Историята на Nissan Qashqai може да се опише много кратко и ясно. Моделът създаде сегмента, наречен "Кросоувър" и от самото начало до наши дни е лидер в него. Това предизвикателство ще продължи и след лансирания съвсем наскоро фейслифт.

Вижте как изглежда новият Nissan Qashqai  >>  >>  >>

Първото поколение на Nissan Qashqai беше представено на автомобилния салон в Париж през 2006 г. и влезе в продажба през февруари 2007 г. Първоначалните планове на Nissan бяха за над 100 000 продажби годишно, но Qashqai далеч надмина очакванията на създателите си и се превърна в истински бестселър.

Първото поколение на Nissan Qashqai и новият модел

Снимка: Nissan

Първото издание на Qashqai се продаде в над 1,24 милиона бройки в Европа по време на 7-годишния си производствен цикъл. Най-важната роля на модела беше да формира понятието кросоувър, а именно автомобил с увеличен пътен просвет, стандартно с предно предаване, но предлагащ и опция със задвижване на четирите колела 4х4.

Второто поколение на Nissan Qashqai продължи успеха на оригинала и го изпревари по продажби. От втората генерация на кросоувъра бяха продадени над 1,76 милиона екземпляра, което е истински рекорд в този клас. Изцяло новото трето поколение на Qashqai се появи през 2021 г. Малко над 3 години след лансирането на новия модел, в световен мащаб вече са продадени над 1 милион от третия Qashqai.

Третото поколение на Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Преди малко повече от месец, в завода на Nissan в Съндърланд, Обединеното кралство, вече започна производството на новия Qashqai. Новият модел продължава да задава стандартите в сегмента на кросоувърите. Като пионер и еталон при кросоувърите, фейслифтът на Nissan Qashqai включва значително естетическо обновяване с по-елегантен външен дизайн, по-изтънчен интериор и нови технологии с функции на Google.

Философията на промените на Nissan Qashqai е да се запази същността на това, което потребителите харесват и обичат в модела, но и да се засилят силните му страни, както и да се добавят още по-интуитивни технологии. Освен смелите промени във външния дизайн, новият Qashqai е получил цялостни актуализации на мултимедийната система и услугите за свързаност на борда.

Най-значимите промени в сравнение с досегашния модел

Въпреки, че Nissan представя модела като новия Qashqai, всъщност това е фейслифт, който обаче включва силни естетически промени и въвеждане на важни технологии на борда, без промяна на компонентите на задвижващата система. Първата промяна, която най-лесно се забелязва, е свързана с външния вид.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Новият Qashqai изглежда много привлекателно, по-елегантен и премиум, особено с превъзходното оборудване N-Design. Тук цветът има голямо значение, като особено добре изпъква червеният Fuji. Новата версия N-Design е замислена така, че да се хареса на клиентите на Qashqai, които биха искали автомобилът им да се отличава с уникални естетически елементи. При N-Design отвън долната част под вратите и арките на колелата са в цвета на каросерията. Колата е качена на много елегантни, изцяло нови 20-инчови алуминиеви джанти, които допълнително подчертават присъствието на пътя.

Много важна промяна в Nissan Qashqai е внедряването на технологиите на Google в операционната система, включително гласовия асистент. Той е достатъчно умен, за да разбере мисията си, дори когато му се говори по-бавно или на английски с акцент. За мнозина това ще бъде много полезно нововъведение в ежедневното шофиране.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

След фейслифта Nissan Qashqai е получил стандартно камери, които осигуряват 360-градусов изглед наоколо и можете да изберете ъгъла, от който да гледате колата. Предната камера може да предоставя изображения под двигателното отделение, така че да виждате какво има под автомобила и да се пазите от остри камъни например.

Двете странични камери са много полезни при слепи кръстовища, тъй като системата може да запомни трудните места по маршрута и в момента, в който GPS разпознае тези точки, функцията се активира автоматично. Също чрез GPS, новият Nissan Qashqai може да разпознае паркомястото на собственика, ако има такова. Веднъж в близост до него, водачът може да активира функцията за автоматично паркиране.

