В завода на BMW Group в Динголфинг, Германия, започна производството на новото BMW Серия 5. Заедно с него стартира и сглобяването на новото изцяло електрическо BMW i5.

Официалният старт на производствения процес беше даден в присъствието на министър-председателя на провинция Бавария - Маркус Зьодер.

Вижте кадри от производството на новото BMW Серия 5  >> >> >> 

В завода в Динголфинг, Долна Бавария, който през тази година отбелязва 50 години производство на автомобили BMW, беше пуснат третият изцяло електрически модел на компанията в рамките на две години. Преди него от поточните линии слизат моделите BMW iX и BMW i7. Делът на изцяло електрическите автомобили в най-голямата европейска производствена мощност на BMW Group се очаква да нарасне до над 40% през следващата година.

Компанията BMW Group залага на гъвкави платформи и предлага на своите клиенти по света повечето си модели с различни варианти на задвижването. Новото BMW Серия 5, също като BMW Серия 7 и BMW X1, ще се предлага както с бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене, така и като напълно електрическа версия BMW i5, а също така и като зареждащ се Plug-in хибрид.

През следващите няколко години ръководителят на завода Кристоф Шрьодер очаква увеличаване на производството на завода с въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5. През 2022 г. от поточните линии на завода в Динголфинг са слезли над 280 000 автомобила.

През следващата година, когато ще започнат да се произвеждат BMW Серия 5 Touring и моделите BMW M5 от осмо поколение, Шрьодер очаква производство на над 300 000 автомобила. Новото BMW Серия 5 е от ключово значение за дългосрочното натоварване на капацитетите на завода и сигурността на работните места.

От приблизително 12 милиона автомобила BMW, произведени до този момент в завода в Динголфинг, 8 милиона или две трети са модели на BMW Серия 5. Това е тясно свързано с историята на завода в Динголфинг, защото преди 50 години, през септември 1973 г., от поточната линия в новия тогава завод, слиза първият автомобил BMW 520i от първото поколение на пета серия - оранжево-червен седан.

Оттогава заводът в Долна Бавария се превръща в една от най-известните производствени бази в автомобилната индустрия и в основен източник за икономическото развитие на региона.

BMW 520i (E12)

Снимка: BMW