Късно снощи в Прага се състоя световната премиера на новата Skoda Superb. Четвъртото поколение на флагмана на чешката марка надгражда силните страни на своя предшественик, предлагайки още по-изискан дизайн, повече пространство в интериора, луксозен интериор, по-висок комфорт и най-модерни технологии.

С новата Skoda Superb клиентите отново ще имат избор между версиите лифтбек и комби. Нова структура на конфигуриране със седем дизайнерски селекции предлага изобилие от устойчиви решения, като например текстил, изработен от устойчиви материали. Изцяло новият интериор е още по-ергономичен и просторен.

Снимка: Skoda

В същото време новият Superb предлага умните иновативни циферблати на Skoda и нова интериорна концепция, включваща свободно стоящ 13-инчов сензорен дисплей на информационно-развлекателната система, който е още по-лесен за употреба.

Вижте как изглежда новата Skoda Superb в детайли  >> >> >>

Марката Skoda отново оптимизира задвижването си за още по-голяма ефективност. На разположение ще бъдат три бензинови двигателя с мощност от 150 до 265 к.с. и два дизелови със 150 к.с. и 193 к.с. Портфолиото включва изцяло нова мека хибридна версия, както и нов plug-in хибриден задвижващ агрегат, който е ексклузивен за версията комби и предлага изцяло електрически пробег от над 100 км. В новият Superb правят своя дебют иновативни асистиращи системи като асистентите за завиване и за кръстовище.

Снимка: Skoda

Съвременната история на Skoda Superb обхващаща повече от две десетилетия и три моделни поколения. Първото поколение на Skoda Superb беше пуснато на пазара през 2001 г. и оттогава са произведени повече от 1,6 милиона автомобила от модела. Superb се е произвеждал в завода в Квасини, Чехия, Украйна, Индия и Китай.

В продължение на повече от две десетилетия автомобилът печели множество международни признания и награди. Повече от 30 от тях са за третото поколение Superb през 2016 г., включително наградата Red Dot за изключителен дизайн за Superb Combi.

Снимка: Skoda

Между 2001 и 2008 г. Skoda доставя общо 137 000 автомобила от първо поколение Superb. Второто поколение се продаде общо в 618 000 бройки от 2008 до 2015 г. През 2009 г. за първи път се предлага версията комби на Superb.

Третото поколение Superb беше пуснато на пазара през 2015 г. и до момента са произведени общо 845 000 бройки. Най-големите европейски пазари за третото поколение Superb са Германия със 153 222 автомобила, включително до септември 2023 г., Чехия с 61 479 автомобила и Обединеното кралство с 57 054 автомобила.

Снимка: Skoda

Новата Skoda Superb е базирана на модулната платформа MQB в модерната версия Evo и запазва размера на междуосието от 2841 мм. Новият Superb е пораснал с 43 мм на дължина до 4912 мм и с 12 мм на височина до 1481 мм, а комбито е с 40 мм по-дълго от своя предшественик - 4902 мм и с 5 мм по-високо, достигайки 1482 мм. В същото време ширината и в двата случая е намалена с 15 мм и сега е 1849 мм. Всички външни панели на каросерията са нови, оптиката е станала по-компактна и в допълнение наклонът на предното стъкло е леко увеличен.

При лифтбека аеродинамичният коефициент на съпротивление Cd е намален с 10% и сега е 0,23, а при версията Combi - до 0,25. Четвъртото поколение Superb се предлага в шест цвята металик и два цвята, които не са металик. Шест от тези цветове са нови - бял Purity White и металик покритията сребрист Pebble Silver, черен Ebony Black, син Cobalt Blue, червен Carmine Red и жълт Ice Tea Yellow. Всички варианти на Superb се предлагат стандартно с алуминиеви джанти, вариращи от сребристи 16-инчови джанти до опционалните 19-инчови джанти.

Снимка: Skoda

Изцяло новата Skoda Superb е изваяна в стилистиката на новия корпоративен дизайн. В предната част изпъква новата осмоъгълна решетка на Skoda, логото на предния капак и декоративните лайстни на предната броня. Те имат уникално покритие от тъмен хром, точно като надписа на капака на багажника.

Освен това новият Superb се предлага с опционални LED матрични основни светлини от второ поколение, които са стандартни за най-високото ниво Superb L&K. Тези тънко оформени предни светлини съдържат два модула BiLED един до друг, един за къси светлини и един за дълги светлини, със статична, подобна на кристал светлина за завиване между тях.

Снимка: Skoda

Двата BiLED модула съдържат общо 36 отделни матрични сегмента. Всеки сегмент може да се управлява отделно, за да се избегне заслепяването на насрещния трафик при използване на дългите светлини или за осветяване на пътните знаци. Те доставят 40% повече светлина в сравнение със светлините от първото поколение.

Под BiLED модулите има тънка LED лента, имитираща фигурата на леден блок и оформена като хоризонтално L, която служи като светлина при паркиране, дневна светлина и пътепоказател. Задните светлини са значително по-тънки в сравнение с предходния модел и също се предлагат в две версии.

Снимка: Skoda

Опционалната по-висок клас версия, която пристига като стандартно оборудване за L&K, добавя динамични пътепоказатели с анимирана функция. Горният сегмент на C-образната задна светлинна група се простира в задната вътрешна част на капака на багажника и цялата горна част на задните светлини, съставена от нови кристални елементи е осветена.

Снимка: Skoda

Четвъртото поколение на Skoda Superb се отличава с нова интериорна концепция с централна конзола, която има подреден външен вид и сега осигурява още повече място за съхранение. Салонът е още по-просторен и удобен, като увеличението е в пространството над главите на водачите е от 6 до 11 мм на различните редове седалки.

