Новата Skoda Superb спечели престижното отличие "Кола на годината в България" за 2024 година. Във финалния вот за голямата награда, новата Skoda Superb победи категорично с актив от 111 точки и с преднина от 29 точки. На второ място се класира BMW Серия 5 с 82 точки, а на трета позиция се нареди новото Peugeot 3008 с 81,5 точки. Четвърти и пети останаха Volvo EX30 и Volkswagen Amarok, съответно със 79 и 36,5 точки. Отличието беше връчено в сряда вечер по време на официална церемония в столичния хотел "Метрополитън".

Skoda Superb Combi

Снимка: Тони Тончев

Голямата награда беше връчена на д-р ик.н. инж. Иван Тодоров, управител на "Еуратек" ООД, официален вносител на автомобилите Skoda за България на тържествена церемония в столичния хотел "Метрополитън" на 20 март 2024 г. "За мен е чест и огромно признание да получа най-високото отличие за флагмана на нашата марка, Skoda Superb. Надявам се и занапред този модел да продължи да съчетава оптимално съотношение на цена и качество", сподели инж. Тодоров.

Д-р инж. Иван Тодоров, управител на "Еуратек" ООД

Снимка: Тони Тончев

Новият Hyundai IONIQ 6 спечели приза в категорията "Електрически автомобил на годината" с актив от 98,5 точки, пред BMW i5 със 78 точки и Volvo EX30 със 76 точки. На четвърто място се класира Volkswagen ID.7 със 73,5 точки, а на пета позиция остана Peugeot E-3008 с 64 точки.

BMW i5, Hyundai IONIQ 6 и Skoda Superb

Снимка: Тони Тончев

Новото BMW Серия 5 взе наградата в категорията "Премиум автомобил" с актив от 105 точки, оставяйки далеч след себе си новия Mercedes-Benz E-класа с 84 точки. Трети се нареди Volkswagen Touareg със 77,5 точки, следван от BMW XM със 73,5 точки. Финалната петица допълни Volvo EX30 с 50 точки.

Skoda Superb, Hyundai IONIQ 6 и BMW i5

Снимка: Тони Тончев

Наградата "Автомобил на годината" се присъжда от специализираните автомобилни журналисти, членове на "Прес Авто Клуб България". Конкурсът "Кола на годината" се проведе за 27-и път, като тази година участниците за наградата бяха класирани в три отделни категории - "Кола на годината", "Електрически автомобил на годината" и "Премиум автомобил" за 2024 година.

Конкурсът "Кола на годината 2024" у нас се проведе със съдействието на партньорите от "Уникредит Лизинг", OMV със серията им горива Maxx Motion и фирмата "Лазурит 94", която предлага най-добрите услуги за авторепаратура и боядисване на автомобили.

Представителите на автомобилните вносители у нас получиха престижните плакети и статуетка, изработени от скулптора доцент Валентин Савчев

Снимка: Тони Тончев