В началото на годината BMW обнови купетата и кабриолетите от Серия 4, като модернизацията обхвана и спортните версии BMW M4 Competition и M4 Cabriolet, които получиха повече мощност. Сега BMW представи обновените версии на моделите с пет врати, които включват както BMW Серия 4 Gran Coupe с бензинови и дизелови турбодвигатели, така и изцяло електрическите модели BMW i4.

Вижте новите модели BMW Серия 4 Gran Coupe и BMW i4  >>  >>  >>

Основната външна промяна са новите LED фарове с вертикални дневни светлини. Кантовете на фирмените ноздри вече са изработени от матов хром, а срещу доплащане се предлага и черен гланц. Като опция задните светлини могат да бъдат оборудвани с лазерна технология за меко и равномерно сияние. Те се появиха за първи път при екстремната версия на BMW M4 CSL.

BMW M440i xDrive Gran Coupe

Снимка: BMW Group

Пакетът M Sport се отличава с актуализиран заден дифузьор и уголемени изпускателни тръби. Гамата от цветове на каросерията е разширена до зелен металик Cape York и червено Vegas. Дизайнът на колелата също е обновен.

В салона на арматурно табло има по-малко физически бутони и превключватели, благодарение на последователната дигитализация, но патентованата операционна система OS, актуализирана до версия 8.5, вече има меню за бърз достъп QuickSelect. Точно като смартфон, можете да зададете преки пътища към най-често използваните функции на началния екран. Добавени са и нови опции за избор на декоративни елементи, както и подобрена изкуствена кожа Sensatec. Спортните предни седалки вече се предлагат като стандартно оборудване.

BMW i4 M50 xDrive

Снимка: BMW Group

Инженерите обявяват големи подобрения на базовите 2,0-литрови 4-цилиндров турбодвигатели, които имат преработени всмукателни клапани и горивни камери, както и модифицирани настройки за инжекционната, запалителната и изпускателната системи.

Гамата включва 2,0-литрови 4-цилиндрови бензинови версии 420i с мощност 184 к.с. и 430i с 245 к.с., както и 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател в модела 420d с мощност 190 к.с. Предлагат се и 3,0-литрови 6-цилиндрови двигатели - турбобензинов за M440i с мощност 374 к.с. и турбодизелов за 430d с 286 к.с. Всички агрегати са оборудвани само с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

BMW M440i xDrive Gran Coupe

Снимка: BMW Group

Напълно електрическото BMW i4 вече се предлага в четири варианта, от които две версии са със задно задвижване eDrive35 с мощност 286 к.с. и eDrive40 с мощност 340 к.с. Новата версия BMW i4 xDrive40 има двойно задвижване на четирите колела с максимална системна мощност от 401 к.с. и пробег от 444 до 548 км според WLTP. С този двигател BMW i4 xDrive40 може да ускори от място до 100 км/ч за 5,1 секунди, вместо 5,6 секунди за модела с един електромотор. На върха на гамата остава двумоторното BMW i4 M50 xDrive с мощност 544 к.с., което ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди.

BMW i4 M50 xDrive

Снимка: BMW Group

Комбинираното зарядно устройство на BMW i4 позволява зареждане с променлив ток с максимална мощност от 11 кВт и зареждане с прав ток с до 205 кВт, като при BMW i4 eDrive35 мощността е 180 кВт. Всички моделни варианти на BMW i4 вече са съвместими със свързано домашно зареждане, оптимизирано за соларно зареждане и оптимизирано спрямо моментното натоварване, а в по-нататъшен етап на разширяване на услугата ще е възможно зареждане, оптимизирано спрямо цената при динамична тарифа на електроенергия.

Новите модели BMW Серия 4 Gran Coupe и BMW i4 се произвеждат в завода на компанията в Мюнхен. Продажбите на обновените модели ще започнат през юли.