Новият преден панел е с вентилационни дефлектори, а приборите вече са виртуални, като са покрити с козирка, а стандартен за модела е 10-инчовият екран. Сред опциите за първи път се появява пълноценен проекционен екран на предното стъкло, мултимедийната система може да има сензорен екран с диагонал 10 или 13 инча.

Снимка: Skoda

Селекторът на автоматичната скоростна кутия DSG е преместен от дясно на кормилната колона, като повече няма да има версии с механични скорости. Левият лост отговаря за мигачите и чистачките. Управлението на външното осветление вече е с бутон.

Кутията на централния тунел има вградено гнездо за безжично зареждане за смартфони с мощност 15 вата и се охлажда. В списъка с марка Simply Clever вече има 28 функции, като нови са електрически задвижваният капак на багажното отделение при комбито, двойни джобове на гърба на предните седалки и стойка за таблет в задния централен подлакътник.

Снимка: Skoda

Новият Superb е запазил класическия климатроник с три въртящи се бутона, но това дистанционно управление вече се нарича Skoda Smart Dials. Дисплеите с диаметър 32 мм са вградени във въртящите се бутони. Централната ръкохватка е многофункционална и може да отговаря за скоростта на вентилатора, посоката на потока, режимите на климатизацията, силата на звука на аудиосистемата, превключване на режимите на шофиране или увеличаване на навигационната карта.

Превключването между функциите се извършва чрез продължително натискане на бутона и можете да програмирате набора и последователността на тези функции в мултимедийната система. Огромният багажник вече е още по-просторен, като за лифтбека обемът на товарното отделение се е увеличил от 625 на 645 литра, а за версията Combi - от 660 на 690 литра. Общият капацитет на багажното отделение на комби версията със сгънати задни седалки е впечатляващите 1920 литра.

Снимка: Skoda

Изцяло новият Superb предлага нови ергономични седалки с 10 пневматично контролирани масажиращи възглавници. Новата структура на гамата включва общо седем дизайнерски селекции. Постоянната интернет връзка на Superb позволява онлайн актуализации на информационно-развлекателната система, онлайн базирано планиране на маршрута и множество мобилни онлайн услуги от Skoda Connect.

Специалните функции за Superb Combi iV plug-in хибрид включват дистанционно зареждане, дистанционна климатизация и планиране на отпътуването, като Plug & Charge ще бъде добавен на по-късен етап. Информационно-развлекателната система включва приложения за информация за времето, новини, трафик, календар, паркиране. Могат да бъдат добавени онлайн функции като навигация, допълнителни цветове и функции за амбиентното осветление, и управление на дългите светлини.

Снимка: Skoda

За изцяло новия Superb, Skoda предлага шест модерни, динамични и ефективни задвижвания с мощности, вариращи от 150 до 265 к.с. Новият базов двигател за Superb е бензинов двигател 1.5 TSI със 150 к.с., с мека хибридна технология. Това бележи първото използване на 48-волтов стартер-генератор с ремъчно задвижване и 48-волтова литиево-йонна батерия в Skoda Superb. Четвъртото поколение Superb се предлага с още два бензинови двигателя и два дизелови.

Подобно на 1.5 TSI, всички те са съчетани със 7-степенна автоматична предавателна кутия DSG с двоен съединител. Двата агрегата 2.0 TSI доставят 204 к.с. и 265 к.с. Двата турбодизелови мотора 2.0 TDI произвеждат 150 к.с. и 193 к.с. Последният и най-мощен бензинов двигател се предлага стандартно със задвижване на четирите колела и всички двигатели отговарят на стандарта за емисии Euro 6d.

Снимка: Skoda

Ексклузивно за Skoda Superb Combi iV се предлага най-новото поколение plug-in хибридно задвижване, което се състои от бензинов двигател 1.5 TSI със 150 к.с. и електромотор, като осигурява системна мощност от 204 к.с. Мощността се предава към предните колела чрез 6-степенна автоматична предавателна кутия DSG.

По-голямата високоволтова батерия с брутен капацитет от 25,7 кВтч позволява изцяло електрически пробег от повече от 100 км по цикъла WLTP. Батерията може да се зареди с максимална скорост от 11 кВт от домашни станции и точки за зареждане с променлив ток, от 0 до 100% за 2 часа и 30 минути. Зареждането на обществени DC станции за бързо зареждане е още по-бързо.

Снимка: Skoda

Благодарение на максималната скорост на зареждане от 50 кВт, зареждането на батерията от 10 до 80% отнема само 25 минути. Енергията също се възстановява и по време на намаляване и спиране. Мултимедийната система за Superb Combi iV се предлага със специални функции за прецизно локализиране на станциите за зареждане и ще поддържа и Plug & Charge.

Всички варианти на новия Superb пристигат с автоматична предавателна кутия DSG. Бензиновата и дизеловата версии с най-висока мощност са на разположение със задвижване на всички колела. Освен това множество нови и подобрени асистиращи системи осигуряват още повече безопасност и комфорт.

Снимка: Skoda

Опционалното адаптивно окачване на шасито DCC Plus предлага по-бързи реакции и по-широка гама от настройки на окачването от висок комфорт на возене до подчертано динамична конфигурация. Това окачване е стандартно за топверсията под традиционното име Laurin & Klement. Другите му характеристики включват и прогресивно кормилно управление, комбинирана тапицерия от естествена и изкуствена кожа, предни седалки с вентилация и масаж, аудиосистема Canton с 14 високоговорителя и LED матрични фарове.

Новата Skoda Superb ще се появи на европейския пазар през пролетта на 2024 г. Цените все още не са обявени. Новото поколение на флагмана на чешката марка вече ще се произвежда в завода на Volkswagen Group в Словакия.