Смелите новости в екстериора са преобразили външния вид

Благодарение на обновения си дизайн, Nissan Qashqai изглежда като автомобил от премиум сегмента. Предната радиаторна решетка е изцяло нова и е съставена от десетки триизмерни декоративни елементи, боядисани в черно, които сякаш плуват в пространството между ръба на капака и бронята. Според Nissan, новата решетка е вдъхновена от шарките на древните японски самурайски брони и създава впечатление за по-внушителен автомобил от по-висок клас.

Снимка: Nissan

Отстрани на решетката са позиционирани новите фарове с още по-заострен вид. Те разполагат с модул за адаптивни дълги светлини, допълнен от по-малък модул за по-широко разпределение на светлинния поток, осигуряващ по-добра видимост при мъгла. Под основната леща на дневните светлини са обособени пет малки светлинни източника, които са със същата форма като декоративните елементи на радиаторната решетка. Горният модул на дневните светлини служи и за мигач с обозначаване на посоката.

В задната част на новия Qashqai формата на светлините остава непроменена, но композицията на модулите в блока е преработена. Червените светлинни елементи се състоят от четири отделни детайла, които са със същата форма на декоративните елементи на предната решетка. Лещите вече са прозрачни, за да позволяват по-добра видимост. Бронята е с променена форма и сега се отличава с черен гланц при версиите от по-високите нива или в цвета на каросерията при версията N-Design.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Новите 18-инчови алуминиеви джанти с диамантена шлифовка вече са стандартни за Qashqai от средните нива нагоре. За по-високите версии се предлагат нови 19-инчови алуминиеви джанти и нов дизайн на 20-инчови алуминиеви джанти. Към палитрата на Qashqai са добавени три нови цвята - перлено бяло, перлено черно и синьо с нюанс на дълбок океан.

Пет от цветовете на Qashqai - перлено бяло, океанско синьо, червено "Фуджи", изумрудено зелено и керамично сиво се предлагат в комбинация с контрастен черен покрив. Най-динамично изглежда новият Nissan Qashqai в новата спортна версия N-Design (на снимките), при която долната част под вратите и арките на колелата са в цвета на каросерията. Има и нови 20-инчови алуминиеви джанти.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Материалите в интериора на новия Nissan Qashqai са с добро качество и са сглобени изключително прецизно. Изобилието от алкантара в интериора прави този салон да изглежда по-скъпо дори от някои от утвърдените премиум производители. Като цяло където и да сложите ръката си, ще усетите меката и много приятна на допир текстура. Дори детайлите, направени от пластмаса, изглеждат добре и допринасят за първокласната атмосфера в салона.

Интериорът с алкантара издига Qashqai в премиум сегмента

Двата големи 12,3-инчови екрана са хармонично интегрирани в таблото. Мултимедийната система се захранва от технология на Google. Qashqai се предлага стандартно с Google Maps, а водачите могат да получат достъп до любимите си места и точки на интерес след като влязат в системата с личния си профил в Google. По този начин се намалява зависимостта от мобилен телефон и клетъчна телефонна мрежа. Актуализациите по въздуха гарантират, че информацията на картата е винаги актуална. Асистентът на Google позволява на водача да използва гласа си за помощ в движение.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Например, водачите могат да кажат Hey Google, за да управляват вентилационната система, отопляемите седалки и предното стъкло или да се ориентират за следващата дестинация. Освен това водачите могат да провеждат телефонни разговори и да слушат гласови инструкции, без да откъсват поглед от пътя. Шофьорите получават и достъп до екосистема от приложения, които са достъпни за изтегляне от Google Play. Те могат удобно да слушат любимата си музика и други директно от автомобила си.

