СНИМКИ >> >> >>


Volvo S80 се пенсионира и на негово място идва S90 - шведският седан ще направи публичният си дебют в самото начало на 2016 година - на автошоуто в Детройт, а продажбите му по-всяка вероятност ще започнат също догодина.

Дизайнът на автомобила е доста елегантен, а предницата може да бъде наречена и агресивна, заради своята голяма хромирана радиаторна решетка и предни LED светлини, наречени "Чукът на Тор".

Скосеният покрив и масивните стопове също допринасят за стила на седана.

Под капака на S90 откриваме гама от 2.0-литрови двигатели.

Бензиновия T6 ще разполага с мощност от 320 к.с.

Дизелите са два - D4 със 190 к.с. и 400 Нм въртящ момент и D5 с 235 к.с. и 470 Нм въртящ момент.

На върха на гамата стои хибридния T8 с мощност от 400 к.с.

Клиентите ще може да избират между 6-степенна механична и 8-степенна автоматична скоростна кутия. S90 ще има и версии със система за задвижване на всички колела.

Volvo залагат на сигурността и дори са въвели полуавтономна система, която ще може да поддържа 130 км/ч стоейки в своята лента и спазвайки дистанция от останалите автомобили.

Друга голяма новост е и въвеждането на система за откриването на големи животни на пътя през нощта, която активизира спирачките, за да избегне евентуалния сблъсък.

Както можем да очакваме от Volvo интериорът е доста луксозен - дори и таблото е тапицирано с кожа. Броят на бутоните е сведен до минимум, инфотейнмънт системата е удобна и разполага голям екран, а инструмнталният клъстер е дигитален.

За основни конкуренти на S90 шведите считат BMW 5-Series, Mercedes-Benz E-Class и Audi A6, като обещават скоро да видим и луксозната комби версия V90.