Чешкият автомобилен производител Skoda Auto стартира серийното производство на обновената Octavia в основния си завод в Млада Болеслав. Модернизираното четвърто поколение на бестселъра на марката включва преработена решетка на Skoda, ново второ поколение LED матрични фарове и интегриране на изкуствен интелект ChatGPT в гласовия асистент Laura, наред с други подобрения.

Вижте как изглежда обновената Skoda Octavia  >>  >>  >>

С прехвърлянето на производството на Octavia в завода в Квасини по-късно тази година, чешкият производител на автомобили ще създаде допълнителни мощности в Млада Болеслав.

Снимка: Skoda

"Octavia остава сърцето на нашата марка с около 7,5 милиона бройки, произведени от първото модерно поколение, дебютирало през 1996 г. Тази последна актуализация поставя нови стандарти в дизайна, технологиите и устойчивостта. Сега моделът е още по-безопасен, с по-висок дял от устойчиви материали в седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите, заедно с интегрирането на авангардни функции за свързване", каза Андреас Дик, член на борда на Skoda Auto, отговарящ за производството и логистиката.

Снимка: Skoda

Производството на Octavia започна в Млада Болеслав с опции за четири бензинови и два дизелови двигателя, заедно с хибридни версии, доставящи мощност до 265 к.с. През втората половина на годината Skoda Auto възнамерява да премести производството на Octavia в завода в Квасини. Този стратегически ход ще увеличи капацитета за производство на Octavia в Квасини, като същевременно ще освободи място в завода в Млада Болеслав, за да се съсредоточи върху производството на моделите Enyaq, Enyaq Coupe и изцяло новия кросоувър Elroq.

Наследството на Octavia - многократно награждаван пазарен лидер

От премиерата си през 1996 г. модерната Octavia въплъщава новия имидж на Skoda Auto, поставяйки нови стандарти и оформяйки посоката на компанията. Моделът бързо се превърна в бестселър и сега води класациите по продажби в седем европейски държави, включително Чехия, Австрия и Словакия. Освен това Octavia Combi е най-популярното комби в Чехия, Италия, Швейцария и 11 други страни.

Снимка: Skoda

Миналия месец Skoda Octavia беше обявена за най-добрата вносна кола в своята категория на престижните награди за избор на читатели за най-добри автомобили от престижното германско списание Auto motor and sport, отбелязвайки нейната 11-а поредна победа в категорията за вносен автомобил в компактния клас.

Обновената Octavia - изискана естетика и авангардни технологии

Най-новата версия на Skoda Octavia може да се похвали с изискан екстериор, предлагащ по-елегантен и по-динамичен външен вид. С добавянето на второ поколение LED матрични светлини като допълнителна функция, той съчетава функционалност със стил. Отвътре клиентите имат избор между четири нива на оборудване и девет варианта на дизайнерски селекции, като всички включват екологични компоненти, като рециклирани тъкани и устойчиво обработена кожа.

Снимка: Skoda

Верни на философията Simply Clever на Skoda, дори практичните елементи, като стъргалката за лед в капачката на резервоара за гориво и допълнителните чадъри в предните врати, са направени от устойчиви материали. В технологично отношение информационно-развлекателната система на Octavia вече разполага със стандартен 10-инчов дисплей.

Подобрявайки изживяването при шофиране, интегрирането на изкуствен интелект ChatGPT в системата за гласов асистент Laura вече е стандарт, предлагайки нови възможности, които значително разширяват традиционните функции за гласови команди.

Снимка: Skoda

Освен това автомобилът е оборудван с набор от усъвършенствани системи за подпомагане, включително асистент за избягване на сблъсък, асистент за завиване и предупреждение при излизане, което допълнително повишава безопасността и удобството за всички пътници.

Вариантите Sportline и RS на Octavia - динамичен дизайн и мощно представяне

Skoda ще продължи да предлага Octavia във версиите Sportline и RS. Известна с динамичния си дизайн, Octavia Sportline предлага четири варианта на двигателя - два дизелови и два бензинови задвижвания. От 2000 г. най-спортните версии на Octavia носят легендарното обозначение RS. Версията RS е оборудвана с двигател 2.0 TSI, доставящ 265 к.с., се отличава със забележителни лъскави черни детайли и червена рефлекторна лента отзад, подчертаващи спортния му вид.

Снимка: Skoda