BMW i е новият суб-бранд на BMW, който предлага устойчиви решения за автомобили и индивидуална мобилност. Новата подмарка стартира с два модела.  Първите автомобили BMWi ще бъдат въведени на пазара през 2013 г. Това са BMW i3 –изцяло електрически автомобил, за движение в градски условия, с иновативна архитектура досега известен с името Mega City и BMW i8 – суперспотен и ефективен автомобил, разработен на база на концепцията BMW Vision EfficientDynmaic.
Вижте снимки
„BMW i предлага фантастични автомобили и услуги, вдъхновяващ дизайн и изцяло нова концепция за луксозна мобилност, и всичко това с акцент върху устойчивото развитие“, обяснява Иън Робъртсън, член на Управителния съвет на BMW AG. Марката BMW i включва автомобили и услуги, разработвани от 2007 г. насам в рамките на project „i“ - инициатива на BMW Group за технологични идеи, търсеща решения за устойчива мобилност. Така BMW Group отговаря на променящите се потребности на клиентите, включително все по-голямото търсене на алтернативни начини на задвижване – например електрически и хибридни задвижващи системи.
Видео на новите модели
И двата модела се конструирани на базата на революционната конструктивна концепция, позната като архитектура LifeDrive. Ходовата част е поместена в алуминиево шаси, а купето е направено от здрава, но изключително лека, подсилена с въглеродни нишки пластмаса (CFRP). „Дизайнът и на двата автомобила е изпълнен специално за алтернативните задвижващи системи, с които те са оборудвани. Използвахме иновативната архитектура и CFRP, за да компенсираме практически цялото допълнително тегло, добавено от батериите. За клиентите ни това означава превъзходна динамика, съчетана със значително увеличен възможен пробег на електричество,“ обяснява Клаус Дрегер, член на Управителния съвет на BMW, отговорен за развойната дейност.
Новото BMW i3 и BMW i8 ще се произвеждат в завода на BMW в Лайпциг, където до 2013 г. в нови производствени съоръжения ще се инвестират около 400 млн. евро и ще се създадат приблизително 800 работни места.