ВИДЕО >> >> >>


Дизайн


Автомобилът впечатлява с красивите си и агресивни форми, подчертани от голямата радиаторна решетка и тънки фарове. Дизайнът е напълно в духа на италианската марка, а външният вид се допълва от скосения покрив и спойлерът монтиран върху него.

Като стандарт идват 19-цолови джанти, но срещу доплащане Levante може да се оборудва с масивни 21-цолови лети джанти.

Италианците са съобразили дизайна с аеродинамичността, защото Levante има коефициент на въздушното съпротивление от 0.31 Cd - изпреварвайки по този показател Porsche Cayenne (0.35 Cd), Porsche Macan S (0.35 Cd) и BMW X6 M (0.37 Cd).

Размери


Maserati Levante има дължина от 5003 мм, широчина от 1968 мм и височина от 1679 мм. Автомобилът е доста просторен благодарение на междуосието, което има дължина от 3004 мм. Багажникът има полезен обем от 580 литра при стандартна конфигурация на седалките, но ако те бъдат спуснати вече имате на разположение 1620 литра.

В стандартна конфигурация пътният просвет е 210 мм, но в спортен режим разстоянието до земята може да бъде намалено до 175 мм.

Ъглите на заход и отход съответно са 22 и 26 градуса и гарантират за добрите офроуд способности на луксозния всъдеход.

Интериор


Преминавайки към интериора, трябва да отбележим, че макар и всъдеход, Levante е чистокръвен представител на Maserati, а купето е точно толкова луксозно и стилно, колкото може да се очаква от елитната италианска марка.

Клиентът може да избере измежду богат набор от премиум кожени тапицерии и различни декорации. Седалките са много комфортни и могат и да се подгряват. В централната конзола пък е монтиран класическият часовник с дизайн на Maserati.

Аудиосистемата има мощност от 1280 вата, вади доста чист звук и е дело на Bowers & Wilkins.

Инфотейнмънт системата разполага с 8,4-инчовия сензорен дисплей, от който имате достъп до всички настройки и помощни системи на автомобила.

Офроуд и Системи за сигурност


Изпробвахме Levante на сняг, а автомобилът се доказа като изключително стабилен и способен всъдеход.

Maserati са оборудвали модела със самоблокиращ заден диференциал, а системата за задвижване на всички колела е взета от Ghibli. Върховите Brembo спирачки и различните системи подпомагащи шофьорът също помагат за отличното поведение на кросоувъра извън пътя.

Levante използва платформата на седаните Ghibli и Quattroporte, като всъдеходът е оборудван с електронно управляеми амортисьори и въздушно окачване, което освен че променя пътния просвет, прави возията доста комфортна.

Що се отнася до системите за сигурност, то на разположение са асистенти, следящи сляпата точка и пътното платно. Налична е система, предупреждаваща за опасност от сблъсък, аварийна спирачка, адаптивен круиз контрол, а 360-градусовата камера се грижи всичките ви маневри да бъдат безпроблемни. На помощ на водача е и система, регулираща автоматично налягането в гумите спрямо пътните условия.

Движението по стръмни участъци пък е една идея по сигурно и лесно, благодарение на система, задържаща колата по наклон, а фактът, че масата е разпределена между двете оси в съотношение 50/50, гарантира стабилност в завоите.


Двигател


Версията, която тестваме се задвижва от 3.0-литров V6 турбиниран бензинов двигател с мощност от 430 к.с. и 580 Нм въртящ момент. Благодарение на него спортният кросоувър ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,2 секунди и има максимална скорост от 264 км/ч. Средният разход на гориво е около 11 литра на 100 километра.

Няма как да не споменем, че останахме изключително доволни от приятния рев на V6 двигателя.

Гамата се допълва от още два агрегата:

- 3.0-литров V6 турбиниран бензинов двигател с мощност от 350 к.с. и 500 Нм въртящ момент, който развива максимална скорост от 251 км/ч и има среден разход на гориво от 10,7 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6 секунди.

- 3.0-литров V6 турбодизелов мотор с мощност от  275 к.с. и 600 Нм въртящ момент, който развива максимална скорост от 230 км/ч и има среден разход на гориво от 7,2 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,9 секунди.

Всяка версия е окомплектована с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Заключение


Няма съмнение, че Levante има характер и поведение сравнимо с това на спортните купета, но автомобилът се справя завидно и извън пътя.

Заради всичките си положителни качества, няма да е пресилено да се каже, че Levante лесно може да се превърне в най-успешния модел на Maserati.

Вижте снимки >> >> >>