Това съобщи в кулоарите на Франкфуртския автосалон ръководителят на Volkswagen Group Rus Маркус Озегович, цитиран от ТАСС и БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел днес ще открие официално франкфуртското Международно автомобилно изложение ИАА (IAA).

"Като се има предвид изнервеността на фондовите пазари, а също и нестабилните цени на суровините, е трудно да се прогнозира нещо. Мисля, че към края на годината пазарът ще спадне с 30-35 процента спрямо 2014 година. Така оценявахме пазара през юни-юли. Август бе по-добър благодарение на укрепването на рублата, но това според мен не създаде допълнително търсене - това изтегли търсенето към края на годината. Следващата година, според нас, ще бъде на същото равнище като тази", заяви Озегович.

През 2014 година продажбите на леки автомобили, включително и за търговски цели, възлязоха на 2,491 милиона единици.

Следователно по прогнозите на автомобилорпозиводителя през 2015 година продажбите могат да бъдат 1,743-1,62 милиона, посочва ТАСС.

Volkswagen е една от най-силно представените автомобилни марки на руския пазар.

Миналата година продажбите на автомобили от марките, влизащи в холдинга, спаднаха с 12,8 процента до 260 775 коли, което донесе на групата 10,5-процентов дял в Русия, припомня агенцията.

Припомняме, че руският пазар на автомобили се срина през 2014 г., а основна причина за това бе Украинската криза и по-ниските цени на петрола.

Продажбите на много марки спаднаха драстично (на Ford с повече от 50%), а в резултат на това някои компании, като Seat и Opel напуснаха Русия.