на дизайна на Skoda.

Новият дизайнерски език Modern Solid съчетава здравина, функционалност и автентичност. Дизайнерското прототип на Skoda Epiq се отличава с изваян преден капак, носещ нов надпис Skoda. Неговият технологичен екстериор и лице с визия на палуба в лъскаво черно е модерна интерпретация на познатата решетка на Skoda и съдържа електрически устройства като радар за разстояние и предна камера.

Снимка: Skoda

Предната част е оградена от двойни функционални Т-образни LED елементи за дневните светлини и мигачи. Предните фарове са изместени в долната част и заемат второстепенна позиция. Техните светлинни модули имат вдъхновен от кубизма дизайн и разполагат с матрична LED технология. Масивната предна броня се предлага с впечатляващ спойлер, боядисан в уникален тъмен хром.

Страничният изглед се характеризира с висока и широка линия, която визуално отделя остъклената част от останалата част от каросерията и подчертава мускулестите рамене на автомобила. Арките на колелата отдолу са подчертани с впечатляваща тапицерия и съдържат аеродинамично оптимизирани колела. Ниската и леко наклонена линия на покрива се слива в спойлер за оптимална аеродинамична ефективност.

Снимка: Skoda

Задната част също се отличава със здрава броня и надпис Skoda в уникален тъмен хром на капака на багажника. Визията на дизайнерския прототип на Skoda Epic е подчертан от матовата метална боя в ярко лунно бяло. Ярките оранжеви детайли върху релсите на покрива и колелата, както и върху предната и задната броня добавят визуален интерес.

Новата Skoda Epiq ще бъде първият сериен автомобил, който ще се отличава с минималистичен интериор Modern Solid, фокусиран върху издръжливи, практични и устойчиви материали. Има отворено отделение за съхранение, което включва безжично зарядно за мобилен телефон в свободно плаващата централна конзола, както и отделения Simply Clever за още повече възможности за съхранение.

Снимка: Skoda

Багажникът също се възползва от някои от характерните за марката Simply Clever детайли като куки за чанти, елементи за товар, куки за закрепване и скрито отделение под пода. Воланът с две спици демонстрира новите надписи на Skoda, както и физически бутони и въртящи се колела с осезаеми оранжеви акценти за управление на ключови функции по време на шофиране.

Мобилният дигитален ключ позволява широк спектър от взаимодействия чрез смартфона на клиента, като по този начин подобрява дигиталното изживяване на потребителя. Това подчертава последователния фокус върху клиентите на подхода на Skoda - мобилността на първо място, предназначена да улесни ежедневието на водачите.

Снимка: Skoda

Новата Skoda Epiq поддържа и двупосочно зареждане, трансформирайки автомобила в подвижно устройство за съхранение на енергия, което може да захранва излишната електрическа енергия в дома и други уреди на клиента.

Новата Skoda Epiq ще бъде крайъгълен камък в историята на марката, което се подчертава от отличителното и лесно разпознаваемо име. Наименованието се вписва идеално в номенклатурата на електрическите SUV модели на Skoda. Буквата Е в началото означава акумулаторен електрически модел Skoda, докато Q в края го идентифицира като член на SUV семейството на марката.

Снимка: Skoda

Новият Epiq произлиза от древногръцката дума epos, която означава "дума" или "стих", но също и "приказка" или "поема". Името предизвиква положителни асоциации като невероятно, страхотно, необикновено и забележително. Със своите интелигентни характеристики и гъвкавост, Skoda Epiq има за цел да удовлетвори нуждите както на клиентите, ориентирани към семейството, така и към начина на живот.

Градският кросоувър ще се произвежда в Памплона, Испания, като съвместен проект за разработка и производство на представителите на Volkswagen Group - Skoda, Cupra и Volkswagen. През следващите години Skoda Auto се ангажира да инвестира милиарди евро в своята трансформация към електрическа мобилност. По-късно тази година ще дебютира електрическият компактен SUV с батерия Skoda Elroq, който ще бъде първият автомобил, който ще бъде пуснат като част от предстоящата кампания за електрически модели.