Клиентите могат да затворят прозорците и да заключат автомобила от приложението за смартфон. На таблото все още има физически бутони за климатика, както и група от бутони за музикалната система точно под централния екран. Има и повече бутони на самия волан за функциите. На предното стъкло се проектират данните от 10,8-инчовия head-up дисплей, а под централната конзола е позиционирана поставката за безжично зареждане на смартфони.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

В нивото на оборудване N-Design интериорът е тапициран с алкантара, висококачествен синтетичен велур, така че интериорът на Qashqai е елегантен и изглежда декориран с вкус. В салона има комбинация от лесни за използване цифрови и аналогови контроли, така че да бъде удобно за водача.

Седалките в Qashqai са добре профилирани и се отличават със стилни дизайнерски детайли. Седалките в новото ниво N-Design са с тапицерия от черна кожа и вложки от алкантара. Специфичен релефен надпис Qashqai украсява облегалките. В салона има много места за съхранение на различни предмети, врати с големи джобове и портове за зареждане на мобилни устройства.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

В колата се побират до пет пътници, но всъщност за дълги пътувания на задната седалка удобно ще се чувстват двама пътници. Обемът на багажника от 479 литра във версията e-Power не е нито много голям, нито малък за този клас. При необходимост от повече товарно пространство, задните облегалки се сгъват напред и обемът нараства до 1379 литра.

e-POWER - бензиновият двигател генерира електричество

Най-напред тествах Nissan Qashqai във версията e-POWER, която представлява уникалното електрифицирано задвижване. Хибридната система разполага със сумарна мощност от 190 к.с. Бензиновият двигател има само ролята да генерира електричество, с което се зарежда батерията и се използва за задвижване само на предните колела.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

При тази уникална хибридна система водачът зарежда гориво, защото под капака има 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател, който произвежда максимална мощност от 154 к.с., но ресурсите му се използват за зареждане на батерията, която има капацитет от 2,1 кВтч. Това е напълно достатъчно, за да осигури непрекъснат поток от енергия. Разходът по време на теста в беше 6,8 л/100 км, без да сме шофирали икономично, тъй като предпочитахме да изпробваме Qashqai в различни ситуации, защото тестваме и неговия динамичен потенциал.

При нормална употреба, смесеният разход може да спадне до 5,6 л/100 км. Тези, които ще карат предимно градско с Qashqai, ще бъдат изненадани, че потреблението ще бъде дори по-ниско и дори може да слезе до 4,5 л/100 км. Без колебание мога да кажа, че Nissan вече има в портфолиото си модел, който може да бъде пестелив, особено с хибридната технология e-POWER. Това е голямо предимство за потребителите, които го използват като семеен модел. С един резервоар бензин с обем от 55 литра, можете да изминете някъде около 800-900 км, което е доста успокояващо, когато пътувате до много далечни дестинации.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Технологията e-POWER осигурява приятно усещане на дълъг път, където се държи цивилизовано и предлага повишена степен на комфорт. На старта Nissan Qashqai дърпа пъргаво, особено в спортен режим, като спринтът от място до 100 км/ч отнема 7,9 секунди, а ускорението от 80 до 120 км/ч отнема едва около 5 секунди и осигурява бързо и лесно изпреварване.

Автоматик и двойно задвижване 4х4 за модела със 160 к.с.

Новият Nissan Qashqai се предлага и с два по-бюджетни варианта, задвижвани от 1,3-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател в два варианта за мощност - със 140 к.с. и 160 к.с., допълнени от 12-волтова мека хибридна система. Новите варианти на двигателя са комбинирани с 6-степенна механична скоростна кутия за по-бърза, по-директна и по-спортна смяна на предавките или с новата безстепенна автоматична трансмисия Xtronic CVT, която се предлага само за варианта със 160 к.с. и реализира по-голяма икономия на гориво и по-добро усещане за динамично ускорение.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Дори с 6-степенната ръчна скоростна кутия, Nissan Qashqai е много приятен за управление и ще се хареса много на водачите, които все още обичат да превключват скоростите и сами да контролират оборотите на двигателя. Моторът има прилична тяга от 240 Нм, налични в широкия интервал от 1650 до 4000 об/мин и ускорява пъргаво кросоувъра още от ниски обороти.

