"Имахме дискусии миналата седмица, споразумяхме се да си сътрудничим, не се опитвам да отстраня Мартин Винтеркорн", посочи Пиех пред вестник "Билд", цитиран от ДПА и БТА.

По-рано ДПА съобщи, позовавайки се на източници от автомобилния гигант, че Пиех е възобновил задкулисните си действия за свалянето на Мартин Винтеркорн.

Шест дни след съобщение, което намекна, че Винтеркорн е спечелил глътка въздух в борбата за власт, източниците посочиха, че Пиех, чието семейство притежава 51 процента от акциите на Volkswagen, не се е отказал и настоява Мартин Винтеркорн да бъде отстранен преди събранието на акционерите на 5 май.

Пиех, който е на 78 години, се стреми Винтеркорн да бъде заменен от Матиас Мюлер, който в момента ръководи подразделението за спортни автомобили Porsche, или от Винфрид Фаланд, оглавяващ чешкото подразделение Skoda.

Пиех, който е внук на създателя на емблематичния модел Beetle Фердинанд Порше и също е бил главен изпълнителен директор на Volkswagen, хвърли бомба преди две седмици като каза, че е в конфликт с 67-годишния Винтеркорн.

На 17 април шестчленният вътрешен кръг на надзорния съвет на Volkswagen се споразумя да бъде предложено на Винтеркорн удължаване на договора.

Според източници, запознати със случващото се в компанията, продължават усилията това споразумение да бъде отменено.