Преди близо 18 години първият Nissan Qashqai слезе от производствената линия в завода на Nissan в Съндърланд, Обединеното кралство, създавайки сегмента на кросоувърите и предизвиквайки шок в света на автомобилите. Бързо напред до 2024 г. и с повече от 4 милиона клиенти в повече от 100 страни, най-бързо продаваният автомобил в автомобилната индустрия на Обединеното кралство беше подобрен още веднъж и получи смел дизайн и значителни технологични актуализации за още по-вълнуващо изживяване на потребителите.

Вижте производствения процес на Nissan Qashqai в завода в Съндърланд  >>  >>  >>

Новият Nissan Qashqai е електрифициран с уникалната система e-POWER на Nissan и вече се произвежда в Съндърланд, преди да пристигне през следващите седмици при дилърите на Nissan в Европа и извън нея. Последните подобрения изискват нова инвестиция от 30 милиона британски лири в завода, надграждайки общата инвестиция на Nissan в Обединеното кралство от 6 милиарда британски лири. Обновеният Qashqai пристига, докато Nissan продължава да развива своята визия EV36Zero в Съндърланд, която представлява план за бъдещето на автомобилите, обединяващо производството на електрически превозни средства и производството на батерии, захранвани от възобновяеми източници.

Снимка: Nissan

"Ние сме толкова горди да наречем завода в Съндърланд домът на Qashqai. Да имаме екип номер едно зад кросоувър номер едно е печеливша формула и ние не можем изчакайте да видите доколко нашите клиенти се радват на новия дизайн и допълнителните технологии", каза Адам Пеник, вицепрезидент на Nissan за производството в Обединеното кралство.

Проектиран, конструиран и произведен във Великобритания, първият Qashqai беше произведен в Съндърланд към края на 2006 г., преди да бъде пуснат на пазара през 2007 г. Незабавната му популярност доведе до рекордни нива на производство в Съндърланд, като заводът отбеляза най-високите годишни обеми в историята на автомобилната индустрия в Обединеното кралство, а Nissan Qashqai стана най-бързо продаваният автомобил в Обединеното кралство, постигнал 1 милион, 2 милиона, 3 милиона и след това 4 милиона производствени единици, създавайки повече от 20 конкурента.

Снимка: Nissan

Заводът в Съндърланд също е дом на Nissan Juke и изцяло електрическия Nissan Leaf, където производството поддържа 7000 работни места в екипите на Nissan във Великобритания. Това включва дизайнерския център на Nissan в Падингтън, Лондон, техническия център в Кранфийлд, Бедфордшър, производствения екип в Съндърланд, центъра за части в Лутъруърт и екипа по продажбите и маркетинга в Рикмансуърт, както и още 30 000 работни места във веригата за доставки в Обединеното кралство.

От пускането на пазара през 2021 г. на Qashqai от трето поколение, той е продаден в над 350 000 бройки в Европа и продължава да определя стандарта за кросоувъри. През 2022 г. Nissan Qashqai стана достъпен с уникалното и иновативно електрифицирано задвижване e-POWER, при което колелата винаги се задвижват директно от електрическия мотор, създавайки усещане за шофиране на изцяло електрически автомобил.

Снимка: Nissan

Вече по пътищата се движат над 120 000 произведени в Съндърланд кросоувъри Nissan Qashqai с технологията e-POWER. Последните промени запазват същността на това, което потребителите обичат в Qashqai, като същевременно подобряват силните му страни и добавят още по-интуитивна и удобна технология.

В завода в Съндърланд бяха направени промени, за да се даде възможност за производство на Qashqai от 2024 г., с инвестиции в съоръжения за нови панели, брони, цветове на боята, интериорни елементи, материали и тапицерия. Модернизираната технология на новия Qashqai вече също е интегрирана в производствения процес, включително актуализирани усъвършенствани системи за подпомагане на водача и добавяне на Google, вграден като част от системата за информация и развлечения NissanConnect, което прави почти безпроблемно взаимодействие между дигиталния живот на клиента и неговия автомобил.

Снимка: Nissan

"Това са вълнуващи времена за Nissan в Съндърланд. Ние сме горди да доставяме нови версии както на Qashqai, така и на Juke на нашите клиенти, като същевременно подготвяме нашия завод да премине изцяло на електричество, като част от нашия новаторски проект EV36Zero", добави Адам Пеник, вицепрезидент на Nissan за производството в Обединеното кралство.

Проектът на компанията Nissan EV36Zero за бъдещето на автомобилостроенето съчетава производството на електромобили и батерии с възобновяеми енергийни източници, с цел шофиране с нулеви емисии и производство с нулеви емисии. Моделът EV36Zero ще се превърне в план за бъдещето за заводите в глобалния производствен отпечатък на Nissan като част от новия глобален бизнес план на Nissan.

Снимка: Nissan

Проектът EV36Zero също поставя завода в Съндърланд в центъра на стремежа на Nissan към устойчиво бъдеще. Вече потвърдени за производство в Съндърланд са бъдещите изцяло електрически версии на Qashqai, Juke и Leaf, част от плановете гамата леки автомобили на Nissan в Европа да бъде 100% електрическа до 2030 г. Освен това се основава на визията на Nissan Ambition 2030 да стане наистина устойчива компания, движеща се към по-чист, по-безопасен и по-приобщаващ свят.