Забелязва се подобрена реакция на мотора, който отговаря значително по-отзивчиво при рязко натискане на газта. Благодарение на това, колата се ускорява по-енергично и дава възможност за бързо и сигурно изпреварване. При плавно и равномерно подаване на газ, моторът е много спокоен и в салона е тихо.

Снимка: Nissan

И при двете версии на мотора стандартно задвижването е на предните колела, а само за моделите със 160 к.с. и автоматична скоростна кутия се предлага и задвижване на четирите колела 4х4. Системата 4х4 предлага възможност за избор между пет режима на шофиране спрямо условията - Standard, ECO, Sport, Snow и Off-Road.

Пътното поведение на новия Nissan Qashqai е по-рафинирано, благодарение на модификациите по окачването, амортисьорите и системите за завиване. Моделът вози комфортно, независимо от настилката, като преминава стегнато през легналите полицаи и неравностите, като само големите дупки могат да предизвикат смущения. Инженерите са подобрили и звукоизолацията, особено чрез приемане на по-дебели прозорци отпред, които допълнително изолират аеродинамичния шум, произвеждан в областта на огледалата.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Управлението е по-директно и дава пряка обратна връзка за това къде точно са насочени колелата. В градска среда можете да се възползвате от режима на движение B, който ще възстанови кинетичната енергия при забавяне, а ако искате още по-добра ефективност, можете дори да активирате т.нар. от Nissan режим e-Pedal и да шофирате само с газта, което възстановява енергията по-бързо.

Обновени информационно-развлекателни функции и технологии

Една от най-често използваните функции на Qashqai е значително усъвършенствана. Функцията за 360-градусово наблюдение от птичи поглед Around View Monitor е характерна технология на Nissan, която датира още от 2007 г. Обновената система вече разполага с 3D функция, която позволява на водача да вижда автомобила не само отгоре, но и да избере една от осемте различни гледни точки на външните камери, за да визуализира автомобила отпред, отзад, отстрани или под ъгъл, за да идентифицира евентуално потенциални външни опасности. Тя работи в тандем със системата на Nissan за разпознаване на движещи се обекти, която издава сигнал, когато разпознае движещ се обект в близост до Qashqai.

Nissan Qashqai

Снимка: Nissan

Друга нова интелигентна функция на системата е памет за местоположението на мястото за паркиране, която позволява на водача на Qashqai да запаметява често посещавани места за паркиране, така че автомобилът автоматично да разпознава местоположението с помощта на GPS. Когато това се случи, автомобилът ще запомни точната позиция, за да позволи перфектно паркиране всеки път - особено полезно, когато наличното място е тясно.

Новият Nissan Qashqai ще се предлага с разширено оборудване, като ще започне с нивото Visia, ще продължи с Acenta и N-Connecta, и ще стигне до горните нива с Tekna, N-Design и Tekna Plus. Все още няма цени на модела за България, но Nissan Qashqai се представя най-добре в новото оборудване N-Design, което му придава наистина изискан и спортен вид.

Технически характеристики

Nissan Qashqai e-POWER 1.5 DDT Hybrid

Размери

Дължина: 4425 мм

Широчина: 1848 мм

Височина: 1625 мм

Междуосие: 2665 мм

Собствено тегло: 1612 кг

Обем на резервоара: 57 литра

Задвижване

Тип: 3-цилиндров бензинов двигател + електромотор

Работен обем: 1497 куб. см

Системна мощност: 190 к.с. при 4500-7500 об/мин

Системен въртящ момент: 330 Нм/0-3000 об/мин

Скоростна кутия: безстепенна редукторна автоматична

Задвижване на колелата: предно

Динамика

Максимална скорост: 170 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 7,9 секунди

Среден разход: 5,2 л/100 км

Емисии на СО2: 123 г/км