Германската марка Opel показа зашеметяващ концептуален електрически кросоувър, наречен Experimental, с който разкрива плановете и визията за бъдещето на марката. Футуристичният прототип изумява с ултрамодерен екстериорен дизайн и дава ясна представа накъде ще се насочи Opel през следващите години.

Много от елементите на дизайна на концептуалния модел и замисълът зад неговото реализиране ще бъдат видими и приложени в бъдещите модели на марката. Най-важните акценти в дизайна включват авангардни функции за аеродинамична ефективност, просторен и осветен интериор с олекотени седалки, и проекционен дисплей от следващо поколение.

Снимка: Opel

Електрическият кросоувър Opel Experimental ще направи своята световна премиера на тазгодишното автомобилно изложение в Мюнхен IAA Mobility, което ще се проведе от 5 до 10 септември 2023 г. Прототипът ще представи новата визия на Opel за устойчива индивидуална мобилност.

Едни от най-привличащите вниманието детайли в елегантния силует на Opel Experimental е липсата на хромирани елементи. На тяхно място са добавени външно осветление и смели контрастиращи графики, които придават индивидуалност и изтънченост към впечатляващите пропорции. Ефективният електрически кросоувър е базиран на най-съвременната платформа Stellantis BEV и е оборудван със задвижване на четирите колела.

Снимка: Opel

Уникалният профил на автомобила има дързък и изчистен дизайн с повърхност без излишни детайли, за да акцентира върху зашеметяващото му присъствие. Традиционните странични огледала са заместени с напълно интегрирани 180-градусови камери на С-колоните. Уверената стойка на модела се подчертава от изострените и удебелени калници.

Отпред новата светеща емблема на Opel стои гордо в центъра на автомобила. В предната част на компаса се намира следващото поколение на Opel Vizor. Допълнително са интегрирани усъвършенствани технологии за наблюдение, включително сензори, радар и системи за камери. В центъра на задната част има удебелен надпис Opel вместо логото със светкавицата.

Снимка: Opel

Елегантният и красив силует на Opel Experimental се основава на много ефективен дизайн, съчетан с интелигентни и оптимизирани аеродинамични решения. Въздушните клапи отпред и отзад повишават аеродинамичната ефективност.

Задният дифузьор се удължава или прибира в зависимост от преобладаващата ситуация на шофиране. Гумите са разработени в сътрудничество с Goodyear и са направени от рециклиран каучук, като са поставени върху колела Ronal с активна функция за още по-голямо повишаване на аеродинамичната ефективност.

Снимка: Opel

Докато външните размери определят позиционирането на Opel Experimental в компактния C-сегмент, интериорът може да се похвали с простор и място в D-сегмента. Това е възможно чрез освобождаване на пространство вътре в купето на Opel Experimental. Воланът се сгъва лесно, когато не е необходим.

Леките адаптивни седалки са изработени от тънка, но издръжлива структура с триизмерни мрежести тъкани. Те гарантират високия комфорт на седене, с който потребителите са свикнали и очакват от автомобилите на Opel, като същевременно допринасят за освобождаването на пространството вътре в концептуалния автомобил.

Снимка: Opel

Шофьорите могат да персонализират информацията според нуждите си на тънкия кокпит Tech Bridge, който е нова интерпретация на познатия от настоящите модели Pure Panel. Вместо конвенционалните екрани, информацията или мултимедията се представят с помощта на разширена прожекционна технология, поддържана от изкуствен интелект и естествен гласов контрол.

Прозрачната подложка Pure Pad се намира пред предния подлакътник. Може да се конфигурира според личните предпочитания на водача, като по този начин позволява незабавен достъп до най-често използваните контроли и менюта. Тънките тъкани на седалките потапят пътниците в приятна атмосфера, която създава перфектна среда за комфортно пътуване.

Новият Opel Experimental продължава дългата и успешна традиция на концептуални автомобили на Opel, произведени в Рюселсхайм. Тази германска традиция е започнала през 1965 г., когато Opel става първата европейска марка, представила легендарния дизайнерски модел Experimental GT.

Opel Experimental GT 1965

Снимка: Opel