Новата Skoda Superb дебютира в България с версията комби. Флагманът на чехите запазва и версията седан (лифтбек), като цената на модела започва от 68 000 лева за варианта 1.5 TSI с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с. и 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. Моделът с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател ще струва около 69 000 лева, като мощността отново е 150 к.с., а скоростната кутия е 7-степенна автоматична DSG. Обичайно версията комби ще струва с около 1500 лева повече от седана.

Снимка: Денислав Стоянов

Световната премиера на новата Skoda Superb се състоя в началото на ноември 2023 година в Прага. Четвъртото поколение на флагмана на чешката марка надгражда силните страни на своя предшественик, като предлагай още по-изискан дизайн, повече пространство в интериора, луксозен салон, по-висок комфорт на возене и най-модерни технологии за комуникация и свързаност. Клиентите на новата Skoda Superb клиентите отново ще имат избор между версиите лифтбек и комби.

Снимка: Денислав Стоянов

Новата структура на конфигуриране със седем дизайнерски селекции предлага изобилие от разнообразни решения, като например текстил, изработен от устойчиви материали. Изцяло новият интериор е още по-ергономичен и просторен. В салона на новия Superb се предлага нова интериорна концепция, включваща свободно стоящ 13-инчов сензорен дисплей на информационно-развлекателната система, който е още по-лесен за употреба. Марката Skoda отново оптимизира задвижването си за още по-голяма ефективност.

Снимка: Денислав Стоянов

На разположение са три бензинови двигателя с мощност от 150 до 265 к.с. и два дизелови турбомотора със 150 к.с. и 193 к.с. Гамата включва нов зареждащ се в контакта хибриден агрегат, който се предлага само за версията комби и осигурява изцяло електрически пробег от около 100 км. В новия Superb правят своя дебют иновативни асистиращи системи за автономно завиване и самостоятелно излизане от паркомясто чрез управление от смартфон без водач.

Снимка: Денислав Стоянов

Производството на четвъртото поколение на Skoda Superb започна в началото на декември миналата година в завода на Volkswagen в Братислава. Решението за производството на четвъртото поколение на Skoda Superb в завода на Volkswagen в Братислава беше обявено през ноември 2020 г. Този ход е част от проекта Beta+, насочен към увеличаване на синергиите в производствената мрежа и повишаване на ефективността. Компанията Skoda Auto отговаря за цялостната разработка на новите Skoda Superb и Volkswagen Passat, които се произвеждат на една и съща поточна линия.