Германската марка Opel представи изцяло новия Grandland. Второто поколение на практичния кросоувър изпъква със стилен и динамичен дизайн, посреща пътниците с просторен и многофункционален интериор, и се предлага с напълно електрифицирано задвижване. В новия модел са използвани много дизайнерски характеристики, забелязани за първи път в концептуалния автомобил Opel Experimental. Те включват 3D Vizor с осветеното лого на Opel, гордо разположено в центъра и постоянно светещ надпис OPEL на задния капак.

Вижте как изглежда новият Opel Grandland  >>  >>  >>

Новият Opel Grandland е оборудван с интелигентната пикселна система за осветление с над 50 000 отделни елемента. Електрическата версия Grandland Electric е базирана на новата платформа на концерна Stellantis - STLA Medium, а батерията е с нов дизайн и плоска форма, с капацитет от 98 кВтч. Това позволява на новия Opel Grandland Electric да измине до около 700 километра без локални емисии, според WLTP.

Снимка: Opel

"Новият Grandland е особено важен за Opel. С него всеки модел на Opel без изключение се предлага в електрическа версия. Това е голяма стъпка в нашата посока за пълна електрификация на марката. Новият Grandland е проектиран и разработен в Рюселсхайм и ще се произвежда в Айзенах. Връзката с прототипа Opel Experimental е налице. Той предлага иновации, които бяха забелязани за първи път при този необикновен концептуален автомобил. Новият Grandland ще засили нашата позиция във важния C-SUV сегмент", заяви изпълнителният директор на Opel Флориан Хютл.

Дизайнерите от Рюселсхайм са разработили впечатляваща визия на новия Opel Grandland, която веднага привлича вниманието. Новият модел може да се похвали с по-големи размери, като дължината на автомобила е увеличена със 173 мм до 4650 мм, ширината е пораснала с 64 мм до 1905 мм, а височината е по-голяма с 19 мм и достига 1660 мм. В комбинация с 20-инчовите алуминиеви джанти, новият Opel Grandland застава дръзко и със самочувствие на върха на гамата на марката.

Снимка: Opel

Впечатление прави новото изпълнение на отличителното лице на марката Opel с 3D Vizor. Този елемент от екстериора на автомобила, комбиниран с осветеното лого на светкавицата на Opel и със светещите ленти на светлините го прави още по-забележителен. Новият Grandland възприема дизайна, въведен от концептуалния модел Opel Experimental. Той се основава на принципите на геометричните линии, като всички елементи са организирани хоризонтално, съобразено със светещата емблема със светкавицата в центъра.

Снимка: Opel

Новото светещо лого е придружено и от още една иновация в осветлението, разработена от инженерите в Рюселсхайм, която дебютира в Grandland. Това е водещата в автомобилната индустрия интелигента матрична система за светлини с пиксели. Тя предлага общо 51 200 елемента или по 25 600 LED елемента от всяка страна за разпределение на светлината с висока разделителна способност.

В зависимост от пътната обстановка, приближаващи и насрещни обекти се засичат от камерата и пикселната матрична система отрязва тези обекти дори по-прецизно от стандартните матрични светлини. Така се гарантира ярко осветяване на пътя без да се заслепяват другите участници в движението. Моделът разполага с нови анимации, които приветстват и изпращат водача и неговите спътници за добре дошли и довиждане.

Снимка: Opel

Със своя двуцветен покрив и контрастен дизайн, новият Grandland разполага с удължен и елегантен силует. Острите линии на арките на калниците отличават автомобила и визуално подчертават колелата му. Дългото междуосие от 2784 мм и скосеният заден капак разкриват простора в купето и възможностите за разполагане на товар в багажника. Задните седалки могат да се сгъват в съотношение 40:20:40 и разширяват обема на багажника до 1641 литра.

В задната част на автомобила е разположен светлинен надпис OPEL, като част от геометрията наречена компас от дизайнерите на марката. Напълно в съответствие с подхода на Opel за чиста природа, опазване на околната среда и за намаляване на използваните ресурси, свързани с автомобила, името на модела вече не се изписва с хромирани надписи, а вместо това е централно щамповано на задната врата.

Снимка: Opel

В купето на автомобила пътниците на новия Opel Grandland ще бъдат впечатлени от още по-дръзки и изчистени елементи в комбинация с уютна и комфортна атмосфера. Архитектурно оформлението на интериора подчертава хоризонтална тема, с линии, преминаващи през арматурното табло към вратите, засилвайки усещането за ширина и простор, докато леко ориентираният към водача 16-инчов централен дисплей и високата централна конзола създават усещане за спортен автомобил.

Зад волана е разположен дискретен като размер и напълно цифров панел, който предоставя важна информация за автомобила, позволявайки на водача да се съсредоточи върху удоволствието от шофирането. Благодарение на интелигентния проекционен head-up дисплей се избягва необходимостта водача да откъсва очи от пътя. Шофьорите също така имат опция за ръчно или автоматично задействане на "Чист режим" (Pure Mode). Той намалява съдържанието на информационния екран за водача, проекционния head-up и централния дисплей, като осигурява още по-малко разсейване при шофиране през нощта или при дъжд.

Снимка: Opel

Най-често използваните настройки, като климатичен контрол, могат да се управляват интуитивно чрез физически бутони. Страничните вентилационни отвори са интегрирани във вратата, което визуално подчертава ширината на арматурното табло. Горната част на таблото има красив дизайн и е естетически разделена на две повърхности, за да подчертае общата визия. В допълнение с това амбиентното осветление, което се основава на същата технология, използвана при Vizor, добавя цвят и светлина в купето, интегрирана в таблото и вратите.

