Стана ясно, че и Seat са оборудвали свои автомобили с "подправени" двигатели.

От 2009 година насам Seat са снабдили 500 000 автомобила със софтуер за манипулиране на екотестовете за отработените газове, съобщава в. "Паис", цитиран от Франс прес и БТА.

Припомняме, че Seat е собственост на Volkswagen групата.

Междувременно стана ясно, че ръководителят на Porsche Матиас Мюлер ще бъде новият президент и главен изпълнителен директор на Volkswagen, заемайки мястото на подалия оставка Мартин Винтеркорн, съобщи Ройтерс, позовавайки се на собствен източник.

Мюлер разполага с подкрепата на мнозинството от 20-членния надзорен съвет, който се събира днес.

Винтеркорн подаде оставка след девет години начело на най-големия европейски автомобилостроител, след като групата призна, че е манипулирала резултатите от екотестовете на дизеловите си коли в Съединените щати.


Скандалът с VW по-опасен за Германия от гръцката криза?

 



Volkswagen предвижда пенсията на Винтеркорн да бъде 28,5 милиона евро, но бившият шеф на VW може да претендира за двойно повече - Винтеркорн може да иска 60 милиона евро за пенсия и компенсация за предсрочното си оттегляне.

Според високопоставен източник, цитиран от Ройтерс, трима от най-висшите ръководители в групата ще бъдат отстранени днес.

Освен Мартин Винтеркорн, ще бъдат уволнени и двама топ мениджъри от групата - Улрих Хакенберг, директор по техническото развитие на Audi и Волфганг Хац, директорът по разработката на двигатели на Porsche.


Манипулациите на Volkswagen засегнаха и Европа >> >> >>