Компанията очаква да произведе не повече от 14 000 бройки през тази година, въпреки че броят на предварителните поръчки досега е удвоил това ниво.

Недостигът на полупроводникови компоненти в автомобилната индустрия през последните две години принуждава производителите на автомобили постоянно да коригират плановете си. В случая на Lucid Motors това доведе до неосъществяване на производствената цел за миналата година. Компанията е доставила само 4 369 от планираните 7 180 автомобила. Не само търсенето се намеси в тазгодишните прогнози поради несигурната макроикономическа ситуация, а и засилената конкуренция.

Tesla и много други големи автомобилни компании са готови да намалят цените, а стартиращото дружество не разполага с финансови ресурси за подобни маневри. Всъщност Lucid Motors приключи последното тримесечие с 1,74 млрд. щ. долара в баланса си, като 1,52 млрд. щ. долара от тази сума бяха набрани през декември.

Според представители на Lucid, към 21 февруари компанията е имала не повече от 28 000 предварителни поръчки, което е с 6000 по-малко от предходното тримесечие. През последното тримесечие са доставени не повече от 1900 електромобила, като за желаещите да закупят седана Lucid Air от 9 февруари до 31 март е предвидена отстъпка от 7500 щ. долара. През последното тримесечие компанията е генерирала приходи от 257,7 млн. щ. долара, което е почти десет пъти повече, отколкото преди година, но нетната ѝ загуба е 472,6 млн. щ. долара, което е повече от половината от миналогодишния резултат.

Lucid Motors заяви, че през тази година е наблюдавала засилена конкуренция и обяви, че повече няма да публикува данни за спада на предварителните поръчки за своите електромобили. Много от клиентите на компанията са се изплашили от дългото чакане, причинено от недостига на чипове, но ситуацията с доставките вече се е нормализирала, въпреки че това не е оказало положително въздействие върху поведението на клиентите. Анализаторите като цяло очакваха Lucid да произведе около 21 815 електромобила през тази година, докато собствената прогноза на компанията попада в диапазона от 10 000 до 14 000 единици. На този фон акциите на автомобилния производител спаднаха с 11 процента.