Това посочи техническият директор на GM Джо Локнър в интервю за Ройтерс на автомобилното изложение в Детройт, предаде БТА.

Той направи изявлението си два дни преди ръководителят на Google, отговарящ за проекта за самоуправляеми автомобили - Крис Ърмсън да говори на годишна конференция, протичаща паралелно с автосалона.

Очаква се Ърмсън да обяви плановете на компанията за търсене на партньори в автомобилната индустрия.

Автомобилопроизводителите, включително GM, се надпреварват в разработването на технически характеристики, които биха направили автомобилите по-сигурни. В по-дългосрочна перспектива плановете са да бъдат създадени автомобили, които сами да се управляват.

Вижте снимки на безпилотните коли на Google >>

Google вече няколко години разработва технологии, необходими за производството на транспортни средства, които се управляват без участие на шофьор, отбелязва ТАСС.

През 2012 година представители на компанията заявиха, че безпилотните автомобили на Google са изминали 500 000 километра по пътищата на страната при тестове.

През 2014 година Google представи прототип, който се управлява от компютър без кормило, педал за газ и спирачка. Моделът няма да бъде показан тази година на автосалона в Детройт, но тестовете ще продължат през следващите месеци.