Интериорът осигурява завладяващо и комфортно изживяване при шофиране. Ергономичните седалки на Opel се радват на репутация, удостоена с награди, а новият Grandland продължава тази дългогодишна традиция. Седалките са сертифицирани от "Института за здрави гърбове" (AGR) и въвеждат нови електрически опори за комфорт при близост. Тази функция значително подобрява страничното регулиране на позицията, благодарение на два пневматични джоба, разположени в страничните опори на облегалката.

Снимка: Opel

Седалките предлагат вентилация и масаж за водача. Помислено е и за пътниците отзад, за които е осигурено допълнително място за краката в сравнение с предходния модел. Патентованата функция на предните седалки Intelli-Seat представлява слот, който облекчава натиска върху опашната кост, вече се предлага като стандартно оборудване в новия Grandland и осигурява оптимален комфорт дори по време на дълги пътувания по магистрала. Всички тъкани в интериора са направени от рециклирани материали.

Като семейно ориентиран автомобил, новият Opel Grandland поставя силен фокус върху функционалността в купето. Целта е не само да се осигурят множество места за съхранение и удобство, но и да се осигурят иновативни решения, улесняващи пътуването. Акцентът на тези умни решения се нарича Pixel Box. С осветеното полупрозрачно стъкло и приятна обвивка, този елемент не само подобрява визуалната привлекателност на конзолата, но е и много функционален.

Безжичното зарядно устройство за смартфон е разположено зад стъклото, така че устройствата да могат да се зареждат, докато се съхраняват безопасно. Постоянната видимост на смартфона също гарантира, че няма да бъде забравен в автомобила, когато напускате Grandland. Общо новият модел на Opel предлага над 35 литра вътрешни отделения за съхранение - от Pixel Box през джобовете за телефон в облегалките на предните седалки до голямото място за съхранение под централната конзола, в което е интегриран и контакт с 12 волта.

Следващото поколение на Opel Grandland представлява важна стъпка за марката в превръщането на електрическата мобилност в още по-привлекателна възможност за придвижване. Това е първият Opel, който се възползва от собствената платформа на Stellantis - STLA Medium.

Благодарение на новата архитектура, плоската батерия с капацитет до 98 кВтч, електромоторът от ново поколение и функциите за пестене на енергия от термопомпата, новият Opel Grandland Electric ще може да осигури автономен пробег до около 700 километра без вредни емисии. Зареждането също е оптимизирано. На бърза обществена станция ще са необходими само около 26 минути за презареждане от 20 до 80% от капацитета на батерията.

Снимка: Opel

Клиентите, които предпочитат друг тип задвижвания пред чисто електрическа опция, също ще намерят това, което търсят. Новият Grandland Plug-in Hybrid предлага до 85 км пробег без локални емисии и се зарежда в контакта. Ако не желаете да зареждате автомобила в контакта, новият Opel Grandland Hybrid с 48-волтова технология се движи с бензинов двигател и доставя удоволствие от шофирането, като същевременно ограничава потреблението на гориво и емисиите на CO2.

Докато новият Opel Grandland се старае да намалява емисиите, той гарантира динамично и комфортно удоволствие от шофирането. Това е възможно благодарение на амортисьори с най-иновативна технология, които се използват в шасито. Тази уникална технология създава втора хидравлична верига в амортисьорната камера за механично адаптиране на силата на затихване спрямо честотата.

В зависимост от ситуацията, условията на пътната настилка и стила на шофиране, той позволява различни характеристики на амортисьорите за комфортно плъзгане при високи честоти, т.е. с кратки удари, като например върху калдъръм или капак на шахта, както и за спортен, амбициозен стил на шофиране с по-директен контакт с пътя при ниски честоти.

Новият Opel Grandland реагира незабавно и директно на всяка команда от водача и остава стабилен при спиране, завиване и при високи скорости на аутобана. Окачването е допълнено със специфични пружини, нова стабилизираща щанга, ново кормилно управление и настройка на системата ESC.

Снимка: Opel

Новият Opel Grandland се допълва от широка гама от системи за подпомагане на водача, включително автоматичен круиз контрол с функция "Спри и тръгни", система за разпознаване на пътни знаци, интелигентна адаптация на скоростта и спиране при удар с цел да помогне за избягване на вторичен сблъсък в случай на злополука. Всички те идват като стандартно оборудване.

Като опция се предлага интелигентната система за шофиране, която интегрира множество електронни асистенти и ги комбинира с полуавтоматичен асистент за смяна на лентата и препоръчителна скоростна адаптация. Ако целевата лента е свободна, асистентът насочва Grandland в желаната лента с малки движения на волана.

Снимка: Opel

Препоръчителната адаптация на скоростта гарантира, че ако е потвърдено от водача, скоростта на автомобила се намалява съответно, когато се достигне ново ограничение на скоростта или се увеличава до това ограничение. Освен сензори, системата използва и информация от безжичната мрежа. Паркирането и маневрирането също се улесняват от сензорите отпред и отзад, камерата за обратно виждане с функция за автоматично почистване и 360-градусовата камера.

Благодарение на своята най-съвременна нова платформа, новаторски технологии в комбинация с многобройни дизайнерски функционалности, внедрени за първи път в концептуалния автомобил Opel Experimental, новият Opel Grandland е позициониран начело на гамата на марката, като гарантира ново по-високо ниво за всички и електрическа мобилност, следващи текущата стратегия на Opel за електрификация.