Данните за реалния разход на моделите идват от метода на тестване, който се прави по стандарта WLTP или Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure.

Досега тестовете на Opel са се провеждали по схемата NEDC или New European Driving Cycle.

Докато NEDC определя "градски, извънградски и комбинирани" стойности базирани на теоретичен профил на шофиране, WLTP използва "реални" профили на шофиране от световни статистически изследвания. WLTP цикълът на шофиране е разделен на четири части с различни средни скорости: ниска, средна, висока и много висока. Всяка част съдържа разнообразие от фази на шофиране, престой, ускорявания и спирания изискващи ежедневни профили на шофиране. Всяка комбинация двигател/трансмисия се тества с оборудване водещо до най-икономично и с най-висок разход шофиране.

Така например Astra хечбек с двигател 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo със 150 к.с. и с шестстепенна механична трансмисия и start/stop система има обявен среден разход от 5.1-4.9 литра на 100 километра, а емисиите са 117-114 г/км CO2.

Тестовете по метода WLTP за същия модел показват, че разхода е между 5.0 литра и 8.5 литра на 100 км.

Засега Opel са тествали единствено новата Astra по WLTP метода и има данни за реалния разход само за този модел - във варианта му с 5 врати и Sports Tourer.

Вижте как изглеждат новите данни за разхода на гориво >> >> >>