Концептуалният автомобил Opel Experimental, който беше представен за първи път на изложението IAA Mobility през миналата година, дава поглед към бъдещето на марката Opel. Прототипът Experimental е много повече от дизайнерско виждане и разработка. Още с премиерата си той показа с какво ще се характеризират бъдещите модели на Opel - с дързък и изчистен дизайн, с оптимално използване на пространството, както и с най-новите технологии и изцяло електрическо задвижване.

Вижте новия Opel Grandland и прототипа Opel Experimental  >>  >>  >>

Първият сериен модел, който показва много детайли от Opel Experimental, е наскоро представеният Opel Grandland. Само няколко месеца след премиерата на прототипа Experimental, новият Opel Grandland вече вдъхва живот на духа на концептуалния автомобил и въвежда много функции в производство. Следователно новият Grandland е отличен пример за това как дизайнерите и инженерите на Opel превръщат мечти и иновации в реалност - верни на мотото на юбилея, по случай 125 години автомобилно производство на Opel - "Завинаги напред от 1899 година".

Opel Grandland

Снимка: Opel

С визионерския прототип Opel Experimental, дизайнерите и инженерите на Opel дадоха първи поглед към бъдещата мобилност на марката, която се характеризира със смел и изчистен дизайн и се фокусира върху най-важното. Модерният германски SUV впечатлява със своите пропорции, интелигентни решения, ефективно използване на пространството и най-новата технология за осветление, включително първата по рода си светеща емблема на Opel. Новият Opel Grandland Electric е напълно електрически и намалява емисиите на CO2. Най-новият сериен модел Opel Grandland е проектиран и разработен в Рюселсхайм и произведен в Айзенах.

Новият Opel Grandland впечатлява със своя дързък и изчистен стил, който се забелязва веднага в интериора и екстериора на модела. Новият 3D Vizor интегрира обновената емблема на марката Opel - светкавицата, която е осветена за първи път, както и иновативната технология Edge Light. Новият Grandland е базиран на концепцията и дизайна на Opel Compass - вертикалната и хоризонталната линия на визията на автомобила се сливат с електрифицираната емблема на Opel в центъра.

Opel Grandland

Снимка: Opel

Светещото лого на Opel не е единствената иновация в осветлението на новия Grandland. Системата за интелигентни пикселни матрични фарове също прави своя дебют. За първи път системата разполага с повече от 50 000 елемента и позволява разпределение на светлината с висока разделителна способност.

Изгледът отзад на автомобила разкрива още една премиера - новият Grandland е първият сериен модел на Opel, който интегрира осветените надписи OPEL, вдъхновени от Experimental, в центъра на своя светлинен подпис на геометричните линии на компаса. Освен това Opel набляга на подхода за проектиране и производство на автомобил по начин, който пести ресурси. Името на модела Grandland вече не се появява с хромирани букви, а е щамповано в средата на задната врата.

Opel Grandland и Opel Experimental

Снимка: Opel

Интериорът на новия Opel Grandland е проектиран да бъде дързък, изчистен и ефективно използващ ресурсите. Хоризонталните линии от арматурното табло до вратите, подсилват усещането за пространство и простор, докато 16-инчовият централен дисплей, който е леко наклонен към водача и високата централна конзола излъчват спортен дух. Зад волана има широк, напълно дигитален дисплей, който предоставя най-важната информация.

Заедно с интелигентния проекционен дисплей, той гарантира, че водачите винаги могат да държат очите си на пътя и да се наслаждават на шофирането. Ръчно или автоматично може да бъде избран и така наречения "чист" режим, който намалява съдържанието на информационния център за водача, head-up дисплея и централния екран до необходимия минимум, което допълнително свежда до минимум разсейването. Верни на подхода на Opel за опазване на околната среда, всички тъкани и покрития в интериора са направени от изцяло рециклиран материал.

Снимка: Opel

Новият Opel Grandland продължава стратегията за електрификация на марката. Това е и първият Opel, който се базира на платформата Stellantis STLA, проектирана специално за електрическите модели с батерии. Новата архитектура заедно с новата плоска опаковка на батерията с капацитет до 98 кВч, нов електромотор и други енергоспестяващи функции като термопомпата, стандартна в Германия, гарантират, че новият Opel Grandland Electric може да измине до около 700 км без локални вредни емисии, според WLTP.

Когато се нуждае от презареждане, са му необходими само около 26 минути на обществена станция за бързо зареждане, за да се зареди до 80% от капацитета на батерията. По този начин новият Grandland Electric предлага ново ниво на електрическа мобилност и превръща визията на Opel Experimental в реалност по отношение на пестящата ресурси мобилност без компромиси.

Снимка: Opel