Чешката марка Skoda Auto въвежда грандиозния изцяло електрически концептуален автомобил Skoda Vision Gran Turismo в играта Gran Turismo 7 на PlayStation. По този начин се разширява присъствието на автомобилния производител в света на дигиталните състезания. Черпейки вдъхновение от състезателната Skoda 1100 OHC Spider от 1957 година, напълно електрическото задвижване на четирите колела на новата Skoda Vision Gran Turismo е оборудвано с четири електрически мотора, осигуряващи мощна обща мощност от 800 кВт.

Вижте виртуалната дизайнерска концепция Skoda Vision Gran Turismo  >>  >>  >>

"Корените на Skoda Motorsport датират от повече от 120 години с безброй успехи. Присъединете се към света на електронните състезания, като пуснете зашеметяващ нов виртуален концептуален автомобил в най-успешната състезателна игра в света, Gran Turismo. Прототипът Skoda Vision Gran Turismo свързва нашето богато наследство с нашето електрическо бъдеще и новия модерен солиден дизайнерски език. Нашите клиенти са изследователи и елегантният автомобил Skoda Vision Gran Turismo е чудесен начин да обогатят изживяването им, като същевременно привличат нови фенове към марката", каза Клаус Зелмер, главен изпълнителен директор на Skoda Auto.

Снимка: Skoda

"Когато дизайнерският екип на Skoda Auto се зае с този много специален проект, ние решихме да създадем футуристична версия на Skoda 1100 OHC Spider за дигиталната ера, иновативно сливане на минало и бъдеще, което също така включва елементи от нашия нов модерен солиден дизайнерски език. Резултатът е завладяваща комбинация от традиционен моторен спорт и виртуално бъдеще на електрическите състезания", каза Оливер Стефани, ръководител на дизайна на Skoda.

Skoda дебютира в една от най-популярните игри за PlayStation

За първи път марката Skoda и прототипът Skoda Vision Gran Turismo влизат в популярната състезателна симулация Gran Turismo 7 за PlayStation 4 и 5. Разработено специално за тази платформа, виртуалният концептуален прототип е изцяло електрическа състезателна кола за играта.

Снимка: Skoda

Присъединявайки се към една от най-известните симулационни състезателни игри, Skoda демонстрира своя ангажимент към иновациите, като същевременно проучва нови целеви групи и форми на представяне. В същото време производителят на автомобили отговаря на молбите на игралната общност да въведе чешката марка в популярната състезателна симулация.

Почит пред Skoda 1100 OHC Spider

Виртуалната Skoda Vision Gran Turismo черпи вдъхновение от реалния живот от легендарната Skoda 1100 OHC Spider от 1957 г., разработена за участие в 24-те часа на Льо Ман. Воден от Оливър Стефани, екипът на Skoda Design създаде грандиозен едноместен автомобил с отворен покрив, съчетаващ дизайнерски елементи от легендарния 1100 OHC с нови характеристики като разделено задно крило.

Освен това, Skoda Vision Gran Turismo включва характеристики на новия дизайнерски език на марката Modern Solid, използван за предстоящите електрически модели на Skoda. Сред тях са T-образните фарове и матовият зелен цвят на каросерията Explorer. Общо четири електрически мотора с комбинирана мощност от 800 кВт и 1020 Нм въртящ момент заедно със задвижване на всички колела и активна аеродинамика осигуряват невероятна производителност при всякакви условия на писта.

Остри линии, изразени ръбове, активна аеродинамика и два цветови варианта

Ниската, издължена каросерия на Skoda Vision Gran Turismo придава на колата много модерна и футуристична привлекателност. Елегантният и динамичен екстериор на концептуалния прототип се отличава с остро очертани линии и ясно дефинирани ръбове. Активните аеродинамични компоненти, например върху впечатляващото проектирано от Skoda разделено задно крило, се адаптират динамично към условията на шофиране. Това гарантира прецизно управление и перфектно съотношение на производителност и ефективност, заради четири електрически мотора.

Снимка: Skoda

Геймърите могат да избират между две различни лакови покрития за своята Skoda Vision Gran Turismo - едно, което напомня за известната Skoda 130 RS, прославена с двойната си победа в своя клас на рали Монте Карло през 1977 г., и второ в матово зелено Explorer, емблематично за концептуалния автомобил Skoda Vision 7S, който представи новия дизайнерски език на марката Modern Solid.

Водачът заема централно място

Във виртуалната Skoda Vision Gran Turismo водачът седи в центъра на минималистичен дигитален кокпит, точно като в състезателна кола с отворен покрив. Регулируемата спортна седалка тип корито, ергономично проектирана да обгръща тялото на водача, е оборудвана с 6-точков предпазен колан в привличащ вниманието червен оранжев цвят. Футуристично изглеждащият карбонов волан е сплескан отгоре и отдолу. Той е проектиран в сътрудничество с опитни геймъри, които са карали в Gran Turismo от много години.

Снимка: Skoda

Цялата концепция за управление на бутоните с нейните три индивидуално персонализирани бутона, се основават на професионални волани за игри. Над волана, директно в зрителното поле на водача, кристален камък служи като измервател на мощността.

Дисплеят в кокпита не само показва текущата скорост, избрания режим на шофиране и нивото на батерията, но също така служи и като огледало за обратно виждане, което показва зоната зад автомобила по всяко време. В допълнение, бордовите сензори за разстояние предупреждават водача за други превозни средства в близост, като ефективно намаляват страничните сблъсъци.

Снимка: Skoda

Впечатляваща производителност, звук и динамика на шофиране

Проектиран за ефективност и състезателна динамика на шофиране, автомобилът тежи само 1300 килограма и съчетава дължина от приблизително 4,41 метра с ширина от почти 1,95 метра и височина от само 94,9 сантиметра. Общо четири електрически мотора, захранвани от литиево-йонна батерия с капацитет 87 кВтч, осигуряват впечатляващо задвижване.

Синхронните двигатели с постоянни магнити са подредени като двойни единици, една на предната ос и една на задната ос. Всеки двигател доставя 200 кВт при 25 000 об/мин, което води до мощна системна мощност от 800 кВт. Максималният въртящ момент е 1020 НМ, което позволява безпроблемно ускорение чрез 1-степенна трансмисия. Задвижването на четирите колела активно оптимизира разпределението на въртящия момент между двете оси за по-добро представяне в завои, като по този начин осигурява чувствително шофиране.

Снимка: Skoda

Основата за изключителната динамика на шофиране е система на окачване с независими рамена, подобна на използваната във Формула Е. Това допълнително подобрява стабилността при високи скорости, намалява накланянето на каросерията и понижава центъра на тежестта на автомобила. Динамичният звук на Škoda Vision Gran Turismo е специално творение на екипа за развитие и дизайн на Škoda.

Разнообразният автопарк на Gran Turismo през епохи и стилове

Серията Gran Turismo от състезателни симулационни видео игри е разработена от Polyphony Digital. Пуснати на системи PlayStation, игрите Gran Turismo емулират външния вид и представянето на голям избор от превозни средства, които са лицензирани репродукции на автомобили от реалния свят. Последната версия Gran Turismo 7 включва над 400 автомобила от повече от 60 производители на автомобили. От познати производствени модели до легендарни, редки състезателни превозни средства от различни десетилетия, сегменти и състезателни стилове, както и голям избор от прототипи, автомобилите са щателно пресъздадени в играта.