Моделите обаче се предлагат на сравнително високи цени, тъй като повечето западни автомобилни производители напуснаха страната след военната инвазия в Украйна, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

Китайските марки Haval, Chery и Geely в момента съставляват почти 40 на сто от всички нови автомобили, продадени в Русия, по данни на консултантските компании Autostat и PPK. През януари-февруари 2022 г. тези китайски модели са представлявали по-малко от 10 на сто от новите коли, закупени в Русия.

След напускането на автомобилни гиганти като Renault, Nissan и Mercedes, китайските автомобилостроители навлизат все по-широко на руския пазар.

На този фон не са малко руснаците, които смятат, че качеството на някои китайски автомобили е по-ниско от това на западните им конкуренти, отбелязва Ройтерс.

Експертите от автомобилната индустрия смятат, че производителите на коли от Китай трябва да подобрят репутацията си, въпреки че пазарният им дял в Русия нараства.

Един от руските клиенти, които не е убеден изцяло в качествата на китайските автомобили, е 28-годишният Степан.

"През 2022 г. успях да си купя Skoda. Ако искате моeто откровено мнение, разликата спрямо китайските автомобили е огромна", споделя той пред Ройтерс в Москва.

Škoda Auto е подразделение на германския концерн Volkswagen Group.

Други обаче изтъкват, че Geely е собственик на Volvo и моделите й определено могат да се нарекат привлекателни като характеристики.