Американският производител на електрически автомобили Tesla представи футуристичния си Cybertruck в Германия, въпреки че все още не е ясно дали той ще получи разрешение да се движи по германските пътища, предават ДПА и БТА.

Превозното средство с тегло 3,1 тона и дължина 5,68 метра бе изложено днес в търговския център на производителя на "Потсдамер плац" в Берлин. Компанията обяви, че това е първото представяне пред публика в Германия.

До днешна дата новият камион можеше да се види само в завода на Tesla в Грюнхайде, близо до Берлин, според американската компания, собственост на милиардера Илон Мъск.

Представянето в Берлин е началото на европейската обиколка на Cybertruck, която ще продължи няколко седмици. В Германия камионът ще бъде представен в Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Хановер, Мюнхен и Щутгарт. Cybertruck все още не е одобрен за движение по пътищата в Европа.

Компанията не е предоставила информация дали и кога ще получи разрешително за Германия и други европейски страни.

В САЩ първите камиони Cybertruck ще бъдат доставени на клиентите в края на ноември.

Само преди няколко седмици Tesla изтегли почти 4000 от тези превозни средства, тъй като педалът на газта блокира и автомобилът може да ускори неконтролируемо. Изтеглянето е първата индикация колко превозни средства от модела са били продадени до този момент, тъй като то обхваща всички камиони Cybertruck, произведени от средата на ноември до началото на април.

Мъск заяви преди време, че може да доставя 250 000 камиона Cybertruck годишно.