ВИДЕО >> >> >>


Дизайн


Дизайнът на новото XC90 е елегантен и еволюционен спрямо първото поколение на модела.

Дневните LED светлини са изключително красиви, а шведите са им дали и доста добре звучащо име - "Чукът на Тор". Фаровете за мъгла са изнесени ниско надолу, а предната решетка носи характера на шведската марка.

Изчистените линии на всъдехода си проличават в неговия профил, който се вози на масивни 19-цолови лети джанти. Стоповете от своя страна следват логичното си развитие спрямо първата генерация, а на покрива е разположен спойлер.

Интериор


Интериорът е изключително просторен - с изчистен и минималистичен дизайн.

Броят на бутоните е сведен до минимум, а всичко в купето се случва по-много интуитивен начин.

Освен това скандинавският стил разчита на материали като фина перфорирана Nappa кожа и дървени декорации с ръчно изработени детайли. Седалките впечатляват със своя комфорт и вградената функция за масаж. Приятен бонус е и нашивката с шведското знаме.  Предлага се опция с панорамен покрив.

Джипът може да вози 7 човека, като дори на последния трети ред комфортът е гарантиран.

Новото XC90 разполага с климатична система разделена на 4 зони и пречистваща въздуха от вредни частици и полени. За озвучаването отговарят 19 високоговорителя на Bowers & Wilkins с обща мощност от 1400 вата.

Ключов елемент в интериора е намиращият се на централната конзола, подобен на таблет огромен сензорен екран, чрез който по-много лесен начин се контролират системите на автомобила, а както може би предполагате техният брой е внушаващ.

Офроуд и Системи за сигурност


Новото XC90 разполага със системата за автономно паркиране Park Assist Pilot, която използва 12 ултразвукови сензора, за да извърши перпендикулярно или успоредно паркиране вместо вас.

Адаптивният круиз контрол позволява безопасно, полуавтономно шофиране при задръствания, като всъдеходът автоматично следва превозното средство отпред и сам пази дистанция. Ускоряването, спирането и дори завиването се контролират автоматично.

Системата Forward Collision Warning
сканира всички обекти в рамките на 150 метра пред автомобила и предупреждава, ако предстои сблъсък.

Освен това автомобилът има система следяща пътната лента, автоматично превключване между дълги и къси светлини, система следяща сляпата точка и функция за засичане на пешеходци.

Паркирането е улеснено и от 360-градусова камера, която представя гледка от птичи поглед на цялата област около автомобила върху дисплеят на инфотейнмънт системата.

Новото XC90 е оборудвано с Head-up дисплей, който показва полезна информация само на шофьора.

Шведският всъдеход е снабден с въздушно окачване с електронно управление и с набор от пет режима - еко, комфорт, офроуд, дайнамик и индивидуал.

При активация на офроуд режима пътния просвет се покачва значително, а автомобилът е готов да се справи с изпитанията на грубия терен.

Размери


Както вече сте разбрали, новото Volvo XC90 е един от най-комфортните всъдеходи, предлагани днес на пазара.

Моделът има дължина от 4950 мм, широчина от 2009 мм и височина от 1775 мм. Колесната база е 2985 мм.

Двигател


Що се отнася до двигателите, второто поколение на XC90 предлага "най-мощните и най-чистите SUV двигатели в света" - изцяло нова гама от 4-цилиндрови Drive-E двигатели, които според шведите спазват всички обещаня за мощност и екологичност.

Т6 версията се задвижва от 2.0-литров 4-цилиндров бензинов турбо двигател с мощност от 320 коня и 400 Нм въртящ момент. Средният разход на гориво е под 8 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6.9 секунди.

D4 вариантът се задвижва от 2.0-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат със  190 к.с.и 400 Нм въртящ момент. Средният разход на гориво е едва 5 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 10.2 секунди.

D5 отново разчита на 2.0-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат и предлага мощност 225 к.с. и 470 Нм. Средният разход на гориво е от 6 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 7.8 секунди.

Хибридната T8 версия комбинира 2.0-литров 4-цилиндров мотор с турбо компресор, който задвижва предните колела с електрически мотор с 80 к.с., задвижващ задната ос. Комбинираната мощност на хибридната система ще е 407 к.с. и 640 Нм въртящ момент. В изцяло електрически режим ще могат да бъдат изминати 43 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,9 секунди, а в хибриден режим колата има среден разход на гориво от 2.7 литра на 100 километра.

Заключение


Ценовата листа на модела, който ние тествахме (T6 версията на новото Volvo XC90) започва от 126 700 лева, а най-евтин е базовият дизелов D4 вариант, който се предлага за 107 550 лева.

Новото Volvo XC90 е един изключителен автомобил, притежаващ стил, мощност и дори практичност. Абсолютен рекордьор в историята на европейските краштестове, шведският всъдеход е и острието на много амбициозен план - Volvo ще обнови напълно своята гама до 2017та година и ще елиминира изцяло сериозните инциденти на пътя със свои автомобили до 2020-та година.



Вижте снимки >> >> >>